18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCum să furi lemne în valoare de 9,3 milioane de euro

Cum să furi lemne în valoare de 9,3 milioane de euro

Pădurile din Munţii Apuseni şi de pe Valea Sebeşului sunt defrişate ilegal.

Controalele derulate de angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, care are în aria sa de responsabilitate mai multe judeţe, au demonstrat că pădurile din Munţii Apuseni au fost defrişate în stil barbar. Oficial, şi autorităţile au aflat ceea ce locuitorii Munţilor Apuseni ştiau de multă vreme: faptul că versanţi întregi au fost defrişaţi fără ca mafia lemnului să sufere vreo consecinţă.

Acum, verificările derulate de angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj au scos la iveală informaţii şocante. Doar de pe raza unui singur ocol silvic din judeţul Alba lipsesc 116.000 de metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubei este de 9,3 milioane de euro. Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a dezvăluit sistemul cu ajutorul căruia mafia lemnului a ajun să plaseze pe piaţa neagră cantitatea imensă de lemn care a dispărut din pădurile Munţilor Apuseni. „Să fim bine înţeleşi. Majoritatea firmelor care se ocupă cu exploatarea lemnului îşi desfăşoară activitatea perfect legal.

Cu aceste firme nu are nimeni nici o problemă. Nici cu cetăţenii care au dreptul prin lege să taie câţiva metri cubi pe an pentru consumul propriu. Statul are o problemă cu cei fare încalcă legea şi care fac ce vor, nu cu cei care explotează lemnul respectând prevederile legislaţiei în vigoare. Există însă un număr de 10, maxim 15 societăţi comerciale care taie pădurile după cum le taie capul. Şi vă dau un exemplu. O societate comercială licitează un parchet de 1.500 metri cubi. La verificare descoperim că a vândut 5.000 de metri cubi, iar în momentul în care mergem la faţa locului vedem că lemnul licitat şi pe care ar fi trebuit să îl exploateze e tot acolo.

Asta înseamnă că pur şi simplu a tăiat 5.000 de metri cubi din altă parte. Din altă pădure, de la stat, din ocoale private”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer pentru stirisireportajealba.ro. Furturi de o amploare mai mică au fost descoperite şi pe Valea Sebeşului. Inspectorii au găsit, la o singură razie, în depozitele firmelor care de ocupă cu comercializarea lemnului cantitatea de 6.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

O mie de hectare de pădure au dispărut la Cluj

Verificările din Munţii Apuseni au pornit după ce, în urmă cu trei luni, inspectorii silvici au constatat o adevărată catastrofă ecologică în judeţul Cluj. În ultimii ani, au fost defrişate ilegal 1.000 de hectare de pădure, cu precădere pe raza ocoalelor silvice din Mărişel, Someşul Rece şi Gilău. Valoarea totală a pagubelor a fost estimată la 12 milioane de euro. Ca urmare a acestor furturi, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a dispus concedierea a 17 pădurari. Unii dintre ei urmează să se aleagă şi cu dosare penale.

verificări

Controale extinse

Surse din cadrul Ministerului Mediului susţin că verificările nu se vor opri la Munţii Apuseni. Astfel, ar fi vizate şi alte zone cu probleme, inclusiv Valea Vaserului, acolo unde în ultimii ani s-a format un adevărat fief al mafiei lemnului. De asemenea, controalele ar urma să fie extinse apoi şi în zona Secuimii, acolo unde există suprafeţe întinse pe care doar cioatele mai amintesc de fostele păduri care umbreau versanţii Carpaţilor Orientali până în urmă cu câţiva ani.

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă