13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDe unde va porni dezbaterea privind vaccinarea

De unde va porni dezbaterea privind vaccinarea

Se anunță furtună în dezbaterea privind o posibilă obligativitate a vaccinării. Medicilor care se declară împotriva vaccinării li se va putea ridica dreptul de liberă practică, iar părinții care nu își vaccinează copiii nu îi vor putea înscrie la grădiniță sau școală.

Grupul tehnic de lucru nominalizat de  Ministerul Sănătății pentru a elabora un proiect  al unei legi a vaccinării, în contextul scăderii constante a numărului copiilor vaccinați din România, dezbate zilele acestea care vor fi sancțiunile suferite de cei care îngrădesc accesul copiilor la vaccinare. Actul legislativ, elaborat de medici, specialiști în protecția copilului și experți de la Ministerul Edu­cației, va aduce câteva schimbări majore în sănătatea publică, inclusiv sancțiuni pentru medici și părinți, dar și respon­sabilități pentru minister.

Copiii nevaccinați, interzis la grădiniță

Un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru colectivitatea din care face parte, spun experții în sănătate din Comisia proiectului. Iar în momentul de față, acoperirea vaccinală la nivel național este de doar 87%, în ce privește vaccinurile din programul național. Cifra, considerată îngrijorătoare pentru că ar putea duce la reapariția unor boli grave, i-a determinat pe membrii comisiei să se gândească serios la introducera unor sancțiuni.

“Vaccinarea este o formă de protecție individuală și colectivă. Se discută o posibilă limitare a accesului în colectivități, după o perioadă de grație în care copilul poate să fie vaccinat. Mă refer la grădiniță și școală.”, spune medicul Alexandru Rafila, consilier la Ministerul Sănătății 

Drepturile individuale trebuie să fie respectate în paralel cu drepturile comunității, este de părere președintele asociației de părinți Mame pentru Mame, Ana Măiță:  „Atâta vreme cât este o grădiniță publică, eu consider că politica de înscriere și de îngrijire a copilului trebuie să fie în linie cu politicile publice de sănătate. Asta este, trebuie să ne asumăm. A fi părinte nu este ușor, dar trebuie să ne asumăm deciziile pe care le luăm și consecințele acestor decizii. Avem drepturi și avem obligații. În momentul în care decidem să nu vaccinăm copilul, trebuie să ne asumăm că vor exista și consecințe de acest tip, în care o instituție publică de îngrijire și educație nu permite accesul copilului nostru.”

Medicii anti-vaccin, sancționați

A vaccina sau a nu vaccina împart societatea românească într-o majoritate care crede în eficiența imunizării și într-o minoritate care consideră că vaccinurile sunt nocive. Rândurile acestei minorități s-au îngroșat în ultimii ani și au condus la o mișcare anti-vaccin. Cel mai mare rău îl fac medicii care recomandă nevaccinarea copiilor, consideră cei care lucrează la proiectul de lege care transformă vaccinarea într-o obligație. Astfel, acești medici s-ar putea trezi fără dreptul de a profesa.

“Încă suntem în discuții cu asociațiile profesionale ale medicilor, dar e posibil să mergem până la limitarea dreptului de practică.”, spune Rafila. Colegiul Medicilor nu a răspuns în cursul zilei de ieri la solicitarea „României libere“ a unui punct de vedere. Oficialul spune că   actul normativ aflat în lucru nu își propune să declare război părinților care nu doresc să își vaccineze copiii, ci să-i convingă că fac o greșeală.

“Există această discuție referitoare la imunizarea prin boală. Dar în cazul bolilor grave, cum este tetanosul, difteria și restul, copiii nu se imunizează, ei mor.”, spune Rafila.

Rezerve de vaccin, garantate

Actul normativ aflat în elaborare va stabili și responsabilități ale statului, prin Ministerul Sănătății. Astfel, statul va trebui să asigure fonduri pentru o rezervă constantă de vaccinuri.

“Astfel se vor evita orice fel de sincope în aprovizionarea cu vaccinuri, pentru că la nivel global este o penurie de vaccinuri.”, spune dr. Alexandru Rafila.

În plus, la nivelul fiecărei direcții de sănătate publică județene va exista un comitet de consiliere a părinților care au întrebări și nelămuriri. Același comitet va decide care sunt cazurile în care vaccinarea nu este indicată. O cauză a trendului descendent al vaccinării este lipsa informării dinspre Ministerul Sănătății, problemă pe care noua lege ar urma să o abordeze. 

“Scopul acestei legi este să ofere cadrul ca oamenii să-și poată vaccina copiii fără să aibă nici un fel de îndoială că vaccinurile sunt utile, sigure, eficiente.”, spune Rafila.

Tratamentul, suportat de stat

Sunt vaccinurile nocive? La această întrebare, specialiștii, ca și producătorii de vaccinuri, spun că efecte adverse pot apărea, dar ele sunt extrem de rare și infime în comparație cu efectele bolilor pe care le țin departe.

Ministerul își asumă, în noul act normativ, să suporte orice intervenție, orice problemă medicală provocată de un vaccin. “Există o asumare de responsabilitate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate pentru orice problemă în urma vaccinării. Orice cheltuială, intervenție medicală va fi suportată de minister.”, spune Rafila. Proiectul ar urma să fie transmis Ministerului Sănătății în  următoarele două săptămâni, pentru ca ulterior să fie lansat în dezbatere publică.

După lansarea în spațiul public, Ana Măiță se așteaptă la discuții aprinse: “Va fi furtună, vor fi procese, inclusiv la CEDO. O să fie dezbatere mare, e un subiect care va înfierbânta multe domenii.”  

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Experiența militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: „Am oprit pentru că fierbea”

Artileriștii din armata Ucrainei au vorbit, în permieră, despre experiența lor dobândită pe o armă românească pe care o folosesc în războiul contra Rusiei...

Tot mai mulți oameni aleg să mănânce acasă. Fast-food-urile caută noi soluții să atragă clienți

Giganții globali de fast-food sunt nevoiți să regândească strategiile de marketing. Tot mai mulți oameni, afectați de inflație, aleg să mănânce acasă. McDonald's și Starbucks...
Ultima oră
Pe aceeași temă