18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce să diminuăm spaţiul locuibil?

De ce să diminuăm spaţiul locuibil?

Suntem obişnuiţi ca locuinţele noastre să posede anumite dimensiuni, iar încăperile, în funcţie de utilitatea care le-a fost destinată, să aibă anumite volume.

De aceea există tentaţia de a regla spaţiile în aşa fel încât să corespundă tiparelor noastre definitorii pentru confort. Totul porneşte întotdeauna de la unul din cele două cazuri opuse: fie spaţiul este prea mic, fie este prea mare. Este adevărat că cea de-a doua situaţie este mult mai rară decât prima, cvasitotalitatea cazurilor de acest fel fiind cele în care spaţiul este insuficient. În consecinţă, şi soluţiile care abundă sunt cele care vizează mărirea spaţiului şi funcţionalizarea lui.

Cu toate acestea, am întâlnit un caz în care s-a dorit diminuarea volumului spaţiului locuibil. Este vorba de un spaţiu comercial de la parterul unui bloc, cu înălţimea de 4 metri, în care s-a amenajat un sediu de firmă. Pe lângă faptul că o astfel de înălţime a încăperilor poate provoca un anumit disconfort celor care nu sunt obişnuiţi, ea are şi o consecinţă importantă în planul costurilor cu întreţinerea, pentru că va trebui încălzit un volum de aer cu aproximativ 40% mai mare decât al unei încăperi cu înălţime obişnuită, în jurul valorii de 2,5 metri. Iată două motive suficiente pentru a se lua decizia ca înălţimea spaţiului să fie redusă. Aceasta a fost soluţia care s-a luat şi în cazul pe care îl prezentăm aici. Chiar dacă cheltuielile cu aceste lucrări au fost destul de ridicate, ele vor putea fi amortizate în câţiva ani prin economiile care se vor face pe perioadele de iarnă cu combustibilul necesar încălzirii.

Etape de lucru:

1De jur împrejurul încăperii a fost construit, în zona de întâlnire a pereţilor cu tavanul, scheletul metalic al viitoarei scafe. Înălţimea acesteia a fost calculată în aşa fel încât să o înglobeze şi pe cea a tavanului fals.

2Pe suprafaţa rămasă a plafonului a fost construit scheletul viitorului tavan fals. Pentru ca înălţimea încăperii să fie diminuată cât mai mult, a fost construită o structură dublă de suspendare.

3
Aceasta a constat în construirea unei structuri clasice din profile metalice şi suspendarea ei de planşeu cu ajutorul unor tije cu lungimea de 60 cm. În total, înălţimea a fost redusă cu 65 cm.

4
Pe unul din pereţii longitudinali, în spaţiul rămas între tavanul fals şi scafa construită pe perete, a fost realizată o construcţie din gips-carton, de formă semicirculară, în care au fost montate şase spoturi luminoase.

Cele mai citite

Marijuana la borcan. DIICOT a descoperit o cultură de canabis într-un apartament din București

Din ancheta efectuată de DIICOT în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024, s-a constatat că individul în cauză a inițiat și a dezvoltat o...

Angajări în schimbul contractelor cu statul într-o primărie din Buzău

Cazul denumit „Fata lu’ tata” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unor suspiciuni legate de angajarea Biancăi Firon, fiica...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă