13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCum vă alegeţi bateriile sanitare?

Cum vă alegeţi bateriile sanitare?

Când cumpăraţi o cabină de duş sau o cadă acordaţi ­importanţă multor detalii pentru a fi siguri că faceţi o achiziţie bună. Însă, la fel de importante sunt şi ­bateriile sanitare. Acestea au nu doar rol practic, ci ­îndeplinesc şi un însemnat rol estetic, contribuind ­totodată la confortul dvs. de zi cu zi.

Finisaje
Există o mare varietate din acest punct de vedere. Se pot alege: ­baterii cromate, argintii, aurii sau bronz. Alegerea culorii trebuie făcută ţinând cont de nuanţa chiuvetei, a căzii de baie, a cabinei de duş, dar şi a plăcilor ceramice. De exemplu, când plăcile de faianţă au culori închise (wenge, eventual combinat cu crem) se va obţine un efect deosebit prin alegerea unor baterii cu finisaj de bronz sau auriu. Cum majoritatea băilor sunt amenajate modern, bateriile cromate argintii reprezintă cea mai frecventă alegere.

Baterii cu sau fără perlator?
Perlatorul este un filtru cu plasă care se găseşte la capătul bateriei. Pe lângă rolul de filtru, perlatorul dă un aspect bogat jetului de apă (prin realizarea amestecului de aer şi apă). Mai mult, perlatorul împiedică depunerea inestetică a calcarului, iar întreţinerea devine mai uşoară. Întrucât diferenţa de preţ între bateriile cu perlator şi cele fără este nesemnificativă, constituie un motiv în plus să alegeţi o baterie cu perlator.

De ce bateriile produc zgomot?
Zgomotul se produce prin amestecul de aer şi apă din baterie sau instalaţie. Acest zgomot poate fi insesizabil, dar şi deranjant. Ceea ce duce la apariţia zgomotului este: uzura bateriei, uzura pastilei de ceramică/teflon, uzura garniturii de etanşeizare, depunerile de calcar.

Preţ şi garanţie
Orientaţi-vă spre acele produse care au certificat de calitate CE. În general, garanţia este de la trei şi până la şapte ani. Rezistenţa şi buna funcţionare în timp a bateriilor depinde destul de mult de calitatea apei şi de modul în care bateria este întreţinută.  

 

Alegeţi împreună cu…
Gabriel Nedelciu, Senior Product Manager, Divizia Sanitare, Romstal

Care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le urmărească un cumpărător la ­achiziţionarea ­bateriilor sanitare?
Factorii esenţiali care trebuie luaţi în calcul sunt următorii: garanţia, brandul, corpul bateriei (să fie dintr-o singură ­bucată, pipa să nu fie prinsă cu şuruburi de corpul bateriei; există risc de pierderi de apă), posibilitatea de modificare a debitului (prin care se poate economisi apă), posibilitatea de stabilire a temperaturii apei calde (pe cartuş este un opritor pe care îl reglează utilizatorul astfel încât să ­limiteze cursa de apă ­caldă; previne opărirea), materialul din care este făcută leva (recomandabil să fie din metal şi nu din plastic).

Ce tip de baterie este mai avantajos?
Pentru cadă şi duş este de preferat montarea unei baterii termostatate ­deoarece are avantajul de a menţine temperatura apei constantă indiferent de fluctuaţiile din reţea – previne opărirea şi, în plus, oferă economie de apă şi energie deoarece nu mai trebuie făcute ­reglaje în timpul ­folosirii. Bateriile cu ­senzor şi cele temporizate sunt utilizate de regulă în spaţiile publice. Cele cu senzori au ca avantaje: se evită atingerea cu ­mâna a bateriei, apa ­curge doar când senzorul simte ­prezenşa, au ­limitator de debit şi se economiseşte apă. Cele temporizate au ca principal avantaj ­economia de apă; aceasta curge doar un anumit număr de ­secunde. Sunt baterii care au setat din fabrică un anumit timp ce nu poate fi schimbat, dar există şi baterii la care se poate ­regla timpul de curgere de către utilizator.

Care tip de baterie este mai eficient: cu pastilă de ceramică sau cu pastilă de teflon?
Cel mai fiabil este ­cartuşul cu pastile ­ceramice.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă