Dragoล Pâslaru trฤieลte de ani de zile restras, în post ลi rugฤciune, într-un schit de pe Muntele Cฤpฤลฃânii (varianta româneascฤ a Muntelui Golgota) de pe lângฤ Mânฤstirea Frฤsinei, care ลฃine de Arhiepiscopia Râmnicului. Mânฤstirea Frฤsinei, Athosul din România, este cunoscutฤ drept cea mai strictฤ. Viaลฃa monahalฤ se desfฤลoarฤ dupฤ regulile stricte de la Muntele Athos. În mânฤstire nu au voie sฤ intre femei ลi nu se gฤteลte niciodatฤ mâncare cu carne. Sfântul Calinic de la Cernica, întemeietorul mânฤstirii, a aลezat la aproximativ 2 kilometri de mânฤstire o piatrฤ de legฤmânt pe care sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântฤri, pentru femeile care vor pฤstra acest legฤmânt, cât ลi blesteme, pentru cele ce vor încฤlca hotฤrârea sfântului. „Acest sfânt lฤcaล s-a clฤdit din temelie spre a fi chinovie de pฤrinลฃi monahi ลi fiindcฤ din partea femeiascฤ putea sฤ aducฤ vreun scandal monahilor vieลฃuitori de acolo, de aceea sub grea legฤturฤ s-a oprit de la acest loc sฤ mai treacฤ înainte, sub nici un chip, parte femeiascฤ. Iar cele ce vor îndrฤzni a trece sฤ fie sub blestem ลi toate nenorocirile sฤ vie asupra lor, precum sฤrฤcia, gârbฤvia ลi tot felul de pedepse, ลi iarฤลi, cele ce vor pฤzi aceastฤ hotฤrâre sฤ aibฤ blagoslovenia lui Dumnezeu ลi a smereniei noastre ลi sฤ vinฤ asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867″.
Legฤmântul Sfântului Calinic se respectฤ pânฤ în zilele noastre cu maximฤ stricteลฃe. În zonฤ circulฤ tot soiul de legende legate de nenorocirile care s-au abฤtut asupra celor care au încฤlcat porunca sfântului. Cea mai cunoscutฤ este povestea unei tinerei pฤstoriลฃe care, pe când îลi pฤลtea oile, din greลealฤ, a trecut hotarul mânฤstirii ลi s-a îmbolnฤvit de epilepsie. Povestea are totuลi un final fericit, pentru cฤ Sfântul Calinic i-a ascultat rugฤciunile ลi a tฤmฤduit-o.
Unul dintre cei mai virulenลฃi intelectuali anticomuniลti
În acest loc ลi-a gฤsit „vocaลฃia” Dragoล Pâslaru. Povestea transformฤrii sale spirituale este pe cât de spectaculoasฤ, pe atât de dramaticฤ. Actorul era în 1990 unul dintre cei mai virulenลฃi intelectuali anticomuniลti. A fost una dintre vocile cele mai sonore ale Pieลฃei Universitฤลฃii, participând la mitingul-maraton de acolo ลi la toate conferinลฃele ลi adunฤrile Alianลฃei Civice. Singura televiziune care exista la vremea aceea, TVR, numitฤ retoric „televiziunea românฤ liberฤ”, era, de fapt, vocea puterii. Dragoล Pâslaru, ca, de altfel, toate personalitฤลฃile care participau pe atunci la mitingurile din Piaลฃa Universitฤลฃii, era în mod sistematic demonizat la televizor. Profitând de lipsa de informare a telespectatorilor, s-a spus cฤ actorul Dragoล Pâslaru este legionar, arฤtându-se chiar fotografii cu el în uniforma Gฤrzii de Fier. Numai cฤ imaginile cu pricina erau din filmul „Drumeลฃ în calea lupilor”, în care actorul îl interpretase pe Horia Sima. Printr-o diversiune de tip stalinist, omul Dragoล Pâslaru a fost „lipit” de personajul pe care îl jucase.
Bฤgat în comฤ de mineri
Veniลฃi pe 13 iunie 1990 la Bucureลti pentru a „planta panseluลฃe” în Piaลฃa Universitฤลฃii, minerii l-au recunoscut pe Dragoล Pâslaru ลi l-au bฤtut cu bestialitate. Actorul a fost dus în comฤ la spital, aflându-se vreme de câteva zile între viaลฃฤ ลi moarte. La puลฃinฤ vreme dupฤ se s-a refฤcut, el a decis sฤ pฤrฤseascฤ lumea ลi sฤ îmbrace haina monahalฤ. La Mânฤstirea Frฤsinei a devenit ucenicul unuia dintre cei mai „dฤruiลฃi” duhovnici pe care i-a avut Biserica noastrฤ, pฤrintele Ghelasie. Printre „ascultฤrile” pe care le-a avut (sarcina pe care o primeลte un cฤlugฤr se numeลte în limbaj mânฤstiresc „ascultare”, aceasta fiind, alฤturi de sฤrฤcie ลi castitate, unul dintre voturile monahale) s-au numฤrat cele de îngrijitor de vite, de ajutor la bucฤtฤrie ลi apoi una mai intelectualฤ, de ลef al cancelariei mânฤstirii. Chemat sฤ depunฤ mฤrturie în dosarul mineriadelor, monahul a refuzat sฤ îi incrimineze pe cei care l-au maltratat, spunând cฤ a iertat tot.
Roluri premonitorii: Alioลa Karamazov ลi Culi Ursache
Având o figurฤ de o tulburฤtoare stranietate, el putea acoperi partituri de mare profunzime, reuลindu-i foarte bine ลi personajele negative ลi cele pozitive. Pe scena Teatrului Nottara, el a jucat într-o serie de spectacole, colaborând foarte bine, printre alลฃii, cu regizorul Dan Micu. În direcลฃia de scenฤ a acestuia el a interpretat Orlando în „Cum vฤ place” ลi mai ales Alioลa Karamazov în „Karamazovii”, rol ce-i prevestea parcฤ viitoarea cale monahalฤ. Un alt personaj al sฤu care îลi gฤseลte pacea sufleteascฤ ca pustnic, în creierii munลฃilor, a fost Culi Ursache din filmul „Ochi de urs”, în regia lui Stere Gulea. Alte roluri importante în film au fost cel al tânฤrului singuratic din „Secvenลฃe” de Alexandru Tatos ลi Horia Sima în „Drumeลฃ în calea lupilor”, regia Constantin Vaeni.
Referindu-se la rolul Alioลa Karamazov, actorul Dragoล Pâslaru scria în 1982 în numฤrul 3 al revistei Teatru: „Tฤcerea, veลnica tฤcere a lui Alioลa semnificฤ uimitoarea lui capacitate de a înลฃelege ลi, în aceeaลi clipฤ, de a ierta orice fฤrฤdelege. Neputinลฃa lui Alioลa de a interveni în desfฤลurarea evenimentelor nu vine din nepricepere ci, dimpotrivฤ, dintr-o prea adâncฤ cunoaลtere a oamenilor, de unde reacลฃia care conduce la replica lui fundamentalฤ: «Pฤrinte, mi-e fricฤ!» Când am descoperit acest lucru, rolul era pe jumฤtate rezolvat.”