18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCursa pentru prezidențiale din SUA: Donald Trump şochează din nou

Cursa pentru prezidențiale din SUA: Donald Trump şochează din nou

Donald Trump, candidatul aflat în fruntea cursei primarelor republicane pentru prezidenţialele americane din 2016, îşi continuă propunerile-şoc, ultima fiind cea de interzicere a intrării musulmanilor să intre în SUA.

Dar, de această dată, aşa cum arată reacţiile suscitate de apelul său de oprire a intrării musulmanilor în SUA, magnatul imobiliarelor s-a autodepăşit.

Într-un comunicat, Trump cere „oprirea totală şi completă a intrării musulmanilor în SUA până ce aleşii ţării noastre vor înţelege ce se petrece”. Miliardarul, favorit pentru un republican din trei pentru primarele care vor începe în februarie, a devenit din ce în ce mai virulent faţă de musulmani după atentatele din Paris. Anunţul său a declanşat o nouă polemică şi un flux de condamnări pe Twitter. „Donald Trump risipeşte toate dubiile – el face campanie pentru prezidenţiale în calitate de fascist demagog”, a scris Martin O’Malley, un candidat democrat.

Condamnările politicienilor au fost numeroase şi imediate şi a fost un răspuns al Casei Albe prin vocea lui Ben Rhodes: „Este total contrar valorilor noastre ca americani”. Rivalii republicani ai lui Trump au fost la fel de şocaţi ca şi adversarii democraţi.

„Obiceiul său de a face declaraţii provocatoare şi absurde nu vor strânge americanii”, estima Marco Rubio. Luni seară, la un miting în Carolina de Sud, Donald Trump a încercat să se justifice – „am amici musulmani, sunt oameni foarte buni, dar ei ştiu că există o problemă şi nu o mai putem tolera”.

Citând un sondaj comandat unui centru marginal, miliardarul afirma că numeroşi musulmani sunt favorabili jihadului violent contra americanilor sau că preferă să trăiască în virtutea chariei (legea islamică) decât cu Constituţia americană. Referindu-se la atacul armat comis de cuplul de asasini din San Bernardino şi la autorii atentatelor din Paris, Trump a avertizat: „Totul devine mai grav şi vom avea alt World Trade Center”.   

Cele mai citite

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă