11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDe ce visele femeilor sunt mai "sălbatice" decât ale bărbaţilor

De ce visele femeilor sunt mai “sălbatice” decât ale bărbaţilor

Femeile se trezesc adesea dimineaţa bulversate de visele adeseori numeroase şi de impact avute în timpul somnului, în vreme ce bărbaţii abia dacă îşi amintesc câteva detalii plictisitoare. Cotidianul britanic Daily Mail, în versiunea online, a analizat diferenţele dintre bărbaţi şi femei la capitolul „aventuri nocturne”.

Este ceva normal ca în cazul viselor, diferenţa dintre bărbaţi şi femei să fie atât de evidentă, spun cercetătorii. Specialistul în vise prof. Kelly Bulkeley afirmă că, într-adevăr, „Femeile tind să aibă parte de o paletă mai variată de vise decât bărbaţii. Femeile au mai multe coşmaruri, mai multe vise cu conţinut emoţional, mai multe vise ciudate şi au un somn mai problematic.”

Studiile în acest sens sugerează că factorul-cheie care influenţează visele sunt hormonii. „Cercetările au demonstrat că ciclurile hormonale ale femeilor pot afecta visele,” spune Davina Mackail, autoarea unei cărţi pe acest subiect. „În general, tindem să avem mai multe vise cu conţinut emoţional sau coşmaruri chiar înainte de ciclu.”

Un studiu al unei universităţi din Marea Britanie susţine că schimbările temperaturii corporale în cazul femeilor, provocare de menstruaţie, sunt cauza principală a viselor foarte colorate. Temperatura corpului creşte uşor după ovulaţie şi scade chiar înainte de a avea menstruaţie.

Deloc surprinzător este faptul că şi sarcina poate provoca vise deosebite. „În timpul sarcinii, nivelurile hormonilor cresc şi femeile petrec mai mult timp din noapte în stadiul somnului REM, acela al viselor intense,” afirmă Victoria Dawson, expert în somn şi co-autor al cărţii „Insomnia – Ghidul esenţial”.

Dar, spun specialiştii, femeile îşi amintesc visele şi din alte motive, printre care şi faptul că le acordă mai multă importanţă decât bărbaţii. Studiile au arătat că atunci când ne concentrăm asupra unor gânduri importante se activează o zonă a creierului conectată la memorie. Aşadar, cu cât mai dramatic este visul, cu atât mai important va părea şi cu atât mai multe şanse sunt ca el să fie păstrat în memorie.

Kelly Bulkeley crede că visele mai sunt influenţate şi de expresivitatea emoţională şi sensibilitate, care sunt trăsături mai accentuate la femei decât la bărbaţi. „Femeile sunt învăţate să dea o mai mare importanţă emoţiilor decât bărbaţii şi sunt mai dispuse să îşi împărtăşească sentimentele cu ceilalţi,” a comentat ea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă