9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum ţineți cald trotuarul din fața casei

Cum ţineți cald trotuarul din fața casei

Sistemele de încălzire radiantă cu cabluri electrice, pe lângă aplicațiile de interior, au o serie de întrebuințări și la exterior, unele dintre ele de-a dreptul spectaculoase.

Sistemele sunt excelente soluții pentru protejarea de îngheț a teraselor neacoperite, a aleilor și rampelor de acces în garaje sau a trotuarelor și scărilor exterioare. De asemenea, sistemele radiante cu cabluri electrice pot fi montate pentru a proteja de îngheț burlanele, jgheaburile, conductele de alimentare sau de drenaj al apei, robineții etc. Stratul de gheață format în timpul iernii în aceste zone este greu de îndepărtat mecanic sau cu ajutorul unor substanțe pe bază de sodiu.

Aceste substanțe au, de regulă, un efect coroziv asupra pavajelor din asfalt, beton sau piatră, afectându-le în timp aspectul și rezistența. Pentru a preveni riscul unor accidente, sunt necesare intervenții asupra stratului de zăpadă sau gheață. Însă, accesul în zonele respective este, de obicei, greoi și devine un pericol atât pentru persoane, cât și pentru mașini.

Instalat în pardoseala rampelor, a aleilor și trotuarelor, sistemul de încălzire prin cabluri alimentate electric va asigura topirea rapidă a gheții formate și va permite păstrarea acestor zone complet uscate, indiferent de anotimp.

Temperatura emisă de sistemul de cabluri poate fi reglată și menținută la un nivel constant, peste temperatura de îngheț. Pentru astfel de aplicații se instalează doar cabluri cu puteri între 175 și 375 W/mp. În plus, aceste sisteme pot fi echipate cu un senzor te temperatură și umiditate care este conectat la un aparat regulator montat în tabloul electric de comandă.

Sistemul de reglare (senzor + regulator) are rolul de a porni instalația de dezghețare cu cabluri electrice atunci când afară se atinge punctul de îngheț (temperatură scăzută și umiditate crescută) și de a opri instalația atunci când se depășește pericolul de îngheț. Pentru acest tip de aplicație se folosesc cabluri cu manta metalică de protecție, cu un conductor sau cu doi conductori. Mantaua metalică are dublu rol: protecție mecanică și punerea la masă a cablului.

Proprietarii dintr-un imobil bucureștean au decis sa monteze un sistem cu cabluri electrice radiante in trotuarul din fața clădirii și în scările de acces în acesta. În acest fel au fost eliminate toate problemele pe care gheața și zăpada le generează în aceste zone.

Etape de lucru:

1. Realizarea bazei

Fostul trotuar a fost eliminat in totalitate iar pământul a fost excavat.  În această zonă a fost realizată baza viitorului trotuar care a fost turnată într-un strat din beton, cu grosimea de 25 cm.

2. Stratul termoizolant

Pe stratul din beton au fost montate plăci din polistiren extrudat cu grosimea de 3 cm. Acestea au rolul de a împiedica difuzia căldurii spre fundația din beton și de a o direcționa spre suprafață.

3. Montajul cablurilor

Pe patul de polistiren a fost fixată o plasă de Buzău din fier-beton cu grosimea de 4mm. Peste aceasta au fost așezate și fixate cablurile electrice. Tehnica trebuie să fie una eficientă, care să acopere uniform toată zona.

4. Covorul asfaltic

Trotuarul a fost încadrat cu borduri. Peste sistemul montat anterior a fost turnat un strat de beton cu grosimea de 8 cm. După ce acesta s-a întărit suficient, a fost turnat stratul final din asfalt.

 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă