17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCum se face artă în criză

Cum se face artă în criză

În ciuda dificultăţilor financiare, spectacolele susţinute de teatre bucureştene sau cântăreţi celebri pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa sunt căutate de constănţeni, care umplu, de obicei, sala. Cum s-a reuşit acest lucru şi care sunt surprizele pentru viitor aflaţi dintr-un interviu cu directorul instituţiei, Gheorghe Ungureanu.

Cum reuşiţi să umpleţi, la refuz de nenumărate ori, sala de spectacole, în plină perioadă de criză financiară?
Secretul este că trebuie să fii serios şi să simţi pulsul oamenilor. Să-i întrebi pe oameni cam ce ar mai dori să aducem, cam ce se mai joacă la Bucureşti, ce premiere să aducem la Constanţa. Am rămas mirat. Constănţenii se duceau la Bucureşti şi am reuşit să vină bucureştenii la Constanţa. Să ştiţi că la multe spectacole am avut bucureşteni. De pildă, la Egoistul sau la Sinucigaşul au venit de la Bucureşti. Nu mai zic de Călăraşi, Galaţi, Negru Vodă, Hârşova sau Cernavodă. Vine lumea.

Ar trebui schimbat ceva în peisajul cultural din oraş?
În Constanţa nu există panouri de afişaj pentru un act cultural. Înainte de 1989 erau panouri în toate intersecţiile unde coborau muncitorii, clasa muncitoare, erau panouri pe care se afişau toate acţiunile culturale. Şi oamenii când coborau, se uitau, şi veneau la spectacole. Acum nu mai există. Erau locuri special amenajate. Acum arătaţi-mi în Constanţa unde există un loc special amenajat în afară de panouri iluminate pentru publicitate, care costă o groază de bani. Mai punem şi noi în Constanţa pe şantiere, pe garduri, pe unde mai prindem. Nu ar costa mult o astfel de investiţie.

Pentru reuşita unui eveniment cultural contează managementul. Ce ar mai trebui adăugat pentru a oferi greutate spectacolelor?
În primul rând trebuie să aducem spectacole bune. Şi le-am introdus acum şase ani de zile, când am adus teatrul în Casa de Cultură. Am vrut să abandonez, dar m-au încurajat actorii mari. Îmi aduc aminte că umpleam sala de spectacole cu 200 de spectatori. La Tudor Gheorghe aveam 300-350 de spectatori şi mă duceam pe la întreprinderi să dau bilete, să vină lumea. A venit lumea şi a văzut că sunt spectacole bune. Acum sunt prietenul actorilor. Am ajuns să cunosc toţi directorii de la toate teatrele din Bucureşti. Toţi actorii vin la Constanţa cu drag, pentru că îi tratez cu mult respect. Vin ca la ei acasă.

Spectacole inedite

În perioada următoare, Casa de Cultură va găzdui spectacole inedite. Directorul Ungureanu este în tratative cu Teatrul Naţional din Bucureşti pentru a putea fi organizată, în luna august, o ministagiune. Mai precis, se doreşte ca în vară, timp de două săptămâni, începând cu ora 21.00, pe scena din Constanţa să se joace piese de calitate. Un alt proiect îl va avea ca protagonist pe Tudor Gheorghe, care va ¬pregăti ceva special pentru această toamnă. De asemenea, constănţenii mai trebuie să ştie că este posibil ca în acest an să-şi poată cumpăra deja bilete pentru un extraordinar show pe gheaţă, care va fi montat în premieră, anul viitor, pe scena Casei de Cultură din Constanţa.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă