Producţia auto din România a crescut în primul trimestru cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul unei pieţe naţionale tot mai şubrede. Totuşi producţia a fost ajutată de exporturi, care au înregistrat o creştere de 12% la începutul acestui an. Dacia Duster este la ora actuală cel mai exportat model din România.
Într-o piaţă auto care se află în continuă scădere la nivel european, câteva mărci auto înregistrează creşteri după creşteri. Printre acestea se numără şi Dacia, care a înregistrat în primul trimestru al anului vânzări cu 15% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Modele precum Duster sau Sandero pun umărul alături de noile generaţii lansate de marii producători europeni pentru a estompa scăderile pieţei din Europa.
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) anunţă o producţie de aproximativ 108.000 autoturisme în primul trimestru al anului, ceea ce reprezintă o creştere de 32,7% faţă de anul trecut. Mare parte din producţia din România a mers către exporturi, după cum se mai arată în raportul APIA. Doar 12.387 autoturisme noi au fost înmatriculate în România în primul trimestru al anului, ceea ce se traduce printr-o nouă scădere de 11,3% a pieţei auto româneşti, conform organizaţiei acea.be.
Vezi şi FOTO UIMITOR Propunerea unui român pentru BMW! Ţi-ar plăcea să arate aşa BMW M9 Roadster?
Topul celor mai exportate modele
Topul celor mai exportate modele, care au luat drumul unor pieţe precum Franţa, Spania sau Germania este condus de Dacia Duster, cu 34.194 unităţi. Următoarele modele sunt: Sandero (27.301 unităţi), Logan (24.045 unităţi) şi Ford B-Max (24.144 unităţi). Mai trebuie remarcat că Sandero a reuşit performanţa de a fi cel mai vândut din Spania în luna ianuarie.
Anul acesta se estimează că producţia auto din România, care cumulează platformele de la Mioveni şi de la Craiova, va depăşi 400.000 autoturisme. Valoarea totală a acestora va fi de circa 5,4 miliarde de euro, conform ZF.ro.
Piaţa auto scăzută din România este şi unul din factorii care duc la creşterea exporturilor. Dacă Dacia ar avea vânzări de două-trei mai mari în ţara noastră probabil necesarul de autoturisme pentru vestul Europei ar fi asigurat de o producţie crescută în Maroc. Dacia a înregistrat în România, în primul trimestru al anului, o scădere a înmatriculărilor egală cu cea a pieţei, de 11,3%, conform datelor D.R.P.C.I.V. (poliţie).
În ţara noastră cele mai cumpărate maşini sunt cele din clasa compactă, respectiv mică, acestea fiind singurele segmente care au înregistrat creşteri, conform datelor APIA.
Vezi şi Europa, UIMITĂ de Dacia! Cea mai mare creştere auto din UE în 2013
Românul îşi cumpără de la mâna a doua
Pe de altă importurile autoturismelor rulate a înregistrat o creştere de 50%, până la 53.000 unităţi. Din aceste cifre, rezultă că la fiecare autoturism nou vândut în România au fost aduse alte 4,7 rulate, din care peste 54% sunt mai vechi de 10 ani, anunţă APIA. Un efect al acestei situaţii îl va reprezenta şi încasările reduse la bugetul statului.
„Este de aşteptat şi analizat în perioada următoare, dacă şi în ce măsură Timbrul de mediu şi Programul de înnoire a parcului auto vor contribui la redresarea acestei situaţii”, se mai precizează în raportul APIA. În acest condiţii, în care măsurile autorităţilor nu ajută deloc piaţa auto, ne putem aştepta la previziuni tot mai negative asupra pieţei auto naţionale.