16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDe ce îi anchetează DNA pe foştii miniştri Funeriu şi Vreme

De ce îi anchetează DNA pe foştii miniştri Funeriu şi Vreme

Foştii demnitari Daniel Funeriu (Educaţie) şi Valerian Vreme (Comunicaţii) sunt acuzaţi că au permis o pagubă de 5 milioane de euro pentru statul român.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, este acuzat că ar fi produs statului un prejudiciu de 5 milioane de euro, prin semnarea unei note ilegale pentru achiziţia de soft educaţional. Documentul ar fi fost avizat şi de Valerian Vreme, ex-ministru pentru Societatea Informaţională din Guvernul Boc, astfel încât actualul Executiv a anunţat ieri că va sesiza DNA cu privire la cei doi pentru posibile fapte de natură penală.

Prejudiciul a fost calculat de Corpul de control al prim-ministrului, care arată într-un raport că în urma verificărilor efectuate la cele două ministere în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale a descoperit că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achiziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o nota semnată de cei doi foşti demnitari şi aprobată de premierul de la acea dată, Emil Boc.

Mai exact, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a fost împuternicit de Guvern să încheie un acord-cadru multianual, pe perioada 2009-2012, pentru achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare, pentru 29 de instituţii şi autorităţi publice. Prelungirea se impunea pentru că licenţele expiraseră în noiembrie 2009, iar din luna decembrie produsele software Microsoft au fost utilizate în cadrul unităţilor de învăţământ fără a exista un temei legal sau contractual. Reprezentanţii Microsoft Ireland Operations Limited au transmis, la acea dată, către miniştrii Vreme şi Funeriu faptul că ordinul de licenţiere a expirat şi că se impune încheierea unui nou acord.

Ulterior, s-a decis prelungirea contractului, prin intermediul unei firme private, dar nu prin hotărâre de Guvern, cum ar fi fost corect, ci printr-o simplă notă, arată inspectorii. “S-a creat aparenţa de legalitate a contractului de achiziţionare”, acuză inspectorii guvernamentali, citaţi de Mediafax. Mai mult, corpul de control a descoperit că s-ar fi plătit pentru 80.000 de licenţe în plus faţă de numărul de calculatoare existente în sistem, adică tocmai prejudiciul de peste 5 milioane de euro.

Funeriu: „Am acţionat legal“

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, respinge faptul că ar fi comis vreo neregulă. „Este vorba despre o acuzaţie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea şi a ministrului Vreme. Am vegheat să nu se producă ilegalităţi la Ministerul Educaţiei pe perioada mandatului meu. Au fost multe plângeri împotriva mea ca ministru, nici una dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii. Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi să investigheze aceste acuzaţii. Vreau să se aplice legea ca oricărui cetăţean al ţării“, a precizat Daniel Funeriu.

Şi fostul ministru al Comunicaţiilor ,Valerian Vreme, a declarat, ieri, că pe timpul mandatului său tot ce s-a făcut a urmat proceduri clare, iar legalitatea a fost deasupra oricărui alt principiu. „Raportul e o deturnare a atenţiei publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România“, a precizat Valerian Vreme.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă