16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDe ce e Stolojan alesul lui Basescu

De ce e Stolojan alesul lui Basescu

Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan mai ales pentru ca acesta este foarte loial,  loialitate demonstrata public ultima data in 2004, cand s-a retras din cursa prezidentiala in favoarea actualului presedinte, cotat cu mai multe sanse. Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan pentru ca este un om de cuvant, aducandu-si aminte inclusiv de intamplarile din 1991, cand Stolojan a preluat fotoliul de premier intr-o situatie de criza, cu mandatul de a pregati alegerile din 1992, la care – asa cum promisese – nu a candidat, desi era foarte popular. Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan pentru fotoliul de premier nu doar fiindca este un tehnocrat care se pricepe sa gestioneze situatiile complicate, ci si fiindca a trecut prin toate cele trei formatiuni romanesti ramase in Parlament.

 

Altfel spus, ii cunoaste bine pe toti liderii politici autohtoni si stie cum sa intinda mana fiecaruia dintre ei.  Traian Basescu il prefera pe Theodor Stolojan nu doar fiindca se poate baza pe el, ci mai ales pentru ca intre cei doi nu exista o competitie politica. Pentru ca Stolojan nu va deveni niciodata concurentul presedintelui, pentru ca Stolojan nu va putea controla niciodata partidul prezidential, pentru ca Stolojan nu va putea niciodata sa-l puna in umbra pe seful statului.
Traian Basescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan premier nu doar pentru a-si plati datoria morala pe care o are din 2004, ci si fiindca cei doi se pot intelege. Compatibilitatea lor, verificata in campania electorala de acum patru ani, se bazeaza nu doar pe amicitie, ci si pe o evolutie politica similara. Atat Stolojan, cat si Basescu provin din structurile birocratice comuniste.

 

Amandoi au fost inalti functionari ai statului totalitar, primul la Ministerul Finantelor, celalalt la Ministerul Transporturilor. Amandoi au fost nevoiti, prin natura posturilor pe care le-au ocupat inainte de 1989, sa colaboreze cu Securitatea ceausista, dar nici unul dintre ei nu a fost gasit pe listele de colaborationisti ale CNSAS. Amandoi si-au inceput cariera politica sub umbrela Frontului Salvarii Nationale. Amandoi au demarat pe partea stanga inainte de a se aseza constiinciosi pe dreapta, de aceea amandoi stiu cum si ce sa negocieze cu PSD. Amandoi au castigat insa increderea oamenilor, devenind azi cei mai populari lideri autohtoni, luptandu-se cu partidul coruptilor.

 

Traian Basescu si Theodor Stolojan incearca sa demonstreze de mai bine de patru ani cat de nociv a fost PSD pentru tara, cat de imorali sunt conservatorii, dar mai ales cat de corupta este stanga autohtona.  Traian Basescu si Theodor Stolojan si-au aparat cu greu reduta anul trecut, cand PSD a pus la cale suspendarea presedintelui, dar acum par dispusi amandoi sa uite totul de dragul asa-zisului "Parteneriat pentru Romania", care ar urma sa salveze tara de criza economica.

Traian Basescu si Theodor Stolojan au trecut acum de la politica principiilor, atat de seducatoare pentru intelectualii democrati si electoratul de dreapta, la politica pragmatica in care interesul puterii este justificat prin "interesul national". si unul, si celalalt ar putea insa pierde pe mana aliantei cu PSD, dimpreuna cu marele partid prezidential. Traian Basescu si Theodor Stolojan isi imagineaza, poate, ca vor putea anihila PSD, dar e posibil si reversul medaliei.
Se crede ca paunul se poate hrani cu plante otravitoare care ar ucide orice alta vietate. Paunul nu doar ca nu moare dupa ce le mananca, dar penele lui devin mai frumoase. O metafora riscanta, pentru ca functioneaza doar pentru  paunii adevarati.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă