15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCum se fabrică iPhone-ul: Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe...

Cum se fabrică iPhone-ul: Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi şi sunt plătiţi cu 70 cenţi/ora

Preţurile mici ale iPhone-ului şi iPad-ului în SUA şi superprofiturile Apple sunt posibile numai pentru că aceste gadgeturi sunt construite prin practici considerate ilegale în America. Mai mult, cei care fabrică aceste aparate nu apucă să vadă niciodată produsul finit şi nici măcar nu şi-l pot permite, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, cei de la “This American Life” au realizat o emisiune specială în care au prezentat practici incredibile legate de fabricarea produselor Apple. Iată câteva dintre ele:

– oraşul Shenzhen din China este locul unde aceste dispozitive iau naştere. Acum 30 de ani, Shenzhen era numai un sat mic. Acum este un oraş cu 13 milioane de locuitori, mai mare ca New York-ul.

– Foxconn, una dintre companiile care construiesc iPhone-uri şi iPad-uri, dar şi alte produse pentru diverse companii de electronice, are o fabrica în Shenzhen, cu 430.000 de angajaţi.

– sunt 20 de cafenele la Foxconn Shenzhen, care servesc 10.000 de oameni zilnic.

– unul dintre angajaţii intervievaţi de jurnalistul Mike Daisey, în afara fabricii păzite de gardieni cu arme, este o copilă de numai 13 ani. Ea lustruieşte sticla a mii de noi iPhone-uri în fiecare zi. Fata a povestit că cei de la Foxconn nu verifică vârsta angajaţilor. Sunt inspecţii din când în când, dar şefii ştiu când sunt programate, aşa că nu sunt luaţi pe nepregătite. Şi înainte ca inspectorii să-şi facă simţită prezenţa, oficialii Foxconn înlocuiesc muncitorii tineri cu cei bătrani.

Cele mai citite

Simion sare peste oi și trece la muls direct ciobanul

Ilustrație: Marian Avramescu Parlamentarul mioritic, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a trecut puțin peste tradițiile românești, de dragul strângerii de sponsorizări...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă