1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialCum sa scapam de cosmarul albirii parului

Cum sa scapam de cosmarul albirii parului

Un barbat cu parul grizonat impune respect si invita la admiratie. "Parul alb este dovada intelepciunii si a maturitatii" – spune un proverb italian. Insa, femeile sunt exasperate ca uneori marcile preferate de vopsea de par nu mai dau randamentul scontat si mersul la salonul de coafor este din ce in ce mai des. Oamenii de stiinta au descoperit insa recent ca exista o substanta care va putea incetini procesul de albire. Aceasta solutie va putea fi folosita sub forma unui sampon special ce va actiona la radacina parului pe baza productiei de peroxid de hidrogen. Cunoscut mai ales sub denumirea de perhidrol, acest supliment natural al corpului uman se reduce trepat odata cu inaintea in varsta.

Dupa cum scrie in ultima editie FASEB Journal, cercetatorii testeaza in prezent efectul acestui tip de sampon si vor fi capabili sa dea un verdict in privinta eficacitatii acestuia peste doua luni. Medicamentul, denumit K(D)PT si care contine un hormon sintetic, se concentreaza asupra producerii pigmentilor in mostrele de par testate in laborator, fiind capabil chiar sa readuca la culoarea originala parul devenit alb in urma imbatranirii. Experimentele efectuate pana acum au relevat faptul ca exista niveluri crescute de peroxid de hidrogen in cazul persoanelor cu parul incaruntit.

Profesorul Karin Schallreuter, specialista la un centru de cercetare din Germania, a declarat ca aceasta descoperire va permite incetinirea procesului de albire a parului si le-a sfatuit pe tinerele femei care obisnuiesc sa se vopseasca sa nu se teama sa foloseasca perhidrolul, pentru ca acesta hraneste radacinile firelor de par si ajuta la regenerarea acestora. Insa, in cazul femeilor in varsta se constata ca procesul se desfasoara mai greoi, aceasta fiind si explicatia probabila a incaruntirii accelerate.     

Se stie ca procesul de albire a podoabei capilare are si cauze genetice, dar se desfasoara mai repede sau mai incet in functie si de cativa factori exogeni, cum ar fi stresul, consumul de alcool, alimentatie deficitara etc. Sunt si cazuri, foarte rare, cand acest proces este reversibil: in cazul in care albirea a fost provocata de o insuficienta renala cronica sau in urma sedintelor de radioterapie. In Marea Britanie, de pilda, tinerii incep sa incarunteasca in jurul varstei de 25 de ani. La unii oameni, primul fir alb apare la adolescenta, iar altii nu albesc inainte de 40 de ani.

Indiferent de cate tipuri de mascara si geluri colorate am folosi, pigmentii dispar de la prima spalare. Acestea se folosesc mai ales pe parul tuns scurt, caci actioneaza mai ales ca un simplu depozit de pigmenti si puterea de acoperire este extrem de limitata. Specialistii recomanda personaelor care au doar cateva fire de par alb sa foloseasca penseta si sa nu dea buzna la raful cu vopsele de par. Dar trebuie sa stiti ca odata procesul de albire declansat, nimic nu-l poate opri. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa optam pentru natural sau vopsire.

Colorarea cu produse naturiste este solutia ideala pentru a acoperi primele fire albe. Se pot folosi coloranti pe baza de compusi alimentari, un amestec de plante de tip henna si apa calda, care aduce reflexe si luminozitate. Oamenii de stiinta studiaza posibilitatea de relansare a producerii de catre celule a pigmentilor pentru firele in curs de albire. Pana la descoperirea acesteia, un precursor al eumelaninei, care da culoarea saten inchis, a fost inclus intr-unul din produsele de ingrijire. Acesta, dat pe parul alb, se oxideaza lent in contact cu aerul. Una dintre cele mai recomandate metode de vopsire este "ton pe ton". Metoda este cea mai recomandata deoarece nu contine amoniac, ofera stralucire parului si ii da mai mult volum fara sa-l agreseze.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă