19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum să ai o bucătărie cât mai spaţioasă

Cum să ai o bucătărie cât mai spaţioasă

O suprafaţă generoasă a bucătăriei este cât se poate de avantajoasă, mai ales că acesta este un spaţiu multifuncţional. Cum cei mai mulţi dintre noi locuim în apartamente de bloc, cu bucătării de dimensiuni reduse, suntem nevoiţi să apelăm la diverse trucuri care să creeze impresia de spaţiu larg şi confortabil.

Bucătăriile mici par neprimitoare şi mai puţin practice. Însă există nenumărate modalităţi prin care să creaţi impresia de spaţiu larg şi luminos. La aceasta contribuie lumina, culorile, finisajele şi nu numai.

Tipul de mobilier şi felul în care el este amplasat contribuie în mare măsură la crearea unei bucătării spaţioase sau înghesuite.

Este indicat să vă orientaţi spre un mobilier cu cât mai multe corpuri suspendate, dacă bucătăria este lungă şi îngustă. Iar dacă aveţi nevoie de mai mult spaţiu atunci când gătiţi, comandaţi un mobilier cu dublu blat, care poate îndeplini şi rolul de loc pentru servit masa.

Pentru amplificarea spaţiului, alegeţi o mobilă scundă, care să nu depăşească nivelul ochilor. Un efect similar veţi obţine cumpărând sau comandând corpuri de mobilier din aceeaşi gamă sau cu aceleaşi finisaje. Este recomandat ca mobilierul să îl montaţi pe pereţi opuşi şi să lăsaţi centrul bucătăriei liber, chiar dacă v-ar plăcea să amplasaţi o masă acolo.

Optaţi pentru scaune şi masă pliante, deoarece ocupă puţin spaţiu şi pot fi extinse doar atunci când este necesar. Când comandaţi mobila luaţi în calcul şi faptul că dulapurile cu uşi de sticlă mată sau oglindă amplifică spaţiul.

Culorile

Contribuie semnificativ la crearea impresiei de spaţiu larg şi aerisit. Aşadar, zugrăviţi tavanul în alb, deoarece albul ajută la amplificarea spaţiului şi dă senzaţia că încăperea este mai mare. Pentru pereţi alegeţi culori neutre sau pastelate. Acelaşi lucru este valabil şi dacă optaţi pentru plăci ceramice.

Este indicat ca acestea să aibă dimensiuni mici şi modele orizontale.

Renunţaţi la ideea cumpărării unui mobilier masiv şi în nuanţe închise, deoarece creează impresia de spaţiu strâmt şi încărcat. Dacă optaţi pentru furnir de lemn, orientaţi-vă spre nuanţe ca fag, păr sau stejar deschis.

Electrocasnicele

Achiziţionaţi electrocasnice cu suprafeţe metalizate, întrucât acestea reflectă lumina şi astfel contribuie la efectul optic de mărire a bucătăriei. Pentru a salva din spaţiu, mascaţi electrocasnicele în piesele de mobilier. Dacă nu este posibilă această variantă pentru toate electrocasnicele, apelaţi la această opţiune pentru cuptor şi plită. Mutaţi în debara electrocasnicele de care nu aveţi nevoie zilnic: robot de bucătărie, storcător de fructe etc.

Lumina

Pentru a avea mai multă lumină naturală în bucătărie, nu blocaţi ferestrele cu storuri sau jaluzele groase. Modul în care iluminaţi bucătăria este la fel de important. Mai multă lumină veţi obţine prin folosirea unei lămpi pe tavan, situată în centru. De asemenea, vă puteţi folosi de iluminatul zonal, cum ar fi spoturile montate în dulapurile suspendate.

Modificări de structură

Bucătăriile mici prezintă mai multe dezavantaje, dar o parte din acestea se pot remedia printr-o amenajare iscusită. Mai mult chiar, puteţi recurge la modificări subtanţiale care să creeze impresia de spaţiu larg şi aerisit.

Dărâmaţi total sau parţial un perete şi veţi obţine un efect de măririe a spaţiului. Peretele cu pricina poate fi cel care desparte bucătăria de living sau cel care o desparte de hol.

Înlocuiţi vechea uşă cu una glisantă din sticlă care permite pătrunderea luminii dintr-o cameră în alta. Această variantă este cu atât mai bună cu cât gătiţi zilnic şi nu doriţi să aveţi o bucătărie deschisă.

Dacă bucătăria deţine şi un mic balcon, acesta poate deveni o parte a bucătăriei prin renunţarea la peretele care le desparte.


Bucătăriile clasice nu se demodează

Cele mai întâlnite modele de bucătării la români sunt cele clasice, care au marele avantaj că nu se demodează niciodată, asta dacă sunt bine realizate, din materiale rezistente.

Nu-i aşa că, atunci când găteşti şi ai nevoie de ceva, îţi place să deschizi cel mai apropiat sertar şi să să găseşti în el toate ingredientele şi ustensilele necesare? Eşti genul de persoană nostalgică după cămara apartamentelor de bloc? Atunci te vei îndrăgosti de dulapurile mari, încăpătoare, cu accesorii rotative, în care poţi depozita o mulţime de oale, tigăi, dar şi alimente. Toate acestea sunt caracteristici ale bucătăriilor clasice. Stilul clasic nu se referă doar la aspectul cald al fronturilor, ci şi la atribute precum necesităţile de depozitare, funcţionalitate şi confort.

Atunci când vrei ca, într-un spaţiu limitat, cum este bucătăria unui apartament obişnuit, să ai o zonă de gătit, una destinată preparării mâncărurilor (blatul de lucru), un spaţiu de depozitare bine organizat şi un loc de luat masa, cel mai bine este să te orientezi spre ansamblurile de mobilier clasice.

Bucătăria clasică este cel mai des întâlnită la românii care preferă siguranţa şi stilul de viaţă liniştit, în sânul familiei. Pentru că, de cele mai multe ori, gătitul face parte din viaţa lor cotidiană, aceştia vor căuta un mobilier cu toate zonele de lucru apropiate, în care totul este la îndemână, iar spaţiile de depozitare sunt generoase.

În bucătăriile amenajate în acest stil nu vei întâlni fronturi lucioase şi corpuri din sticlă fumurie, aici primând spiritul practic (cât de uşor se întreţin corpurile, cât de încăpătoare sunt etc.). Chiar şi aşa, să nu-ţi închipui că o bucătărie clasică nu are stil sau este lipsită de modernitate. Nu! Elemente precum un blat de lucru din granit, câteva accesorii din inox şi electrocasnicele încorporate dau oricărei bucătării, chiar şi uneia în stil clasic, un aspect modern.

Indiferent că este vorba de lemn masiv sau PAL melaminat, seturile clasice pot fi recunoscute uşor, după fronturile în culori calde şi naturale (vanilie, culoarea untului şi diverse esenţe de lemn).

Rustice

Spre deosebire de celelalte modele, bucătăriile rustice pot fi recunoscute foarte uşor după emoţiile pe care ni le transmit. Astfel, putem proba senzaţii precum: căldură, nostalgia casei de la ţară, respectarea tradiţiilor şi întoarcerea la origini. Bucătăriile rustice pot fi de mai multe tipuri: french country, tradiţional românească, specifică bazinului mediteranean etc., în comun fiind faptul că încearcă să reproducă atmosfera caselor de la ţară.

Acesta este şi motivul pentru care designerii şi producătorii de mobilier scot în faţă toate atuurile lor. În primul rând este vorba de designul corpurilor de mobilier. Fronturile sunt lucrate în relief, dând impresia că sunt sculptate, iar liniile curbe, organice, iau locul rigorii stilului modern. Un alt element specific bucătăriilor rustice este lemnul masiv. Deşi mai scump, totuşi el va da întotdea¬una o notă de autenticitate amenjărilor, mai ales dacă este uşor patinat. Cromatic, sunt deschise la culoare sau în combinaţii fresh, în tonuri de alb, galben, verde şi albastru.

Moderne

Fronturi super-lucioase în culori vii, corpuri cu linii epurate, accesorii din inox şi sticlă, mânere cu design minimalist, toate acestea sunt atributele mobilierului modern destinat bucătăriei. Numeroasele firme româneşti specializate în realizarea mobilierului la comandă, cărora li se adaugă cele străine, axate pe execuţia mobilierului modular, constituie o ofertă foarte bogată pentru cei care vor să-şi amenajeze bucătăria. Cele mai multe bucătării sunt realizate la comandă, pe baza unui proiect întocmit de firma producătoare sau de designer. Astfel, rezultă o gamă foarte largă de bucătării, diferenţiată din punct de vedere al stilului, culorilor, materialelor, dar şi al facilităţilor tehnice.

Potrivit ultimelor observaţii, românii sunt mari fani ai mobilierului modern, cu fronturi lăcuite şi în culori vii (roşu aprins, grena, verde, indigo) sau metalice. Dacă stăm să analizăm acest stil, prinde mai ales la persoanele tinere, cu un stil de viaţă dinamic şi viaţă socială activă.

Trucuri pentru amenajarea unei bucătării mici

Tuturor ne displac bucătăriile mici, deoarece nu putem să ne desfăşurăm aşa cum ne-am dori, nu avem suficiente spaţii de depozitare, trebuie să facem concesii atunci când alegem electrocasnicele… Nu mai vorbim de faptul că, uneori, în bucătăria noastră abia dacă e loc pentru două persoane.

Dar cum se defineşte o bucătărie mică? Eh, aici, părerile sunt împărţite, iar definiţia porneşte de la aşteptările pe care le ai de la acest spaţiu.

În orice bucătărie funcţională se disting câteva zone clare: zona de gătit (compusă din aragaz şi chiuvetă), zona de pregătire a mâncărurilor (blatul de lucru), spaţiile de depozitare (dulapurile + frigiderul) şi locul de luat masa. Atunci când spaţiul din bucătărie nu-ţi permite desfăşurarea corespunzătoare a acestor zone, trebuie să găseşti soluţii salvatoare.

Bucătării înguste

Cea mai bună idee pentru a echilibra spaţiul unei bucătării înguste este demolarea unui perete, pentru a se obţine un open-space spre living. În felul acesta, ai la dispoziţie două variante: să aşezi masa chiar în living sau să apelezi la o insulă sau peninsulă pe care să o amplasezi la graniţa dintre living şi bucătărie. Aceasta va prelua rolul mesei şi totodată va servi ca loc de depozitare.

Dacă nu poţi dărâma peretele şi nici nu ai posibilitatea de a amenaja un dining în altă parte a casei, îţi dăm noi soluţia: optimizează spaţiul cu ajutorul unei măsuţe rabatabile (prevăzute cu un sistem similar celor din tren) şi a două scaune pliante. În felul acesta, vei avea libertate de mişcare atunci când găteşti şi totodată un loc de luat masa foarte intim. Un corp de iluminat de plafon poate fi mai lung şi astfel poate delimita acest spaţiu, iar utilizarea mesei va fi mai uşoară.

Bucătării pătrate

Pătratul este forma ideală pentru o bucătărie. Când însă latura lui este mică, de 2-2,3 m, lucrurile nu mai sunt aşa simple. Încăperile cu o asemenea configuraţie pot fi amenajate cu mobilier în formă de L sau U, însă în mijlocul va rămâne foarte puţin spaţiu. În cazul unei bucătării clasice se exclude varianta mobilierului în formă de U, deoarece într-un astfel de spaţiu este nevoie şi de o masă. Aceasta poate avea forma unui blat de tip bar, care să se întindă pe cea de-a treia latură a camerei. De regulă, corpurile de bază trebuie să aibă minimum 60 cm, având în vedere că vor încorpora electrocasnicele specifice acestei funcţiuni. În cazul de faţă, blatul care ţine loc de masă poate să aibă o adâncime mai mică, deoarece nu are dedesubt niciun corp de mobilier.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă