24.5 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialDe ce ne schimbă viaţa Jocurile Olimpice

De ce ne schimbă viaţa Jocurile Olimpice

Pe 27 iulie, tânărul campion Tom Daley va plonja în apele noului Centru Acvatic, iar valurile vor fi simţite în întreaga lume. În aceeaşi zi, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional  se va adresa lumii întregi din inima Londrei în Trafalgar Square. Jacques Rogge îi va invita pe atleţii de renume mondial să intre în cursa pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice Londra 2012. Şi numărătoarea inversă va începe.

 

Au trecut şase ani de când Marea Britanie a fost nominalizată, la Singapore, să găzduiască Jocurile Olimpice, îmbarcându-se într-o spectaculoasă călătorie. În prezent, totul merge conform planului. Construcţia celor mai importante locaţii este finalizată cu un an înainte de Jocuri. Suntem la zi cu bugetul, cu planificarea calendarului de activităţi şi suntem pregătiţi să oferim o vară grozavă dedicată sportului şi culturii.

Spectacolul va fi de neuitat – şi nu doar datorită sportului. Sigur, Jocurile Olimpice se concentrează pe excelenţă în sport şi pe victorii personale de excepţie. Nimeni nu ştie acest lucru mai bine decât prietenul meu, Lordul Sebastian Coe, ale cărui rezultate remarcabile îl recomandă pentru a aduce atletismul în inima Jocurilor din 2012. Dar Olimpiada reprezintă mult mai mult.

Pentru mine, Jocurile Olimpice şi Paralimpice reprezintă un concept unic: moştenirea de după eveniment – schimbarea reală care se va petrece în vieţile oamenilor. Nu este vorba doar de oraşul sau ţara gazdă, este un concept global. Viziunea unei moşteniri trainice se regăseşte în fiecare aspect al Jocurilor din 2012.

De exemplu, estul Londrei se transformă deja chiar sub privirile noastre. Unii dintre cei mai valoroşi arhitecţi şi ingineri au creat locaţii sportive ce vor rămâne pe mai departe pentru comunitatea locală şi pentru vizitatori, pentru ani buni de acum încolo. Şi au reuşit să o facă punând sustenabilitatea la „temelia” fiecărei clădiri, astfel încât Londra să devină gazda  primelor Jocuri Olimpice cu adevărat verzi din istorie.

Dar moştenirea de care am vor­bit se referă şi la inspiraţie –  încurajarea tinerilor, femei şi bărbaţi, să aibă speranţă şi ambiţie. Iar prin programul nostru „International Inspiration” am adus sportul mai aproape de 12 milioane de copii din 17 ţări din toată lumea, din Azerbaidjan şi până în Zambia.

Este vorba şi de apropierea oamenilor sub cupola valorilor olimpice – prietenia, respectul şi excelenţa. S-au vândut deja mai mult de 3,5 milioane de bilete şi mii de oameni s-au înscris ca voluntari. Alte sute de oameni au fost selectaţi pentru a purta flacăra olimpică timp de 70 de zile prin înălţimi, văi şi insule pe tot cuprinsul ţării. Iar timp de două luni, vara viitoare, Jocurile Olimpice şi Paralimpice vor fi urmărite şi comentate  în fiecare casă şi pe fiecare post de radio sau televiziune.

Astăzi, şi pentru următoarele 12 luni, vreau să urez bun venit lumii întregi şi să vă invit în Marea Britanie pentru a lua parte la o experienţă unică şi pentru a descoperi ţara noastră. Au mai rămas 365 de zile, iar noi suntem pregătiţi pentru a găzdui nişte Jocuri memorabile prin schimbarea pe care o vor aduce în vieţile a milioane de oameni. Şi ne dorim ca toată lumea să ia parte la această experienţă spectaculoasă.  

William Hague este ministrul de Externe al Marii Britanii

Cele mai citite

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa în curând o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au...

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...

Ministrul Agriculturii: România ar putea obţine 30 de milioane de tone de porumb anual

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului...
Ultima oră
Pe aceeași temă