18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum se construiește un oraș inteligent: soluții pentru Pipera Sud, cel mai...

Cum se construiește un oraș inteligent: soluții pentru Pipera Sud, cel mai aglomerat cartier din România

Cele numai 175 de hectare unde funcționează marile corporații din nordul Capitalei fac ca zona să candideze cu succes la titlul de cea mai aglomerată a României.

Sute de mii de metri pătrați de spații de birouri sunt înghesuite în numeroase blocuri turn de peste zece etaje în zona de nord a Bucureștiului. Accesul în zona Pipera este un coșmar datorită infrastructurii care nu a mai fost modernizată, a accesului dificil cu autoturismul, a lipsei parcărilor. Aproximativ 38.000 de oameni vin zilnic la muncă în această zonă. 

În acest context, aproape o sută de reprezentanți ai organizațiilor publice și private au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la un seminar organizat de Ambasada Olandei, cu scopul de a găsi soluţii inteligente de transport pentru zona Pipera Sud.

La dezbaterea intitulată „Smart Mobility”, au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Capitalei, ai dezvoltatorilor din zonă, angajați și directori de companii care au birourile în zona de business Pipera Sud, diplomați, arhitecți și experți în urbanism. Ei au venit cu zeci de soluţii pentru rezolvarea transportului în zonă, unde infrastructura este deficitară şi nu reușește să țină pasul cu dezvoltarea imobiliară accelerată.

O variantă este transportul cu bicicleta, după modelul olandez. Această idee este printre cele mai populare în rândul celor aproape 40.000 de oameni care vin la serviciu în zona Pipera Sud. „Transportul cu bicicleta trebuie promovat numai după ce se dezvoltă o infrastructură adecvată, altfel devine periculos”, a precizat Stella Ronner-Grubačić, ambasadoarea Olandei, țară în care „bicicleta face parte din ADN-ul oamenilor”.

În urma unui sondaj la care au participat peste 500 salariaţii companiilor care au sedii în cartierul Pipera Sud, s-au evidenţiat şi alte soluţii inteligente:

  • Reorganizarea traficului, care presupune realizarea de pasaje subterane și supraterane pentru pietoni, noi străzi de legătură, lărgirea bulevardelor şi amenajarea de străzi cu sens unic
  • Parcarea numai în locuri special amenajate și crearea unora noi
  • Dezvoltarea unor piste viabile de biciclete
  • Noi linii RATB, inclusiv linie de tramvai comună pentru zona Bd. Dimitrie Pompeiu – Bd. Barbu Văcărescu
  • Dezvoltarea imobiliară să țină cont de toate problemele şi să ducă la rezolvarea lor și nu la crearea unora suplimentare
  • Eficientizarea transportului cu metroul (stații noi, curse mai frecvente, prelungirea magistralei Pipera spre Voluntari și chiar Otopeni)
  • Amenajarea spațiilor verzi

„Inovarea este o temă prioritară a președinției olandeze a Consiliului Europei. Noi considerăm că orașele inteligente și inovatoare sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă, care implică creștere economică și crearea de locuri de muncă. Prin inovație, putem clădi o societate inteligentă, pregătită pentru provocările viitorului”, a declarat doamna Stella Ronner-Grubačić, ambasadoarea Olandei, țară care s-a remarcat în ultimii ani prin numeroase acțiuni în domeniul planificării urbane.

Provocările la care se referă oficialul olandez pot fi rezumate într-o prognoză realizată de ONU, potrivit căreia populația urbană va crește în Europa în următorii 35 de ani de la 73 la 80%. Marile aglomerări urbane au nevoie de soluții inteligente, care să combine eficiența cu cerințele ecologice.

Pipera Sud, cartierul de business din nordul Bucureștiului, este ca un oraș mare care se întinde pe suprafața unui oraș mic. Delimitat de Bulevardele Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu, respectiv Șoselele Petricani și Fabrica de Glucoză, este cel mai aglomerat cartier din România. Pe o suprafață de 175 de hectare există 650.000 mp spații de birouri, cu un grad de ocupare de aproape 95%. Zilnic, vin aici la serviciu 38.000 de oameni, alături de cei peste 30.000 de oameni care lucrează în zona Barbu Văcărescu – Floreasca. 

Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă