3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialLIVE TEXT. Decizii importante pentru drepturile omului în România. CCR amână pentru...

LIVE TEXT. Decizii importante pentru drepturile omului în România. CCR amână pentru septembrie pronunțarea privind căsătoria între doi bărbați si admite inițiativa Coaliției pentru Familie

UPDATE 14.00: CCR a constatat miercuri că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei. 

13.40: Conform unor surse, Curtea Cosntituțională a amânat pentru luna septembrie pronunțarea privind căsătoriile încheiate între două persoane de același sex. 

––

09.00. Ședința a început. Iustina Ionescu, avocata cuplului Coman-Hamilton, ține o pledoarie în care explică de ce statul ar trebui să îl recunoască pe Clai Hamilton  drept soțul său. 

Ședința online, aici: https://www.ccr.ro/Transmisie-n-direct.

Avocată Iustina Ionescu: ”Ce doi nu se pot înregistra sub nici o formă juridică în România. Această situație juridică există în condițiile în care din cele 28 de state membre doar șase interzic în mod explicit căsătoria. În condițiile în care argumentele Guvernului nu trec testul constituțional (Executivul s-a referit în refuzul său la moravuri, n.red.), această nerecunoaștere nu trece textul constituțional, ci sunt numai prejudecățile de la baza societății”. 

Adrian Coman, soțul care cere recunoașterea căsătoriei încheiate în Belgia: ”Am incredere în justitie. Noi vom respecta decizia dvs., insa speram ca veti da o decizie in conformitate cu drepturile omului”. 

Astzalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: Orientarea sexuală, criteriu care genereaza multe dezbateri tensionate in societate. Dreptul incalcat in aceasta situatie: art1, alineatul 3 din Constituție, demnitatea umană. Una dintre obligațiile negative ale statului este de a se abține atunci cand este in executarea de la un comportament care să afecteze demnitatea umana a unui cetatean. In aceasta cauza, vedem ca Codul Civil introduce o interdicție de ordine publica – speta presupune recunoasterea persoanelor cu o alta orientare sexuala decat cea heterosexuala, apreciem că prevederile Codului Civil roman introduc interdicție de ordine publică – conduc la excluderea din societate a persoanelor care fac parte din grupul minoritatilor sexuale. Singurul motiv pentru care se motiveaza decizia autorităților tine de prejudecatile din societate. De 11 ani, in cele trei cele mai discriminate persoane din societate includem persoanele apartinand minoritatilor sexuale. Susținem admiterea excepției de neconstituționalitate. ”

Avocată IGI și MAI: ”Dreptul la liberă circulație este garantat, faptul că un stat nu recunoaste un anumit sistem juridic face parte din diversitatea sistemelor juridice. Reclamantii doresc de fapt modificarea legii, ceea ce nu face obiectul Curții, cerem respingerea excepției”.

În ceea ce privește inițiativa Coaliției pentru Familie, președintele CNCD a spus că demersul trebuie avizat negativ. „Noi credem că demersul trebuie avizat în mod negativ şi aici formularea întrebării este una incorectă, pentru că în toate statele din UE se defineşte căsătoria ca o comuniune între bărbat şi femeie, o uniune liberă între bărbat şi femeie şi nu familie. Familia cunoaşte diverse modalităţi de organizare într-o societate modernă”, a spus Asztalos Csaba.

După prezentarea argumentelor părților, timp de 40 de minute, Curtea Constituțională a rămas în pronunțare. 

––

Curtea Constituțională a României decide, miercuri, dacă recunoaște căsătoria între doi bărbați, precum și dacă găsește constituțională inițiativa cetățenească prin care se cere modificarea Constituției, pentru ca familia să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie. 

Prima ședință, cea care se referă la cazul Adrian Coman – Clai Hamilton, este publică și o puteți urmări aici: https://www.ccr.ro/Transmisie-n-direct, de la ora 09.00. Cea de-a doua cauză va fi discutată în ședință închisă. 

Căsătoria dintre doi bărbați

Adrian Coman și Clai Hamilton s-au căsătorit în urmă cu șase ani, în Belgia, iar de trei ani, Adrian încearcă să obțină recunoașterea statului român că americanul Clai Hamilton este soțul său și să îi acorde drept de rezidență în România. Curtea Constituțională este chemată să se pronunțe asupra constituționalității alineatelor 2 și 4 din art. 277 din Codul Civil, care se referă la libera circulație în UE și la nerecunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex, încheiate în afara țării. 

Citiți întregul caz aici: VIDEO. Cuplul gay româno-american care ar putea schimba legea în România. CCR trebuie să decidă dacă recunoaște căsătoria între doi bărbați

În anul 2013, cei doi soți au depus la Inspectoratul General pentru Imigrări o solicitare privind recunoașterea vieții de familie,  în vederea exercitării dreptului la libertate de circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene. IGI a refuzat, pe motiv că, potrivit Codului Civil, căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise în România. 

În momentul de față, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de trei luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român.

De atunci, cei doi se judecă cu statul român. Codul Civil stipulează că efectele relaţiei de familie, chiar şi în cazul soţilor de acelaşi sex, trebuie respectate în contextul exercitării dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene. Prin urmare, CCR trebuie să stabilească dacă cele două articole din Codul Civil sunt sau nu constituționale ( (2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România și (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile.)

Familia – căsătorie între un bărbat și o femeie, în Constituție 

Cel de-al doilea caz discutat miercuri la CCR se referă la inițiativa Coaliției pentru Familie, care a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Parlament, prin care cer modificarea Constituției României, care să definească familia drept căsătoria între un bărbat și o femeie.  În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, prin revizuirea articolului 48.

Citește și: Coaliția pentru Familie depune la Senat proiectul privind modificarea Constituției, după luni de controverse. Accept: Este o inițiativă împotriva familiei

Formularea propusă pentru articolul 48, alineatul 1, din Constituție este: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

”Este o scrisoare cu peste trei milioane de semnături, probabil cel mai important eveniment pentru protejarea familiei. Pentru că e prima dată când trei milioane de români au semnat proiectul pentru revizuirea Constituției, pentru a se recunoaște fără echivoc faptul că familia este alcătuită dintr-un bărbat și o femeie”, a declarat Liana Stanciu, una dintre susținătoarele inițiativei. 

 

Inițiativa nu a scăpat de controverse, Coaliția pentru Familie fiind acuzată că a strâns o parte din semnături în școli. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici: Campanie de strângere de semnături în școli, pentru susținerea căsătoriei între femei și bărbați. Ce spun BOR și Ministerul Educației

Luni, 28 de organizații non-guvernamentale, naționale și internaționale, între care și Amnesty, au transmis puncte de vedere CCR privind inițiativa. Amnesty Internaţional a considerat „vital” să se implice în acest demers, alături de alte organizaţii de drepturile omului care au adus argumente juridice în faţa Curţii Constituţionale, pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România, deoarece membrii acestei organizaţii susţin că au fost martorii unor iniţiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare şi la viaţă privată şi de familie. Citește mai multe aici: Modificarea Constituției. ONG-urile pentru drepturile omului cer CCR să respingă propunerea privind modificarea definiției familiei

De altfel, activiști pentru drepturile omului din România și sociologi au atras atenția că, prin modificarea articolului 48 din Constituție, așa cum propune Coaliția pentru Familie, se încalcă articolul 152 din Constituție:  ”(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

În curs de actualizare pe parcusul întregii zile 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă