16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Daily Mail: Regimul de la Beijing se pregătește pentru război în...

VIDEO. Daily Mail: Regimul de la Beijing se pregătește pentru război în Marea Chinei de Sud

China comunistă derulează, pentru prima dată în istoria ei, un exercițiu militar cu trageri de luptă reale în Marea Chinei de Sud, folosind în acest scop portavionul de fabricație sovietică recent intrat în dotare, informează un comentariu publicat vineri de publicația britanică Daily Mail.

În acest context, jurnaliștii britanici lansează o întrebare retorică: “Se pregătește Beijingul pentru un război în Marea Chinei de Sud?”.

În cadrul exercițiului, peste zece avioane și peste zece nave de luptă ale Chinei au făcut exerciții, inclusiv prin lansare de rachete, în Marea Bohai, în apropierea peninsulei Coreea.

Tensiunile în regiune, precum și între China și SUA, sunt în creștere din cauza insulelor articiale pe care guvernul de la Beijing le instalează în Marea Chinei de Sud. Occidentul se teme că aceste construcții urmează să îngrădească libertatea navigației.

Una dintre părțile îngrijorate de aceste evoluții este guvernul din Taiwan, susținut de SUA. Președintele din Taiwan a avut deja o convorbire telefonică cu președintele ales al SUA, Donald Trump, iar acest amănunt a deranjat Beijingul.


Citește și: China a cumpărat la preț de fier vechi o navă rusească din Marea Neagră. Acum e transformată în portavion

Relațiile militare dintre Rusia și China sunt din ce în ce mai bune, iar vizita amiralului Korolev la bordul portavionului Liaoning, de acum câteva zile, a avut un motiv special. Înainte de anul 1989, această navă a aparținut URSS, sub numele de Varyag, și a avut baza în Marea Neagră.


 

Armata Chinei a desfășurat în ultimele zile exerciții aer – aer, aer – mare și mare – aer, în care un rol esențial a revenit portavionului Liaoning, de fabricație sovietică, singura navă de acest tip pe care o deține China.

Guvernul de la Beijing a anunțat deja că va construi un al doilea portavion, dar momentul intrării lui în dotare nu a fost dezvăluit. Experții occidentali, inclusiv cei de la Pentagon, susțin că e vorba de un program mai amplu de dotare cu mai multe portavioane fabricate în China, program care va demara înainte de anul 2020 și care va dura 15 ani.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă