12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCurtea Constituţională aprobă un proiect de referendum privind imunitatea lui Silvio Berlusconi

Curtea Constituţională aprobă un proiect de referendum privind imunitatea lui Silvio Berlusconi

Curtea Constituţională italiană a declarat miercuri admisibil un proiect de referendum vizând abrogarea legii care-i permite lui Silvio Berlusconi să evite să se prezinte în faţa tribunalelor cât timp este premier, relatează AFP, informează Mediafax.

Aprobarea acestui proiect, promovat de partidul de opoziţie Italia Valorilor (IDV) este, totodată, condiţionată de verdictul pe care urmează să îl prezinte Curtea joi, asupra validităţii acestui text adoptat în martie.

Această lege, numită a “imposibilităţii legitime”, îl autorizează pe premier şi pe miniştrii săi să evite să compară în faţa justiţiei într-o perioadă de maximum 18 luni, adică până în septembrie 2011.

Hotărârea Curţii Constituţionale este foarte aşteptată, pentru că, în cazul în care aceasta decide să abroge legea, două procese contra premierului, la Milano, se vor relua imediat, şi anume unul pentru fraudă fiscală (afacerea Mediaset), iar celălalt pentru coruperea martorului (procesul Mills).

Silvio Berlusconi a declarat miercuri, la Berlin, că această hotărâre, aşteptată joi, îl lasă “complet rece”.

În cazul în care Curtea hotărăşte joi să abroge această lege, proiectul de referendum devine caduc. În schimb, acesta ar putea fi orgnizat, în cazul în care Curtea va prezenta o sentinţă confirmând validitatea legii.

Curtea Constituţională s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea altor două proiecte de referendum, şi anume unul contra unui plan de “privatizare” a apei, iar celălalt asupra energiei nucleare.

La sfârşitul lui 2009, Guvernul italian a adoptat o lege asupra liberalizării gestionării apei, denunţată de opoziţia de stânga, dar şi de asociaţiile ecologiste şi de consumatori, ca o “privatizare” care va antrena creşteri de preţuri.

Pe de altă parte, Guvernul a aprobat, în februarie, un decret asupra modalităţilor de a reveni la utilizarea acestui tip de energie, în pofida unei opoziţii puternice faţă de energia atomică în Peninsulă, care a renunţat la aceasta, în urmă cu peste 20 de ani, prin referendum, după catastrofa de la Cernobîl.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă