27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialDe ce japonezii nu mai mănâncă sushi

De ce japonezii nu mai mănâncă sushi

Guvernul japonez a anunţat că radiaţia din apele mării din apropierea centralei nucleare de la Fukushima depăşeşte de 5 milioane de ori limitele permise. După ce a fost detectat iod toxic la peşti în regiunea Ibaraki, la jumătate de drum între centrala atomică şi Tokio, executivul a stabilit pentru peşti aceleaşi limite de radioactivitate ca şi pentru legume. Situaţia s-ar putea ameliora în următoarele zile mai ales după anunţul Tepco, compania care gestionează centrala, că a reuşit să sigilieze scurgerile de apă radioactivă în mare ale reactorului 2, notează ziarul ABC, citat de Agerpres.

În arhipelagul nipon cresc totuşi temerile ca radioactivitatea din mare să nu ajungă în lanţul alimentar. Ar fi o adevărată catastrofă pentru puternica industrie a pescuitului şi o dramă naţională într-o ţară care consumă în mod tradiţional “sushi” şi “sashimi”. “Oamenii sunt îngrijoraţi şi ne temem să nu ne pierdem clienţii”, se plânge Ryusuke Sato, unul din chelnerii selectului restaurant marinăresc Uo Maru. Specializat în ton la gratăr, caracatiţă în sos şi calmar prăjit, face parte din reţeaua de localuri ale cartierului Ginza care servesc fileu de peşte şi fructe de mare proaspete.

În fiecare dimineaţă, piaţa de peşte fin Tokio, Tsukiji, freamăta de mulţimea celor care tranşează sau aşează în cutii de plastic carnea fragedă de ton. Venite din porturi, camioanele frigorifice descarcă marfa. Tonul congelat este prins în cârlige şi ridicat de motostivuitoare. Albă şi rigidă ca o piatră, carnea cântăreşte peste 200 de kilograme. Tonul este depozitat apoi în locurile de vânzare. După ce cumpărătorii au ales, angajaţii taie cu precizie chirurgicală coada şi aripioarele şi eviscerează peştele păstrând doar carnea macră.

“Impactul valului tsunami nu a fost atât de mare ca scurgerile radioactive în mare”, se plânge maestrul coordonator Yasukuki Watanabe, care ocupă de 35 de ani unul din posturile din Tsukiji. Potrivit lui, vânzările în străinătate au scăzut la jumătate de teama radioactivităţii iar la unul din restaurantele unde livra carne de ton şi unde înainte mâncau zilnic 300 de clienţi, nu mai vin acum decât 12.

Întreruperilor de curent cu care se confruntă zilnic regiunea din lipsă de electricitate, li se adaugă acum creşterea preţurilor ca urmare a reducerii activităţii de pescuit, având în vedere că flota de nord-est a Japonia a fost scufundată de tsunami. “Va fi foarte greu să mai găsim ton”, avertizează Watanabe, care cauta deja noi furnizori după ce i-a pierdut pe cei tradiţionali din Kesennuma şi Shiogama, două din porturile rase de valul uriaş. “La Chosi, în regiunea Chiba, pescuitul a început să fie văzut cu ochi răi din cauza radioactivităţii”, a explicat el, făcând aluzie la teama faţă de “sushi-ul atomic” care a cuprins Japonia.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă