16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a tăcut Ministerul Fondurilor Europene despre blocajul a 24 milioane...

De ce a tăcut Ministerul Fondurilor Europene despre blocajul a 24 milioane de euro

Informațiile despre întreruperea plăților pe axa IT a Programului Operațional Creșterea Competitivității au ajuns în spațiul public dinspre Comisia Europeană. Ministerul Fondurilor Europene nu a comunicat decizia UE.

Pe 23 decembrie 2014, Comisia Europeană a transmis o scrisoare Ministerului Fondurilor Europene în care anunța întreruperea plăților din axa Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectorul privat și public a Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE). Suma rămasă de plată pe axa respectivă și blocată temporar de Comisia Europeană din cauza unor “nereguli semnificative” este de 24,7 milioane de euro. Despre o corespondență între Comisia Europeană și Guvernul român pe tema unor nereguli în implementarea proiectelor UE, finalizată cu întreruperea plăților, România liberă a scris în exclusivitate pe 12 ianuarie, în urma unei solicitări transmise Comisiei Europene.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) nu a transmis vreun comunicat și nu a postat un astfel de anunț pe site-ul instituției, la momentul întreruperii plăților. Informații suplimentare despre sumele rămase de plată și motivele întreruperii plăților au venit tot de la Comisia Europeană.

„În urma misiunii de audit efectuate de departamentele Comisiei Europene, s-a decis să nu se mai continue procesarea rapoartelor de cheltuieli și să se suspende termenul -limită pentru cererile corespunzătoare axei prioritare 3 pentru ambele sectoare, public și privat, până când se vor implementa în mod adecvat anumite măsuri preventive și corective”, transmit oficialii Directoratului General Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene. Fondurile întregului POS CCE 2007-2013 depășesc 2,5 miliarde de euro, din care aproape 380 de milioane de euro pe axa 3 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor. Până la 31 decembrie 2014, Comisia Europeană a rambursat 1,2 miliarde de euro din întregul program, din care peste 107 milioane de euro pentru axa 3.

“Luând în considerare aplicațiile de plată primite până la 31 decembrie 2014, suma pentru care Comisia a întrerupt procesarea plăților pe axa prioritară 3 este de 24.711.866”, au transmis reprezentanții Comisiei.

MFE: „Nu a fost necesar ca ministerul să comunice aceste detalii“

Solicitați să explice motivul pentru care aceste informații nu au fost făcute publice, oficialii Ministerului Fondurilor Europene au răspuns că beneficiarii fondurilor respective nu au de suferit de pe urma întreruperii plăților.

“Această întrerupere temporară a plăților este o procedură standard a Comisiei Europene, care vizează exclusiv relația dintre Comisie și statul membru și prin care se oprește curge­rea termenului în care Comisia este obligată să ramburseze fondurile solicitate de către statul membru. Deoarece nici un beneficiar din cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE nu va fi afectat, nu a fost necesar ca MFE să comunice aceste detalii”, transmite ministerul. Astfel, mecanismul de implementare a fondurilor structurale și de coeziune este următorul: statul român decontează cheltuielile eligibile efectuate de beneficiari în cadrul proiectelor, explică ministerul. Statele membre au obligația să facă plăți către beneficiarii proiectelor chiar și în situațiile în care plățile dintre Comisie și respectivul stat membru sunt întrerupte.

Comisia Europeană a transmis că plățile vor fi reluate numai după ce România va lua măsuri de corectare a “neregulilor din sistemul de achiziții publice legate de implementarea proiectului din cadrul acestei axe”.

Tot la sfârșitul anului trecut, și procurorii DIICOT au găsit nereguli și au percheziționat inclusiv sediul Ministerului Fondurilor Europene. Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, declara atunci că procurorii DIICOT au ridicat documente și de la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, unde o grupare infracțională ar fi depus acte pentru a obține fonduri europene – pe care însă nu le-au obținut.  

Cele mai citite

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă