13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCum se tratează febra la copii

Cum se tratează febra la copii

Febra este printre primele simptome pe care copiii le manifestă atunci când sistemul lor de apărare se activează. Cel mai adesea, febra la copii este generată de infecţii cu bacterii sau cu virusuri, cum ar fi răceala comună, gripa, amigdalita, otita, precum și boli invazive ca meningita sau septicemia şi altele. Este important ca părinţii să apeleze la un specialist pentru a identifica exact cauza febrei şi să respecte întocmai recomandarea medicală de tratament.

Valoarea temperaturii copiilor poate varia în funcţie de modul în care aceasta este măsurată: axilar, intrarectal sau la nivelul urechii; iar valoarea maximă a normalului variază şi ea: până la 38˚C – măsurat axilar şi până la 38,5˚C – măsurat intrarectal. Pentru confortul copilului şi în acord cu recomandările internaţionale, măsurarea temperaturii se face axilar, cu un termometru incasabil şi dacă se poate cu vârf flexibil. Temperatura de peste 38˚C, măsurată axilar, este considerată febră.

„Ţinând cont de multiplele cauze ale febrei, copilul este bine să fie consultat de medicul de familie sau pediatru, dar până la consultul medical, părinţii pot administra un medicament antitermic. Administrarea tratamentului este urgentă când febra este rău tolerată de copil, putând apărea complicaţii cum ar fi deshidratare, stare de rău, convulsie febrilă. Este important ca medicamentul ales să corespundă vârstei copilului şi să fie utilizat conform prospectului, respectând indicaţiile de dozaj, în funcţie de greutate”, declară prof. dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”, Iaşi.

Alegerea de către părinţi a medicamentului antitermic va ţine obligatoriu cont de vârsta minimă de la care acesta poate fi administrat. În farmacii sunt disponibile suspensii şi supozitoare cu efect antitermic, care se pot utiliza începând cu vârsta de 3 luni. Părinţii au la dispoziţie diverse suspensii cu aromă de portocale sau de căpşuni, care nu conţin coloranţi sau alte ingrediente potenţial dăunătoare, astfel încât copilul să accepte medicamentul.

Experienţa medicilor şi a părinţilor a arătat că utilizarea corectă a medicamentelor antitermice este foarte eficace, redând imediat confortul copilului.

Pe lângă administrarea antitermicelor, menţinerea nivelului optim al temperaturii copilului febril ţine şi de o bună hidratare a acestuia, de aerisirea constantă a încăperilor în care cel mic doarme, de menţinerea unei temperaturi ambientale constante – între 20˚ și 24˚C – şi evitarea acoperirii şi îmbrăcării excesive a copilului.

Aplicarea unor metode fizice pentru reducerea febrei necesită mare atenţie, deoarece există riscul ca din lipsă de expertiză starea generală a copilului să se agraveze în acest fel (împachetări, duşuri, frecţii cu diverse amestecuri care pot fi nocive).

„Părinţii ar trebui să ştie că antibioticele nu sunt recomandate în cazul răcelii comune sau al gripei, afecţiuni determinate de infecţii cu virusuri, asupra cărora această clasă de medicamente nu acţionează. În plus, administrarea de antibiotic este important să se realizeze numai pe bază de reţetă, eliberată de medic, după consult”, completează prof. dr. Evelina Moraru.

Febra poate fi și o reacţie a organismului copilului post-imunizare. Episoadele febrile apărute după vaccinare fac parte din reacţia de răspuns a organismului, care garantează răspunsul imun şi trebuie supravegheate fără panică.

Obiceiul unor părinţi de a verifica temperatura cu mâna pe fruntea copilului poate să conducă la false aprecieri şi nu este recomandat să se iniţieze un tratament antitermic pe această bază.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă