17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a ajuns Spitalul din Galaţi focar de infecţie

De ce a ajuns Spitalul din Galaţi focar de infecţie

Cei trei pacienţi infectaţi în Spitalul de Urgenţă din Galaţi sunt victimele unui sistem prost condus. În urmă cu şase ani, când au fost cazuri similare, autorităţile regionale au cerut reorganizarea din temelii a spitalului. Degeaba însă.

De ieri, situaţia infecţiilor contractate în Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este anchetată de o comisie a Ministerului Sănătăţii. Pe 25 august, a decedat un pacient de 65 de ani, care se internase la Neurochi­rgie pentru un traumatism, iar plaga sa s-a infectat cu acinetobacter (bacterie). Marţi noaptea a murit şi al doilea pacient, Toader Donici (31 ani), din Matca, ajuns la Neurochirurgie după ce a căzut dintr-o căruţă. Al treilea pacient infectat, Gheorghe Vrânceanu, din Pechea, e internat la Neurochirurgie şi conducerea spitalului susţine că situaţia sa este bună. La Neurochirurgie şi în blocul operator s-au efectuat deja dezinfecţii, însă se aşteaptă rezultatele analizelor după o nouă prelevare de probe. Directorul medical, Dorel Firescu, a declarat că în toate spitalele din lume există astfel de infecţii şi că fiecare om are pe piele germenele acestei boli.

Infecţiile se repetă

În iulie 2005, au mai fost trei cazuri de infecţie nozocomială (dobândită în timpul spitalizării) la Secţia Oftalmologie, la pacienţi cu operaţii de cataractă. Unul dintre ei şi-a pierdut ochiul, altul a fost transportat la Bucureşti în stare foarte gravă, iar al treilea a fost operat din nou. Institutul Naţional de Sănătate Publică din Iaşi a efectuat atunci o anchetă şi a recomandat „găsirea unor modalităţi corecte epidemiologic de reînfiinţare a Spitalului Municipal şi reorganizarea Spitalului Clinic de Urgenţă”. Asta însemna reînfiinţarea Spitalului Municipal „Elena Doamna”, desfiinţat în 2003 la ordinul Danielei Bartoş, dar nu s-a întâmplat acest lucru. „Era o alternativă, dar deocamdată spitalul municipal are altă destinaţie, e spital de boli psihice. Cred că e momentul să discutăm despre un spital alternativă la Galaţi”, ne-a declarat şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Criza consultaţiilor acordate de „Tata Noe”

Accesul la Spitalul Clinic de Urgenţă a fost restricţionat, fiind permisă numai intrarea celor cu bilete de internare. E o nouă criză, a consultaţiilor de specialitate, pentru că la Galaţi nu mai funcţionează nici un ambulatoriu. Policlinica Municipală a fost desfiinţată, pentru ca acolo să funcţioneze Facultatea de Medicină, al cărui decan e fostul secretar de stat la Sănătate, Aurel Nechita (PSD). Ambulatoriul judeţean e în reamenajări pentru încă două-trei luni, iar pacienţii cu probleme de sănătate se prezentau pentru consultaţii la secţiile din spital. Acum, li s-a închis uşa în nas. Am întrebat un medic din spital cine le mai acordă consultaţii, iar răspunsul a fost laconic: „Tata Noe”!

Secţia de Neurochirurgie este un fel de „cenuşăreasă” a spitalului, pentru că neurochirurgii sunt nevoiţi să opereze cu instrumentar din anii ’70. Directorul medical Dorel Firescu, dă vina pe lipsa de finanţare: „Cheltuielile presupuse de dotarea unei astfel de secţii depăşesc posibilităţile noastre actuale”.    

După cele trei cazuri de îmbolnăviri, accesul în spitalul de urgenţă a fost restricţionat

Reorganizarea dezorganizată

Spitalul de Urgenţă din Galaţi este în reorganizare. Un salon de la Secţia „Arşi” a fost mutat la Secţia de Terapie Intensivă. Doctorul Dorel Firescu susţine că în orice secţie ATI e un salon de „Arşi”. Am întrebat un alt medic şi ne-a răspuns că „nici vorbă de aşa ceva”. Într-o zonă a clădirii spitalului, la Ambulatoriul Judeţean, se fac reamenajări şi pot fi admirate mormane de gunoaie chiar sub ferestrele spitalului. Ar mai fi de spus şi că maidanezii din curtea spitalului ajung pe casa scării şi pe holuri.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă