16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCurtea Constituțională din Republica Moldova a validat rezultatul alegerilor prezidențiale în care...

Curtea Constituțională din Republica Moldova a validat rezultatul alegerilor prezidențiale în care a fost ales Igor Dodon

Curtea Constituțională de la Chișinău a validat, marți, rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, informează agenția Moldpres.

În cadrul ședinței, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a prezentat un raport privind desfășurarea scrutinului.

Ulterior, reprezentantul candidatului Igor Dodon, deputatul Vladimir Țurcanu (PSRM), a declarat că alegerile prezidențiale s-au desfășurat conform legii și nu există motive pentru invalidarea scrutinului.

La rândul său, reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat mai multe încălcări din cadrul scrutinului și a cerut Curții anularea alegerilor prezidențiale. Printre încălcările menționate se numără: implicarea reprezentanților bisericilor în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor, votarea multiplă și neexercitarea dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării din cauza numărul insuficient al buletinelor de vot destinate secțiilor de votare din străinătate.

În urma deciziei CCM, noul președinte Igor Dodon urmează să depună jurămîntul în fața parlamentului și a Curții, în termen de 45 de zile după alegeri.

Mandatul președintelui Republicii Moldova este de patru ani și se exercită de la data depunerii jurămîntului.

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de aproximativ 48% dintre alegători.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă