22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu ne protejează umbrelele de soare

De ce nu ne protejează umbrelele de soare

Aproximativ 60% din radiaţiile ultraviolete trec prin filtrele de la umbrelele de plajă. Potrivit unui studiu publicat in revista „Photochemistry and Photobiology”, umbrelele blochează razele solare care cad direct peste acestea, dar nu pot anihila efectul razelor care pătrund prin părţile laterale.

„Am demonstrat ştiinţific că umbrela protejează faţă de iradierea (incidenţa radiaţiilor pe o anumită zonă) care se produce în proporţie de 34% pe suprafaţa sa, dar restul, din lateral, nu poate fi blocată”, a declarat José Antonio Martínez-Lozano, autorul acestui proiect de cercetare, în cadrul unei reuniuni a Fundaţiei Spaniole pentru Şţiinţă şi Tehnologie. Pentru a studia modul în care acţionează razele ultraviolete, echipa spaniolă de cercetători a poziţionat un senzor de raze UV în pânza unei umbrele colorate în alb-albastru, cu diametrul de 80 de centimetri şi înălţimea de un metru şi jumătate. Experţii au precizat că, potrivit rezultatelor testelor efectuate, radiaţiile aşa-numite „difuze”, în proporţie de 60%, atacă în mod direct corpul uman, care nu mai poate fi protejat de umbrelă.

Experimentele realizate au demonstrat capacitatea bună de absorţie a radiaţiilor a pânzei umbrelei de plajă, cu o transmisivitate de doar 5%, însă materialul nu poate preveni radiaţiile ultraviolete difuze ce penetrează umbrela din lateral. Totodată, specialiştii de la universitatea spaniolă au creat un model geometric de obstrucţie a cerului (în triunghiul cer-umbrelă-pământ), pentru a calcula efectele iradierii pe lateral şi vertical, în funcţie de poziţia în care se află persoana adăpostită sub o umbrelă de plajă. Astfel, s-a constatat că iradierea orizontală este mult mai puţin periculoasă.

Oamenii de ştiinţă susţin că acest studiu va putea ajuta la o mai bună înţelegere a epidemiologiei anumitor forme de cancer de piele. Expunerile excesive la razele ultraviolete sunt legate nu doar de apariţia melanomului, dar şi de arsuri inestetice, îmbătrânirea prematură a pielii, boli de ochi – în special cataracta – slăbirea sistemului imunitar şi afectarea structurii ADN-ului. Se ştie că atmosfera Terrei este o barieră naturală ce reduce efectele periculoase ale razelor ultraviolete, însă pe timp de vară, mai ales când vremea este caniculară, experţii recomandă folosirea unor mijloace suplimentare de protecţie, cum ar fi umbrelele îmbrăcămintea de culoare deschisă, pălării sau şepci cu marginea protectoare de minimum şapte centimetri, ochelari şi creme de soare.

De asemenea, se recomandă reducerea perioadei de expunere la soare, cu evitarea orelor când razele solare sunt cele mai puternice (între orele 11:00 şi 16:00). Pe de altă parte, se atrage atenţia asupra beneficiilor unei expuneri adecvate şi controlate la razele soarelui, în special dimineaţa: tratarea unor boli dermatologice, asigurarea fixării calciului în organism, limitarea hipertensiunii arteriale şi chiar reducerea riscului apariţiei unor forme de cancer, cum ar fi cel de prostată în cazul bărbaţilor.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă