15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCum s-a transformat finul lui Boc în spărgător de grevă

Cum s-a transformat finul lui Boc în spărgător de grevă

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, s-a transformat în funcţionar de ghişeu.

Marea grevă generală, care ameninţa acum două săptămâni să blocheze anul şcolar şi administraţia publică, a fost în realitate una rebelă şi răsfirată, fără un impact de luat în seamă. Unii funcţionari au spus „nu” protestului de bunăvoie, pentru a nu-şi periclita veniturile, alţii au cedat presiunilor făcute de şefii numiţi politic. Pentru „marea grevă generală” sindicatelor le-au mai lipsit şi banii, şi votul de încredere al celor pe care îi reprezintă. Liderii bugetarilor sunt ei înşişi nemulţumiţi. „Greva este un instrument cu o cultură socială foarte mică la nivelul lucrătorilor din România.  Nu există nici responsabilitate socială din partea statului. Inclusiv mişcarea sindicală nu a făcut destule eforturi”, recunoaşte liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

„Directoarea a rupt afişele cu «Grevă generală»”

Nici guvernanţii n-au stat însă cu mâinile în sân şi s-au folosit de toate pârghiile avute la îndemână pentru a diminua amploarea protestului. Angajatul unei agenţii subordonate Ministerului Muncii a dezvăluit, pentru RL, cum oamenii numiţi politic în administraţii au pus umărul la spargerea grevei. Funcţionarul a dorit să îi fie protejată identitatea. „Am fost în grevă vreo două ore şi ceva. Directoarea a rupt foarte nervoasă afişele cu «Grevă generală» de pe poartă, apoi a venit pe la fiecare în parte, întrebând, ameninţător, care e în grevă şi care nu.

Oamenii au dat-o cotită pentru că au fost ameninţaţi că li se suspendă rapoartele de muncă pentru perioada grevei şi  ni s-a cerut să dăm declaraţii pe proprie răspundere că suntem în grevă”, povesteşte angajatul. El însuşi a renunţat la protest după ce i s-a spus că-şi va pierde stimulentul de la salariu aferent lunii aprilie.

Liderii sindicali spun că astfel de presiuni au avut loc în majoritatea agenţiilor, primăriilor şi administraţiilor. „Ni s-au semnalat foarte multe cazuri în care funcţionarii grevişti erau trecuţi pe liste şi ameninţaţi că vor fi disponibilizaţi la prima ocazie”, spune Ingrid Iordache, vice-preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.  Nici în educaţie nu au lipsit asemenea scandaluri. Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din judeţul Hunedoara, Paul Rusu, profesor de liceu, nu a fost lasat să intre în incinta instituţiei şcolare tocmai pentru că se declarase în grevă.

„Avem patru situaţii în care directorii nu au permis accesul pichetelor de grevă în şcoală, la două dintre situaţii au venit şi jandarmii, şi poliţia comunitară, chemaţi de directori”, susţine acesta.

Finul lui Boc „munceşte” în locul greviştilor

Un alt profesor, Dan Ardelean, de la Colegiul Tehnic din Hunedoara, a povestit pentru RL cum profesorii au renunţat la grevă în urma presiunilor oficiale. „Joi, toată lumea ştia că se va bloca bacalaureatul, dar apoi a venit o dispoziţie de la ministru prin care li se transmitea inspectorilor generali să demisioneze dacă nu sunt în stare să organizeze bacalaureatul”, povesteşte profesorul. Ieri reprezentanţii ministerului au respins astfel de acuzaţii şi le-au mulţumit încă o dată profesorilor care au fost alături de elevi şi au renunţat la grevă.

La Cluj-Napoca, în schimb, lupta cu greviştii a luat o turnură deosebită. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, finul premierului Emil Boc, s-a transformat în funcţionar de ghişeu. „Pentru a reduce cât mai mult din impactul grevei asupra contribuabililor, am decis să preiau eu activitatea de înregistrare a documentelor. Chiar dacă nu merg la ghişeu, ci oamenii sunt invitaţi la mine în birou, eu sunt cel care dă numere de înregistrare documentelor şi cel care intră în relaţie cu cetăţenii”, a spus ieri Alin Tişe. Finul premierului are de gând să procedeze la fel până la încetarea protestelor. Clujenii care au ajuns în faţa preşedintelui CJ s-au declarat surprinşi.  „Nu este normal ca preşedintele consiliului să dea numere de înregistrare. Asta este treaba funcţionarilor. Înţeleg că fac grevă, dar toată lumea are de suferit”, ne-a declarat Ana Naghiu. Nu de aceeaşi părere a fost Cornel Popa, un alt clujean care a ajuns ieri pe culoarele consiliului judeţean. „Este foarte bine că cineva ne preia documentele, ca să nu mai facem încă un drum. Dacă domnul preşedinte a decis aşa, să fie sănătos, mulţumesc frumos că mi-a preluat dosarul.” 

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă