10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialDaniel Băluță, urmașul lui Piedone: Şcoala nu aduce voturi. Paza unităților de...

Daniel Băluță, urmașul lui Piedone: Şcoala nu aduce voturi. Paza unităților de învățământ din Sectorul 4 se face cu părinți, fochiști și chiar directori

Dincolo de faptul că a pus gând rău presei, prin desfiinţarea chioşcurilor de difuzare din aria pe care o păstoreşte, primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, manifestă şi un dezinteres total faţă de procesul de învăţământ. 

Imediat după ce a tăiat fondurile pentru asigurarea pazei în şcoli şi licee, primarul a venit şi cu explicaţia, neoficială, ce-i drept. „Şcoala nu aduce voturi“, ar fi declarat primarul chiar la deschiderea anului şcolar 2017-2018. 

Afirmația a fost auzită de mai mulţi profesori care se aflau în cancelaria Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, pe 11 septembrie, când edilul venise pentru festivitatea de deschidere la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. 

Tăierea finanţării pentru plata firmelor de pază la unităţile de învăţământ din sector fusese deja oficializată, spre disperarea a zeci de mii de părinţi. Acum, fiecare şcoală sau liceu îşi păzeşte cum poate „ograda“.

Urmaşul lui Piedone încearcă să minimizeze problema

De la 1 septembrie, primarul sectorului 4, pesedistul Daniel Băluţă, care îi succede lui Cristian Popescu Piedone, a decis să nu mai asigure paza unităţilor de învăţământ de pe raza sectorului, invocând costurile ridicate, de peste 500.000 de euro pe lună. În plus, contractele cu firmele de pază şi expiraseră, aşa că nu a fost vorba de o reziliere, ci pur şi simplu de refuzul de reînnoire. 
Primăria încearcă să minimizeze problema, spunând că paza este asigurată, ziua, de către personalul unităților de învățământ, iar pe timpul nopții, prin intermediul sistemelor de supraveghere video, precum și al celor anti-efracție instalate. „În plus, au fost arondate patrule pedestre și auto în vecinătatea tuturor unităților de învățământ. Mai exact, 10 mașini de intervenție rapidă sunt dispuse să acționeze într-un interval de cinci minute în orice locație a unităților de învățământ din sectorul 4“, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Primărie.
Dacă mai era nevoie, oficialii Primăriei au fost contrazişi, pe pagina sa de Facebook, de Silvia Mușătoiu, directorul general al Colegiului Național Gheorghe Șincai. 
„Dacă s-au montat cele menționate (camere de luat vederi și sisteme anti-efracție – n.red.) în TOATE unitățile din sectorul 4 înseamnă că pe noi (a se citi «școala noastră») ne-a adoptat alt sector (…); dacă au fost arondate diverse patrule în vecinătatea școlilor, cred că ar trebui să li se spună și lor, patrulelor, că au fost arondate… ca să purceadă la patrulare, că nu le-a văzut nimeni încă; povestea cu cele 10 mașini care stau undeva pitite/pregătite și așteaptă să descoperim noi pe unde sunt ca să le putem chema… iar ele să vină ATÂT DE REPEDEEEE îmi aduce aminte de bancul cu văduva. Îl știți? … Bine: tocmai s-a anunțat, în valul acesta de măriri de pensii și salarii, că va fi dublată pensia văduvei eroului necunoscut“, a postat Silvia Mușătoiu pe pagina sa de socializare.

La Colegiul Gheorghe Şincai, paza o asigură directorul şi fochistul

„Asigurăm paza cu fochistul şi cu un muncitor, numai că se apropie sezonul rece şi fochistul va avea treabă la centrală. Şi muncitorul are de făcut treaba pentru care este plătit. 
La intrarea principală, paza o asigur eu, stau cu uşa deschisă la biroul meu şi mă asigur că nu intră nimeni străin în liceu“, a declarat pentru „România liberă“ și directorul adjunct al Colegiului Gheorghe Şincai, Mircea Şoltuianu. 

Acesta a continuat, arătând că liceul din conducerea căruia face parte reprezintă un caz fericit, deoarece se învaţă într-un singur schimb, dimineaţa: „Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi avut nevoie de pază şi după lăsarea întunericului“.

Pe de altă parte, directorul a precizat că nici nu poate, ca măsură de precauţie, să încuie poarta de acces în curtea liceului, pentru că ar putea fi amendat de ISU. Mircea Şoltuianu a mai precizat că Asociaţia părinţilor a iniţiat un demers pentru a angaja o firmă de pază, dar că acest lucru se dovedeşte a fi anevoios, deoarece nimeni nu poate fi obligat să cotizeze şi este vorba de nu mai puţin de 1.000 de părinţi.

Demersuri fără finalitate

La rândul lui, Valentin Nicula, profesor de matematică cu o vechime de peste 30 de ani în acelaşi liceu, a explicat pentru „România liberă” că angajarea unei firme de pază şi protecţie ar presupune un efort financiar de 800 de lei pe an din partea fiecărui părinte. 

„E complicat să pui laolaltă 1.000 de părinţi; unii sunt de acord, alţii nu. Până atunci, orice grup interlop poate intra în şcoală, să agreseze copiii, să le ceară taxe de protecţie“, a mai afirmat Valentin Nicula.

Acesta a precizat că atât conducerea colegiului, cât şi corpul profesoral au făcut nenumărate adrese la Prefectura Bucureştiului, la Poliţia Locală şi la Jandarmerie, în încercarea de a găsi o soluţie pentru ieşirea din impas. 

De la Jandarmerie răspunsul a fost că se ocupă doar de asigurarea pazei la diverse evenimente, iar Poliţia Locală mai trece din când în când cu maşina şi întreabă dacă sunt probleme. Oricum, nimic permanent, care să asigure un climat de securitate pentru elevi şi, de ce nu?, pentru cadrele didactice.  

Cine va angaja paznici?

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a solicitat Ministerului Educației să aprobe angajarea și plata de paznici pentru unitățile de învățământ din sectorul 4. „Am înaintat Ministerului Educației o cerere de suplimentare, în organigrama fiecărei unități de învățământ, cu posturi pentru angajați nedidactici – adică paznici. Acesta este stadiul acum – ministerul trebuie să aprobe ca să se asigure cu paznici școlile din sectorul 4”, a declarat pentru Cetateanul.net purtătorul de cuvânt al ISMB, Maria Ștefania Manea. Până atunci însă e cale lungă…

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă