3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialDeclarație ALARMANTĂ a lui Poroșenko. Președintele Ucrainei dezvăluie ce țări ar putea...

Declarație ALARMANTĂ a lui Poroșenko. Președintele Ucrainei dezvăluie ce țări ar putea fi ATACATE de Rusia

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că Rusia ar putea ataca și alte state, printre care Finlanda, Țările Baltice sau state de la Marea Neagră, informează Agerpres.

„Putin va avansa atât de mult, cât îi vom permite noi — atât Ucraina, cât și lumea întreagă. Este posibil să fie atacată Finlanda? Da, e posibil. Ar putea ataca el țările baltice? Da. Statele de la Marea Neagră? Da. Ne luptăm în Donbas nu numai pentru independența țării noastre, dar și pentru democrație, libertate și securitate în Europa”, a declarat Petro Poroșenko, pentru publicația austrică Kurier.

Acțiunile militare din Donbas, a estimat președintele ucrainean, ar putea fi doar începutul ocupației ruse și există o serie de direcții în care Rusia ar putea lansa o ofensivă.

Federația Rusă este capabilă să ocupe țările baltice — Letonia, Lituania și Estonia — și să ajungă în capitala Ucrainei în decurs de două zile, avertizase generalul ceh Petr Pavel, președinte al Comitetului Millitar al NATO, înainte de preluarea acestei funcții — cea mai înaltă funcție militară din Alianța Atlantică—, la 1 iunie 2015.

Pe fondul amenințării ruse, ministrul american al apărării, Ashton Carter, a anunțat la 23 iunie decizia Statelor Unite de a plasa preventiv tancuri și armament greu în Europa de Est și Centrală pentru asigurarea aliaților din regiune de sprijinul lor.

Astfel, Finlanda a anunțat recent măsuri de întărire a securității în jurul insulelor Aland — provincie autonomă — ca urmare a înrăutățirii situației geopolitice din regiunea Mării Baltice. Forțele armatei finlandeze se pregătesc pentru cazul apariției aici a ‘omuleților verzi’ — așa cum au fost denumiți militarii ruși care au apărut în Crimeea înainte de anexarea peninsulei de către Rusia, din cauză că purtau uniforme (de camuflaj) fără însemne.

Cele mai citite

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...

Pensiile speciale pentru primari ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Se...

Analiză: Directiva privind transparența salarială: care sunt obligațiile angajatorilor?

La data de 17 mai 2023, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European și a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă