11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum se va descurca Obama cu republicanii

Cum se va descurca Obama cu republicanii

Noul Congres al Statelor Unite şi-a început ieri lucrările în componenţa stabilită de alegerile din noiembrie. Inaugurarea este startul oficial a doi ani de confruntare politică acerbă, care până la prezidenţialele din 2012 riscă să blocheze SUA într-o încleştare sterilă între opoziţia republicană, acum majoritară în Camera Reprezentanţilor, şi administraţia democrată a lui Barack Obama.

Liniile de luptă au fost trasate deja în 2010, an în care au existat tensiuni între Obama şi opoziţia republicană în aproape toate domeniile, de la reforma asigurărilor medicale şi cheltuielile guvernamentale pe deficit şi până la judecarea suspecţilor de terorism sau excesele marilor companii de pe Wall Street.

Anul acesta va fi primul de la învestirea în funcţie a lui Obama când republicanii au un cuvânt de spus la guvernare, într-o perioadă în care cea mai mare economie a lumii rămâne fragilă, în ciuda semnalelor pozitive oferite de sectorul industrial.

Republicanii din cadrul Camerei, care au obţinut 63 de mandate suplimentare, au promis că vor reduce cheltuielile publice, dimensiunile guvernului federal şi că vor face tot posibilul să anuleze reforma asigurărilor de sănătate, considerată de democraţi cea mai importantă realizare din primii doi ani ai mandatului lui Obama.

Atac simbolic la reforma asigurărilor de sănătate

Conservatorii au decis, de altfel, ca abrogarea reformei să fie primul proiect legislativ pe care îl depun în Camera Reprezentanţilor, un vot asupra acestui text urmând să aibă loc săptămâna viitoare. Gestul este mai degrabă simbolic, pentru că orice vot al Camerei în favoarea abrogării reformei adoptate în martie 2010 se va lovi de opoziţia Senatului, unde democraţii au păstrat o majoritate fragilă, dar şi de dreptul de veto al preşedintelui Obama.

The Financial Times aprecia ieri că proiectul de abrogare a reformei sănătăţii este „echivalentul legislativ al unui gest obscen” făcut de republicani în direcţia Administraţiei Obama. Dincolo de metafore însă, proiectul republican este un semnal politic clar cu privire la confruntarea care va urma şi care va exclude, foarte probabil, orice reformă profundă în următorii doi ani.

Republicanii au anunţat, de altfel, că nu vor face rabat de la nici un fel de mijloace pentru a opri aplicarea pachetului legislativ şi că vor recurge inclusiv la blocarea fondurilor necesare aplicării reformei.

Noul sistem presupune încheierea obligatorie a unei poliţe şi forţează companiile de asigurări să nu refuze niciun cetăţean, chiar dacă are probleme de sănătate înainte de a semna asigurarea.

Reducerea cheltuielilor, strigătul de luptă republican

Dincolo de fronda simbolică, pentru republicani, prioritatea va fi reducerea cheltuielilor guvernamentale, care au dus în 2010 la creşterea deficitului bugetar la circa 10% din PIB. Aleşii conservatori vor o reducere a cheltuielilor la nivelul din 2008, înainte de învestirea în funcţie a lui Obama. „Poporul american vrea un guvern mai mic, mai responsabil”, a declarat ieri, la preluarea mandatului de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, citat de Washing¬ton Post. Confruntările ce se prefigurează pentru următoarele luni ar putea speria pieţele, apreciază agenţia germană DPA, citată de NewsIn.

Guvernul federal va rămâne fără bani la începutul lunii martie, dacă nu va fi aprobat bugetul pentru 2011, şi va atinge, probabil, plafonul legal de îndatorare la mijlocul anului.

Dacă gradul de îndatorare depăşeşte un anumit nivel, este nevoie de acceptul Congresului. În general, acest lucru este o formalitate, dar unii republicani au ameninţat că vor bloca măsura dacă Obama nu va aproba reduceri bugetare importante.

Republicanul Eric Cantor, care se pregăteşte să preia funcţia de lider al majorităţii din Cameră, a declarat, marţi, că partidul său va propune în fiecare săptămână un proiect de lege privind reducerea cheltuielilor.

Un alt front de luptă îl va reprezenta schimbarea climatică. Conservatorii, care se opun constrângerilor şi costurilor la care vor fi supuse companiile pentru a reduce încălzirea globală, au sugerat deja retragerea prerogativei agenţiei guvernamentale de mediu de a limita emisiile de gaze cu efect de seră.

Obama cere colaborare şi responsabilitate

În noile condiţii politice, Obama va fi nevoit să meargă „pe o linie subţire între pragmatism şi principii”, a apreciat analistul politic Stuart Rothenberg pentru DPA. Acest lucru înseamnă atragerea de partea sa a republicanilor moderaţi, fără a-şi îndepărta baza de stânga a propriului partid, pentru ca iniţiativele sale să poată avansa.

„Sunt dispus să lucrez cu oricine, din orice partid, care are o idee bună şi angajamentul de a o pune în practică”, a declarat Obama săptămâna trecută, pentru ca marţi să atragă atenţia că noua putere a conservatorilor include şi responsabilităţi: „Sunt destul de sigur că (republicanii -n.n.) vor înţelege că sarcina noastră este de a guverna şi de a reuşi să creăm locuri de muncă pentru americani, dar şi o economie competitivă pentru secolul al XXI-lea, pentru generaţia actuală şi cea care va urma”.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă