15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialComuniศ™tii de ieri, democraศ›ii de azi. Cum s-a lepฤƒdat ศ™tiinศ›ific Ion Iliescu...

Comuniศ™tii de ieri, democraศ›ii de azi. Cum s-a lepฤƒdat ศ™tiinศ›ific Ion Iliescu de Ceauศ™escu ศ™i a รฎncercat sฤƒ-ศ™i ศ™teargฤƒ urmele de politruc comunist รฎnflฤƒcฤƒrat

Într-un articol republicat în 1992, a ศ™ters citatele din Ceauศ™escu, Engels ศ™i din Directivele PCR  pe care le inserase în articolul original publicat cu un deceniu în urmฤƒ. Ion Iliescu nu a fost doar un om politic influent înainte ศ™i dupฤƒ Revoluลฃie, ci ศ™i un scriitor prolific în ambele perioade istorice. Înainte, a publicat lucrฤƒri cu caracter ศ™tiinศ›ific despre problematica hidrologicฤƒ, iar dupฤƒ Revoluลฃie a scris, în special, cฤƒrลฃi politice.

Iliescu a ศ™tiut sฤƒ -ศ™i schimbe discursul la începutul democraลฃiei originale ศ™i a încercat sฤƒ înlฤƒture urmele gândirii comuniste din articolele sale.

În 1982, la Editura Politicฤƒ apฤƒrea volumul „Problemele globale ศ™i viitorul omenirii“ în seria „Idei contemporane“. Era vorba despre  o colecลฃie de 20 de articole. Unul dintre ele este semnat de inginerul Ion Iliescu, are 28 de pagini, ศ™i se intituleazฤƒ „Apa ca sursฤƒ a dezvoltฤƒrii economico-sociale mondiale“. 

Articolul, cu fix acelaศ™i titlu, a fost republicat de cฤƒtre Ion Iliescu în anul 1992, în plinฤƒ democraศ›ie, într-o carte intitulatฤƒ “Problemele globale creativitate“,  apฤƒrutฤƒ la Editura Tehnicฤƒ. Preศ™edintele României la acea vreme, îศ™i explica demersul în Prefaศ›a cฤƒrศ›ii redactate dupฤƒ Revoluศ›ie: „am adunat sub acest titlu o parte din eseurile, studiile, comentariile, notele de lecturฤƒ publicate între anii 1981 -1989.“ 

Citind comparativ, se observฤƒ cฤƒ articolul mai sus invocat,  „Apa ca sursฤƒ a dezvoltฤƒrii economico-sociale  mondiale“, a fost republicat în 1992, fฤƒrฤƒ o serie de pasaje în care este citat Nicolae Ceauศ™escu, Friedrich Engels ศ™i directivele Partidului Comunist Român. 

Din Directivele PCR

Citatele care apar în artico-lul din 1982, dar pe care Ion Iliescu le-a scos la republicarea lui în 1992 sunt:

„În acest sens au caracter programatic prevederile Directivelor Congresului al XII-lea al PCR care stabilesc drept obiectiv major al actualei etape «respectarea strictฤƒ a limitelor admisibile în procesele generatoare de noxe, precum ศ™i pentru recuperarea substanศ›elor reziduale, construirea de staศ›ii de epurare a aerului ศ™i apelor, prevenirea degradฤƒrii fondului funciar, protecศ›ia faunei, a pฤƒdurilor ศ™i vegetaศ›iei din rezervaศ›ii, parcuri ศ™i locuri de agrement, introducerea unor mijloace de transport nepoluante» ca ศ™i sublinierile din raportul tovarฤƒศ™ului Nicolae Ceauศ™escu la cel de-al XII-lea Congres «o mai mare atenศ›ie trebuie acordatฤƒ folosirii raศ›ionale a apei în procesele tehnologice, diminuฤƒrii pierderilor ศ™i consumurilor specifice, reducerii poluฤƒrii ศ™i pฤƒstrฤƒrii calitฤƒศ›ii apei, ca factor esenศ›ial al echilibrului ecologic. Vor trebui aplicate în mod riguros prevederile legii cu privire la ocrotirea mediului înconjurฤƒtor, asigurând echilibrul naturii ศ™i ambianศ›a corespunzฤƒtoare vieศ›ii poporului nostru în prezent ศ™i în viitor»“. Din notele de subsol aflฤƒm cฤƒ inginerul Ion Iliescu a citat din Directivele Congresului al XII-lea al Partidului Comunist Român cu privire la dezvoltarea economicฤƒ-socialฤƒ a României în cincinalul 1981-1985 ศ™i orientฤƒrile de perspectivฤƒ pânฤƒ în 1990. Iliescu citeazฤƒ din Raportul celui de-al XII-lea Congres al PCR, prezentat de Nicolae Ceauศ™escu. 

Capitalismul ne conduce spre prฤƒpastie

Un citat scos de Ion Iliescu din ediศ›ia 1992, dar care apare în ediศ›ia din 1982 este extrem de controversat ศ™i înfiereazฤƒ capitalismul.

„Din acest punct de vedere, apar pe deplin întemeiate aprecierile lui Roger Garaudy din al sฤƒu  «Apel cฤƒtre cei vii»: «Haosul este în logica internฤƒ a modelului occidental de creศ™tere – care s-a impus întregii lumi. Tabloul care ni se înfฤƒศ›iศ™eazฤƒ nu este al sfârศ™itului lumii, ci sfârศ™itul convulsiv al unui ciclu istoric, a patru secole de hegemonie a occidentului, a modelului sฤƒu de creศ™tere ศ™i de culturฤƒ, care ne conduce astฤƒzi spre prฤƒpastie. Acest model este, de aceea, neviabil ศ™i imposibil… extrapolarea lui înseamnฤƒ a împinge lumea a treia spre dispariศ›ie sau spre o revoltฤƒ generalizatฤƒ» “. 
Ca o ironie, în anii ’90, Ion Iliescu a fost ales sฤƒ conducฤƒ România spre democraศ›ia ศ™i lumea occidentalฤƒ pe care, în 1982, o înfiera cu mânie proletarฤƒ. Dar Roger Garaudy, din care cita Ceauศ™escu, este un scriitor extrem de controversat. În 1996 a publicat o carte intitulatฤƒ “Miturile fondatoare ale politicii israeliene“, în care neagฤƒ cifra de 6 milioane de victime evreieศ™ti ale nazismului. A fost condamnat la închisoare cu suspendare. 

Manifestul comunist liber

Un alt pasaj din finalul arti-colului nu mai apare la republicarea din 1992. „Capฤƒtฤƒ, de asemenea, o mare actualitate aprecierile lui Engels din «Dialectica naturii», în care vorbea de «existenศ›a unor disproporศ›ii colosale între scopurile propuse (de civilizaศ›ia umanฤƒ) ศ™i rezultatele obศ›inute» ศ™i cฤƒ «forศ›ele necon-trolate sunt cu mult mai puternice decât forศ›ele puse în miศ™care dupฤƒ un plan dinainte stabilit. ศ˜i nici nu poate fi altfel – sublinia el – atâta timp cât cea mai de seamฤƒ activitate istoricฤƒ a oamenilor, cea care i-a înฤƒlศ›at de la animalitate la umanitate,  ศ™i anume producerea celor necesare traiului, adicฤƒ ceea ce se cheamฤƒ azi producศ›ia socialฤƒ, este cu atât mai mult supusฤƒ jocului efectelor nedorite ale unor forศ›e necontrolate… Abia o organizare conศ™tientฤƒ a producศ›iei sociale – conchidea Engels – poate ridica oamenii din punct de vedere social dea-supra lumii animale, dupฤƒ cum producศ›ia, în genere, i-a ridicat din punct de  vedere biologic“. Iliescu s-a lepฤƒdat de citatele din Marx, Engels (Opere, volumul 20). Autorii manifestului Partidului Comunist nu mai erau compatibili cu România democraticฤƒ a preศ™edintelui în funcศ›ie de la acea datฤƒ, Ion Iliescu.  

A îngheศ›at realitatea pentru un deceniu

Cartea pฤƒstreazฤƒ pasaje incompatibile cu România de azi, integratฤƒ european ศ™i trans-atlantic, dar care, în 1992, probabil cฤƒ puteau fi trecute cu vederea. “Dupฤƒ cum apreciazฤƒ Roger Garaudy «10 milioane de ocidentali consumฤƒ ศ™i polueazฤƒ, comparativ, mai mult decât 4 miliarde de ศ›ฤƒrani indieni». Fenomenul subdezvoltฤƒrii, cu toate trฤƒsฤƒturile ศ™i consecinศ›ele sale, nu este doar o caracteristicฤƒ a unor popoare rฤƒmase în urmฤƒ pe planul dezvoltฤƒrii sociale“, scrie Iliescu în articolul „Apa ca sursฤƒ a dezvoltฤƒrii economico-sociale  mondiale“. Dincolo de autorul-sursฤƒ extrem de controversat, comparaศ›ia este forศ›atฤƒ, dat fiind cฤƒ nu existฤƒ atâtea miliarde de ศ›ฤƒrani în India. Apoi, SUA sunt puse la zid pentru cฤƒ „folosesc în agriculturฤƒ 40% din apa utilizatฤƒ în economie. Sau, dacฤƒ luฤƒm exemplul a douฤƒ ศ›ฤƒri europene apropiate ca potenศ›ial economic – Franศ›a utilizeazฤƒ 40% din apฤƒ în agriculturฤƒ, în timp ce Germania 10%“.   

Deศ™i vorbim de un articol care are un caracter ศ™tiinศ›ific ศ™i prezintฤƒ cifre ศ™i grafice, acestea nu sunt aduse la zi în articolul republicat în 1992. 
„În timp ce jumฤƒtate din omenire (2 miliarde) nu dispune de condiศ›ii elementare de salubritate ศ™i de alimentare cu apฤƒ potabilฤƒ, omenirea cheltuieศ™te anual pentru înarmare 500 de miliarde de dolari“, este un pasaj pฤƒstrat în ambele articole. Ar însemna cฤƒ omenirea a încremenit în aceste cifre care nu s-au modificat timp de zece ani. Sau, Iliescu prezintฤƒ, în ambele articole, tabelul „Balanศ›ele anuale ale circuitului apei pe glob“, altul „Stocul apei pe glob“, care au încremenit la aceleaศ™i cifre timp de un deceniu. Alte referiri sunt la state care, în 1982, erau în plin avânt, iar zece ani mai târziu dispฤƒruserฤƒ de pe hartฤƒ sau se reconfigurau: „România se situeazฤƒ printre statele cu cei mai ridicaศ›i indicatori specifici (volum de apฤƒ prelevatฤƒ sau apฤƒ industrialฤƒ, respectiv de apฤƒ potabilฤƒ pe cap de locuitor) depฤƒศ™ind unele ศ›ฤƒri cu un potenศ›ial economic superior – RFG, RDG, Austria, Cehoslovacia“.  

CURRICULUM VITAE. Izolat, director în comunism

Ion Iliescu a condus ศ™ase ani Româ-nia imediat dupฤƒ Revoluศ›ie ศ™i alศ›i patru între 2000 ศ™i 2004. Apartenenศ›a sa la structurile comuniste – a devenit simplu membru de partid în anul 1955, iar din 1965, a fฤƒcut parte din Comitetul Central al PCR – este vฤƒzutฤƒ de mulศ›i, ศ™i azi, ca o frânฤƒ în dezvoltarea democraticฤƒ a României. A fost secretar de partid la Iaศ™i ศ™i apro-piat al familiei Ceauศ™escu pânฤƒ în anii ’70. Apoi – susศ›ine fostul ศ™ef de stat – ar fi fost marginalizat de fostul dictator. Iliescu a fost directorul Editurii Tehnice în perioada 1984 – 1989.

CONศšINUT. Probleme globale resuscitate

Articolul „Apa ca sursฤƒ a dezvoltฤƒriii economico-sociale mondiale“ trateazฤƒ problema apei, conลฃine „schema ca principiu a utilizฤƒrii apei“, „distribuลฃia apei prelevate între principalele folosinลฃe în câteva ลฃฤƒri“, „stocul apei pe glob“, „balanลฃa apei continentale, modul de distribuire a apei în reลฃelele comunale“.  Iliescu lasฤƒ neschimbat finalul ambelor articole ca ศ™i cum, între cele douฤƒ, nu ar fi trecut zece ani: „Problemele globale cu care se confruntฤƒ omenirea azi -nu-ศ™i vor putea gฤƒsi, probabil, soluศ›ionarea cu mฤƒsuri globale ศ™i radicale, prin schimbarea fizionomiei relaศ›iilor dintre state ศ™i popoare, în pas cu cerinศ›ele dezvoltฤƒrii civilizaศ›iei ศ™i cu posibilitฤƒศ›ile create de inteligenศ›a umanฤƒ“. Între publicarea celor douฤƒ articole una din cele douฤƒ mari puteri ale lumii, URSS a dispฤƒrut din structura de putere a lumii.

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Netanyahu spune cฤƒ Israelul se confruntฤƒ cu un rฤƒzboi pe ศ™apte fronturi

Netanyahu a afirmat cฤƒ Israelul are dreptul sฤƒ se apere ศ™i cฤƒ nu รฎi va uita pe cei 101 ostatici pe care รฎi va...

Cod portocaliu ศ™i risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din aceastฤƒ searฤƒ, de la ora 18:00 ศ™i pรขnฤƒ luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe rรขuri din bazinele Siret ลŸi Prutย  Hidrologii anunลฃฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ