-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialDecizie importantă a OMS în privinţa Jocurilor Olimpice de la Rio

Decizie importantă a OMS în privinţa Jocurilor Olimpice de la Rio

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a respins amânarea sau relocarea Jocurilor Olimpice 2016 de la Rio de Janeiro, în urma solicitării făcute de un grup internaţional de medici şi oameni de ştiinţă care au atras atenţia asupra pericolelor medicale din cauza virusului Zika.

Este vorba de o scrisoare deschisă adresată instituţiei de la Geneva de un grup de 150 de medici, cercetători şi experţi în sănătate din lumea întreagă, care au cerut ca jocurile olimpice din luna august să fie amânate, în contextul răspândirii alarmante a virusului Zika. "Desfăşurarea Jocurilor Olimpice la Rio, cel de-al doilea mare oraş afectat de virus din Brazilia, ar fi o dovadă de iresponsabilitate şi lipsă de etică, care ar determina extinderea virusulu în zone sărace de pe mapamond, cum ar fi Africa şi Asia de Sud" – se menţionează în document.

Însă, OMS a decis că relocarea Jocurilor Olimpice nu ar avea un impact major asupra răspândirii virusului Zika: "Pe baza cercetărilor şi informaţiilor actuale, anularea sau schimbarea locaţiei/datei Jocurilor Olimpice din 2016 nu ar afecta în mod semnificativ răspândirea internaţională a virusului Zika". În plus, autorităţile braziliene au precizat că jocurile olimpice se vor desfăşura conform planificării, iar ministrul sănătăţii de la Rio a spus că vor fi aplicate cu stricteţe toate recomandările OMS pentru reducerea la minimum a riscului de răspândire a virusului pe toată perioada Olimpiadei.

De la începutul anului, aproape 1.300 de nou-născuţi au fost diagnosticaţi cu malformaţii congenitale şi afecţiuni neurologice severe în urma infectării mamelor cu virusul zika, provocat de înţepăturile de ţânţari. În Brazilia sunt aşteptaţi peste 500.000 de turişti străini din toată lumea care vor asista la Jocurile Olimpice 2016, iar reîntoarcerea lor în ţările de rezidenţă ar putea provoca o pandemie – avertizează experţii din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Norvegia, Filipine, Japonia, Brazilia, Africa de Sud, Turcia, Liban şi din alte state.

OMS a lansat un apel ca persoanele care călătoresc în Brazilia să-şi ia măsurie de precauţie împotriva muşcăturilor de ţânţari, iar femeile însărcinate sunt sfătuite să evite zonele aglomerate, precum oraşul care găzduieşte ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, Rio de Janeiro.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nu mai sunt bani pentru constructori! Guvernul își cere scuze pentru sutele de milioane de lei datorii

Un document semnat de către Ioan Cristian Haiduc, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, prezintă dimensiunea bătăii de joc a Guvernului la adresa...

Modificări privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a...
00:01:28

Fostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după 16 ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul deceniului lui de...
Ultima oră
Pe aceeași temă