16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum vrea să forţeze USL organizarea anticipatelor

Cum vrea să forţeze USL organizarea anticipatelor

Conservatorii arădeni vin cu o propunere care ar putea să rezolve simplu disputa legată de comasarea alegerilor. Candidatul USL la Primăria Aradului, conservatorul Gavril Popescu va propune, vineri, la întâlnirea liderilor PC, care va avea loc la Sibiu, luarea unei decizii importante: demisia tuturor parlamentarilor Ppoziţiei, dar şi a primarilor din data de 1 ianuarie. Acest lucru ar declanşa alegerile anticipate.

Care va fi noua strategie

Liderii Partidului Conservator se întâlnesc vineri la Sibiu pentru a stabili o nouă strategie în cazul comasării alegerilor. „Au hotărât comasarea alegerilor, dar nu au stabilit şi data acestora”, a declarat Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad. Gavril Popescu, candidatul USL la Primăria Aradului a precizat că este clar că data alegerilor nu va fi în iunie, când expiră mandatul actualilor aleşi locali. „Până în data de 6 decembrie, Guvernul trebuia să decidă vizavi de comasarea alegerilor. Cum alegerile locale ar trebui să aibă loc pe 6 iunie, data limită pentru a face schimbări în calendarul de desfăşurarea ar fi fost prima săptămână din această lună”, a declarat conservatorul Gavril Popescu. În cazul întrunirii de vineri a liderilor conservatori, Gavril Popescu va propune colegilor de partid ca toţi aleşii partidelor ce alcătuiesc Uniunea Social Liberală să îşi dea demisia din funcţiile administrative pentru a provoca, în acest fel, alegeri anticipate.

„Cred că toţi parlamentarii ar trebui să-şi dea demisia. Voi face propunerea ca cei ce deţin funcţii în administraţie să îşi dea demisia pentru a provoca în acest fel alegerile anticipate. Comasarea alegerilor este neconstituţională şi va fi atacată la Curtea Constituţională a României. Sunt convins că ideea pe care o voi propune va aduna tot mai mulţi adepţi”, a declarat Gavril Popescu. Candidatul conservator, fost prefect al Aradului, a explicat că aleşii locali au fost aleşi pentru un mandat de patru ani. Ori, fiecare zi care va trece după expirarea mandatului, va duce la nulitatea actelor pe care aleşii locali le vor semna.„Chiar dacă Guvernul îşi asumă răspunderea, actele pe care le vor semna primarii vor fi lovite de nulitate”, a explicat Gavril Popescu.

Conservatorii arădeni speră ca la întâlnirea de la Sibiu, propunerile lor să fie luate în considerare de către conducerea partidului şi chiar să fie puse în aplicare, în cazul parlamentarilor. Cu aleşii locali ar fi mai greu, dar nu imposibil, spun ei, pe motiv că numărul aleşilor locali ai opoziţiei este mai mare.

Igaş spune că opoziţia e de acord cu comasarea

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş susţine că Opoziţia este de acord cu comasarea alegerilor locale şi parlamentare. „Guvernul a decis ca în 2012 alegerile să fie organizate la aceeaşi dată şi pentru Parlament şi pentru administraţia locală. Este o măsură aşteptată cred eu din ambele părţi”, a declarat Constantin Traian Igaş.

Comasarea ar aduce economii

El a precizat că PNL şi PSD chiar ar susţine iniţiativa PDL de comasarea a alegerilor: „Mai exact PNL şi PSD. Chiar şi ei consideră că este o măsură binevenită în momentul de faţă ţinând seama de faptul că traversăm o criză econo¬mică. Trebuie să ne gândim şi la economiile pe care le facem la bugetul de stat” a spus Igaş.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă