1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialVIDEO. Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur al alegerilor

VIDEO. Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur al alegerilor

Curtea Constituţională a validat, vineri, rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale. Decizia a fost luată în unanimitate și este definitivă.

CCR va trimite decizia pentru publicare în Monitorul Oficial, moment de la care poate începe campania prezidenţială pentru al doilea tur de scrutin, la care vor candida Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Victor Ponta, candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, a obţinut 40,44% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, urmat de Klaus Iohannis (ACL), pentru care au votat 30,37% dintre alegători, conform rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central.

ContentChannel player code Player Single 300x250px–> www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/b74c0371062e0d609c4105841ec16556/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Potrivit legii, după primirea proceselor verbale de la BEC şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul în Monitorul Oficial.

În termen de 24 de ore de la primirea proceselor verbale, dar nu mai tâziu de 7 noiembrie, Curtea Constituţională trebuie să aducă la cunoştinţă publică prenumele şi numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi ziua votării.

În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate pe întreaga ţară la primul tur.

Al doilea tur de scrutin va avea loc, potrivit prevederilor legale, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, duminică, 16 noiembrie. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale trebuie să se desfăşoare, aşa cum cere legea, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, operaţiunile electorale urmând să fie efectuate de aceleaşi birouri electorale.

Pe buletinul de vot ce va fi înmânat alegătorilor la al doilea tur, candidaţii vor fi înscrişi în ordinea numărului de voturi obţinute la primul tur de scrutin. Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la data cândCurtea Constituţională aduce la cunoştinţă publică ziua votării, cel mai târziu vineri, 7 noiembrie.

Până cel târziu la data de 9 noiembrie, BEC comunică ordinea de înscriere a candidaţilor pe buletinul de vot şi semnele electorale ale acestora Regiei Autonome "Monitorul Oficial" şi Curţii Constituţionale şi aduce la cunoştinţă publică ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot.

Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...
Ultima oră
Pe aceeași temă