14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialDe ce toamna nu-i ca vara pe litoralul bulgăresc

De ce toamna nu-i ca vara pe litoralul bulgăresc

Deși pe la începutul sezonului estival, autoritățile bulgare au anunțat că turiștii români vor putea merge în Bulgaria doar cu actul de identitate sau paşaportul până la finalul sezonului, indiferent de situaţia epidemiologică, vecinii de peste Dunăre eliminând orice restricţie pentru români, iată că de câteva zile situația la sud de Dunăre s-a schimbat.

Românii pot călători în Bulgaria dacă dețin certificatul digital european COVID-19 care să ateste vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, potrivit noilor măsuri luate de autoritățile de la Sofia, anunță ministerul român al Afacerilor Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile bulgare au revizuit condițiile de intrare în Republica Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri se aplică începând cu data de 1 septembrie 2021. Conform noilor prevederi, cetățenii români care sosesc din România (menținută în zona verde) pot intra în Republica Bulgaria sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente: un certificat digital european COVID-19 care atestă vaccinarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19.”, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, printre categoriile de persoane care sunt exceptate de la cerința prezentării de documente COVID-19 la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care doar tranzitează teritoriul statului vecin, în cazul în care pot garanta părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, precum și copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Bulgaria a intrat pe lista galbenă din 29 august. Persoanele care vin dintr-o zonă galbenă vor fi scutite de carantină dacă sunt vaccinate sau au un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

Românii au salvat din nou turismul la Marea Neagră al bulgarilor

Ca și în sezonul trecut estival, vecinii bulgari au dorit și au pus un plan în aplicare care să le reducă cât mai mult posibil pierderile din turism cauzate de pandemia de Covid-19.

În perioada dintre lunile iunie-august 2020 datorită eliminării oricărui document epidemiologic ce ar fi restrâns accesul pe teritoriul statului bulgar, litoralul bulgăresc al Mării Negre „a aspirat” cu succes turiștii români care, în mod obișnuit, mergeau în Grecia sau în Turcia.

Pe primele 8 luni ale anului 2020, Bulgaria a fost vizitată de 1.011.051 de turiști străini, dintre care 216.033 au fost români, ceea ce reprezintă o pondere de 21,36% din total. În schimb, dacă ne raportăm strict la sezonul estival (lunile iunie, iulie și august), dintr-un total de 450.474 de turiști străini, statisticile au înregistrat 177.757 de români, ceea ce reprezintă o pondere de aproape 40%, conform touroperatorului travelplanner.ro.

Conform aceluiași operator, Travel Planner, interesul românilor în 2021 față de litoralul bulgăresc este cel puțin dublu față de vara anului 2020.

În acest sens, Guvernul Bulgariei a anunțat, pe 16 iulie, o serie de modificări privind accesul străinilor pe teritoriul țării vecine, în contextul pandemiei Covid-19. Vestea bună era că s-a dorit ca turiștilor români să li se solicite doar actul de identitate sau pașaportul până la finalul sezonului, indiferent de situația epidemiologică. Acest lucru  era prevăzut de un ordin oficial: ”Țări cu care Republica Bulgaria a ajuns la un acord reciproc pentru libera circulație a cetățenilor și a persoanelor cu statut de reședință permanentă, pe termen lung, și a membrilor familiilor lor, la sosirea din cealaltă țară: România.” După cum subliniază textul de lege, România era unica țară pentru care se făcea o excepție.

Dar situația epidemiologică în Bulgaria s-a înrăutățit și acest lucru a influențat situația la granițele Bulgariei.

Cozi de kilometri şi aşteptare de ore întregi la intrarea în ţară. Este experienţa românilor care s-au întors din vacanţă în weekendul trecut, cea mai plauzibilă explicație fiind graba de a intra în România, pentru că Bulgaria a intrat de la miezul nopții de 28 spre 29 august 2021 pe lista galbenă.

În vama Giurgiu, coloana de mașini s-a întins sâmbătă seară pe câțiva kilometri, potrivit Digi24. „Am luat şi noi “plasă” cu waze. Am ajuns la Ruse la ora 18 şi după ce am luat-o pe “scurtătura” indicată de waze, am fost întorşi din drum şi am luat “codiţa” la rând. Nu înţelegem altceva. Care e treaba, că nu se mişcă rândul deloc, DELOC. E dezastru. Tipic românesc. Am circulat foarte bine prin Grecia şi Bulgaria şi ne-am împotmolit în bucla către vama din Giurgiu. Mizerabil“, a scris un român pe Forum Grecia, potrivit  adevarul.ro. Vara s-a terminat. Toamna Covid-19 își face de cap!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Florian Coldea, de la apartamentul de la etajul 7 din Sectorul 3, la vila din Pipera

Punerea sub control judiciar a fostului prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a scos în evidența și faptul că acesta locuiește într-o vilă...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă