17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Curtea de Apel Constanța decide dacă îl arestează la domiciliu pe...

FOTO. Curtea de Apel Constanța decide dacă îl arestează la domiciliu pe IPS Teodosie. Avocata lui Teodosie îl compară cu Arsenie Boca. Preasfințitul susține că diavolul îi dorește răul

UPDATE 2. Avocata lui IPS Teodosie a comparat situația acestuia cu cea a părintelui Arsenia Boca. ”Dacă se admite arestul la domiciliu, înaltul nu mai are voie să slujească. Ne asumăm noi genunchii plecați, orele de rugăciune și de taină? Când noi dormim în paturile noastre, ierarhii noștri se roagă pe genunchii bisericii pentru neamul acesta să prospere și să reziste? Dacă îi luăm slujirea prin fals, ne asumăm să slujim noi? Să dăm noi socoteală în fața lui Dumnezeu că n-am lăsat ierarhii să slujească? Când i-a fost luat dreptul de slujire părintelui Arsenie Boca era vorba de comuniști, de stalinism. Acum ce rațiuni poate să justifice înlăturarea de la arhierie? Dacă într-adevăr a suferit o infracțiune, la sfârșitul judecății înaltul va fi supus decăderilor impuse de lege, dar în timpul procesului oare de ce nu poate să se judece în condiții normale? De ce agităm poporul: nu avem oare fapte grave crime, violuri, despre care să discutăm, decât să agităm creștinii noștri”, a spus Maria Vasii, la ieșirea din sala de judecată. IPS Teodosie, care a fost sfătuit de aceasta să nu facă declarații în acest stadiu al procesului, a spus că numai Diavolul îi dorește răul.



UPDATE 1. Curtea de Apel Constanta se va pronunța luni, 22 mai, asupra cererii formulate de DNA pentru Teodosie privind încălcarea controlului judiciar. Avocatul acestuia, Maria Vasii, a declarat că actul prezentat de DNA este fals, că data a fost modificată, și că presupusa infracțiune ar fi fost comisă de persoane necunoscute.


Curtea de Apel Constanța decide astăzi dacă îl arestează la domiciliu pe IPS Teodosie dacă îl arestează la domiciliu pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au solicitat Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu față de inculpatul Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului.

Acesta a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Dacă judecătorii vor accepta solicitarea procurorilor, IPS Teodosie va fi primul înalt prelat din istoria României care va fi arestat la domiciliu, după ce tot el a fost primul înalt prelat cercetat de DNA.

În prezent, dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de inculpatul Petrescu Teodosie, este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

”În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar. În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se arată într-un comunicat al DNA Constanța.

Prin emiterea împuternicirii ca Ștefan Aurelian să acceseze fonduri europene, Teodisie Petrescu a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:

– să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,

– să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

”A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care IPS Teodosie a fost trimis în judecată – cea aferentă campaniei 2016 – era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată Aurelian Ștefan, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole).
 

Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...

Un străin a fost prins în București cu 8 grame cocaină

La data de 29 aprilie 2024, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus...

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă