19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDe ce petrec medicii români Ziua Naţională în Franţa

De ce petrec medicii români Ziua Naţională în Franţa

Medicii gălăţeni sunt elogiaţi în presa din ţările în care au ajuns să profeseze, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi are nevoie de peste 60 de specialişti. Unii dintre ei au plecat din cauza salariilor prea mici şi pentru că nu îşi mai puteau îndeplini profesiunea aşa cum trebuie din cauza eternelor reforme din sănătate.

Alţii au plecat la specializare, dar după ce au obţinut performanţe importante şi au vrut să se întoarcă să profeseze la Galaţi, li s-a închis uşa în nas. S-ar putea spune că au fost refuzaţi de sistem, dar ţări precum Franţa i-au adoptat şi îi apreciază. Prestigiosul cotidian francez „Le Monde” a publicat în unul din blogurile sale, sub titlul „Un médecin de campagne venu de Roumanie”, un articol apreciativ la adresa medicului gălăţean Răzvan Stroiu, care s-a stabilit împreună cu soţia sa la Rosières, în departamentul Haute-Loire.

Soţii Stroiu au lucrat în comunele Cudalbi şi Munteni. El medic de familie, ea funcţionar la primărie, deşi avea un CV impresionant. Mariana Stroiu are două specializări, de jurist şi economist, a obţinut o diplomă în drept comunitar european, fiind licenţiată la Sorbona. În anul 2000, şi-a luat licenţa în drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european”, apoi a urmat studii postuniversitare de Drept internaţional şi un masterat în management economic, administrarea afacerilor.

Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona. Cu astfel de studii, s-a putut angaja doar ca secretar la Primăria Cudalbi. Răzvan Stroiu a fost rezident la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a ajuns medic de familie în satele din centrul Podişului Covurluiului, unde făcea zilnic peste 200 de km pentru a le asigura localnicilor asistenţa medicală. În toamna lui 2009, primăria din Rosières anunţa înfiinţarea unei policlinici şi angajarea unui medic. Răzvan Stroiu a găsit anunţul pe internet şi la 36 de ani a hotărât că este şansa ca el şi soţia sa să ia totul de la început. Şi au fost foarte bine primiţi de cei din Rosières. Răzvan a fost votat de către colegii săi francezi să fie reprezentantul policlinicii în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. Mariana a refuzat postul oferit la Consiliul General al Departamentului Haute-Loire, preferând să se ocupe partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului medical. Se poate spune că şi-au găsit locul. Este citat şi un articol din „Le Monde Diplomatique”, în care se spune că România este un important furnizor de medici de familie, o mare parte din cei 5.000 de medici „expatriaţi” stabilindu-se în Franţa. 

Un specialist în ecografie ­Doppler, încurajat să nu revină în ţară

În Franţa îşi petrece Ziua Naţională şi  Monica Georgescu. Aceasta a facilitat, în  urmă cu doi ani, un parteneriat între Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” şi  Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, pentru realizarea de ecografii pentru pacienţi situaţi la o distanţă de 2.500 km, distanţa dintre spitalul din Galaţi şi cel din Tours, Franţa. Dr Monica Georgescu a plecat în Franţa pentru a-şi susţine doctoratul, după care a mai rămas câţiva ani pentru a se specializa în ecografie. După aceea, a dorit să revină în ţară şi să lucreze la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, însă, conducerea spitalului i-a răspuns că spitalul are un ecograf, iar în organigramă este un singur post de medic cu această specialitate. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă