Într-un articol republicat în 1992, a ศters citatele din Ceauศescu, Engels ศi din Directivele PCR pe care le inserase în articolul original publicat cu un deceniu în urmฤ. Ion Iliescu nu a fost doar un om politic influent înainte ศi dupฤ Revoluลฃie, ci ศi un scriitor prolific în ambele perioade istorice. Înainte, a publicat lucrฤri cu caracter ศtiinศific despre problematica hidrologicฤ, iar dupฤ Revoluลฃie a scris, în special, cฤrลฃi politice.
Iliescu a ศtiut sฤ -ศi schimbe discursul la începutul democraลฃiei originale ศi a încercat sฤ înlฤture urmele gândirii comuniste din articolele sale.
În 1982, la Editura Politicฤ apฤrea volumul „Problemele globale ศi viitorul omenirii“ în seria „Idei contemporane“. Era vorba despre o colecลฃie de 20 de articole. Unul dintre ele este semnat de inginerul Ion Iliescu, are 28 de pagini, ศi se intituleazฤ „Apa ca sursฤ a dezvoltฤrii economico-sociale mondiale“.
Articolul, cu fix acelaศi titlu, a fost republicat de cฤtre Ion Iliescu în anul 1992, în plinฤ democraศie, într-o carte intitulatฤ “Problemele globale creativitate“, apฤrutฤ la Editura Tehnicฤ. Preศedintele României la acea vreme, îศi explica demersul în Prefaศa cฤrศii redactate dupฤ Revoluศie: „am adunat sub acest titlu o parte din eseurile, studiile, comentariile, notele de lecturฤ publicate între anii 1981 -1989.“
Citind comparativ, se observฤ cฤ articolul mai sus invocat, „Apa ca sursฤ a dezvoltฤrii economico-sociale mondiale“, a fost republicat în 1992, fฤrฤ o serie de pasaje în care este citat Nicolae Ceauศescu, Friedrich Engels ศi directivele Partidului Comunist Român.
Din Directivele PCR
Citatele care apar în artico-lul din 1982, dar pe care Ion Iliescu le-a scos la republicarea lui în 1992 sunt:
„În acest sens au caracter programatic prevederile Directivelor Congresului al XII-lea al PCR care stabilesc drept obiectiv major al actualei etape «respectarea strictฤ a limitelor admisibile în procesele generatoare de noxe, precum ศi pentru recuperarea substanศelor reziduale, construirea de staศii de epurare a aerului ศi apelor, prevenirea degradฤrii fondului funciar, protecศia faunei, a pฤdurilor ศi vegetaศiei din rezervaศii, parcuri ศi locuri de agrement, introducerea unor mijloace de transport nepoluante» ca ศi sublinierile din raportul tovarฤศului Nicolae Ceauศescu la cel de-al XII-lea Congres «o mai mare atenศie trebuie acordatฤ folosirii raศionale a apei în procesele tehnologice, diminuฤrii pierderilor ศi consumurilor specifice, reducerii poluฤrii ศi pฤstrฤrii calitฤศii apei, ca factor esenศial al echilibrului ecologic. Vor trebui aplicate în mod riguros prevederile legii cu privire la ocrotirea mediului înconjurฤtor, asigurând echilibrul naturii ศi ambianศa corespunzฤtoare vieศii poporului nostru în prezent ศi în viitor»“. Din notele de subsol aflฤm cฤ inginerul Ion Iliescu a citat din Directivele Congresului al XII-lea al Partidului Comunist Român cu privire la dezvoltarea economicฤ-socialฤ a României în cincinalul 1981-1985 ศi orientฤrile de perspectivฤ pânฤ în 1990. Iliescu citeazฤ din Raportul celui de-al XII-lea Congres al PCR, prezentat de Nicolae Ceauศescu.
Capitalismul ne conduce spre prฤpastie
Un citat scos de Ion Iliescu din ediศia 1992, dar care apare în ediศia din 1982 este extrem de controversat ศi înfiereazฤ capitalismul.
„Din acest punct de vedere, apar pe deplin întemeiate aprecierile lui Roger Garaudy din al sฤu «Apel cฤtre cei vii»: «Haosul este în logica internฤ a modelului occidental de creศtere – care s-a impus întregii lumi. Tabloul care ni se înfฤศiศeazฤ nu este al sfârศitului lumii, ci sfârศitul convulsiv al unui ciclu istoric, a patru secole de hegemonie a occidentului, a modelului sฤu de creศtere ศi de culturฤ, care ne conduce astฤzi spre prฤpastie. Acest model este, de aceea, neviabil ศi imposibil… extrapolarea lui înseamnฤ a împinge lumea a treia spre dispariศie sau spre o revoltฤ generalizatฤ» “.
Ca o ironie, în anii ’90, Ion Iliescu a fost ales sฤ conducฤ România spre democraศia ศi lumea occidentalฤ pe care, în 1982, o înfiera cu mânie proletarฤ. Dar Roger Garaudy, din care cita Ceauศescu, este un scriitor extrem de controversat. În 1996 a publicat o carte intitulatฤ “Miturile fondatoare ale politicii israeliene“, în care neagฤ cifra de 6 milioane de victime evreieศti ale nazismului. A fost condamnat la închisoare cu suspendare.
Manifestul comunist liber
Un alt pasaj din finalul arti-colului nu mai apare la republicarea din 1992. „Capฤtฤ, de asemenea, o mare actualitate aprecierile lui Engels din «Dialectica naturii», în care vorbea de «existenศa unor disproporศii colosale între scopurile propuse (de civilizaศia umanฤ) ศi rezultatele obศinute» ศi cฤ «forศele necon-trolate sunt cu mult mai puternice decât forศele puse în miศcare dupฤ un plan dinainte stabilit. ศi nici nu poate fi altfel – sublinia el – atâta timp cât cea mai de seamฤ activitate istoricฤ a oamenilor, cea care i-a înฤlศat de la animalitate la umanitate, ศi anume producerea celor necesare traiului, adicฤ ceea ce se cheamฤ azi producศia socialฤ, este cu atât mai mult supusฤ jocului efectelor nedorite ale unor forศe necontrolate… Abia o organizare conศtientฤ a producศiei sociale – conchidea Engels – poate ridica oamenii din punct de vedere social dea-supra lumii animale, dupฤ cum producศia, în genere, i-a ridicat din punct de vedere biologic“. Iliescu s-a lepฤdat de citatele din Marx, Engels (Opere, volumul 20). Autorii manifestului Partidului Comunist nu mai erau compatibili cu România democraticฤ a preศedintelui în funcศie de la acea datฤ, Ion Iliescu.
A îngheศat realitatea pentru un deceniu
Cartea pฤstreazฤ pasaje incompatibile cu România de azi, integratฤ european ศi trans-atlantic, dar care, în 1992, probabil cฤ puteau fi trecute cu vederea. “Dupฤ cum apreciazฤ Roger Garaudy «10 milioane de ocidentali consumฤ ศi polueazฤ, comparativ, mai mult decât 4 miliarde de ศฤrani indieni». Fenomenul subdezvoltฤrii, cu toate trฤsฤturile ศi consecinศele sale, nu este doar o caracteristicฤ a unor popoare rฤmase în urmฤ pe planul dezvoltฤrii sociale“, scrie Iliescu în articolul „Apa ca sursฤ a dezvoltฤrii economico-sociale mondiale“. Dincolo de autorul-sursฤ extrem de controversat, comparaศia este forศatฤ, dat fiind cฤ nu existฤ atâtea miliarde de ศฤrani în India. Apoi, SUA sunt puse la zid pentru cฤ „folosesc în agriculturฤ 40% din apa utilizatฤ în economie. Sau, dacฤ luฤm exemplul a douฤ ศฤri europene apropiate ca potenศial economic – Franศa utilizeazฤ 40% din apฤ în agriculturฤ, în timp ce Germania 10%“.
Deศi vorbim de un articol care are un caracter ศtiinศific ศi prezintฤ cifre ศi grafice, acestea nu sunt aduse la zi în articolul republicat în 1992.
„În timp ce jumฤtate din omenire (2 miliarde) nu dispune de condiศii elementare de salubritate ศi de alimentare cu apฤ potabilฤ, omenirea cheltuieศte anual pentru înarmare 500 de miliarde de dolari“, este un pasaj pฤstrat în ambele articole. Ar însemna cฤ omenirea a încremenit în aceste cifre care nu s-au modificat timp de zece ani. Sau, Iliescu prezintฤ, în ambele articole, tabelul „Balanศele anuale ale circuitului apei pe glob“, altul „Stocul apei pe glob“, care au încremenit la aceleaศi cifre timp de un deceniu. Alte referiri sunt la state care, în 1982, erau în plin avânt, iar zece ani mai târziu dispฤruserฤ de pe hartฤ sau se reconfigurau: „România se situeazฤ printre statele cu cei mai ridicaศi indicatori specifici (volum de apฤ prelevatฤ sau apฤ industrialฤ, respectiv de apฤ potabilฤ pe cap de locuitor) depฤศind unele ศฤri cu un potenศial economic superior – RFG, RDG, Austria, Cehoslovacia“.
CURRICULUM VITAE. Izolat, director în comunism
Ion Iliescu a condus ศase ani Româ-nia imediat dupฤ Revoluศie ศi alศi patru între 2000 ศi 2004. Apartenenศa sa la structurile comuniste – a devenit simplu membru de partid în anul 1955, iar din 1965, a fฤcut parte din Comitetul Central al PCR – este vฤzutฤ de mulศi, ศi azi, ca o frânฤ în dezvoltarea democraticฤ a României. A fost secretar de partid la Iaศi ศi apro-piat al familiei Ceauศescu pânฤ în anii ’70. Apoi – susศine fostul ศef de stat – ar fi fost marginalizat de fostul dictator. Iliescu a fost directorul Editurii Tehnice în perioada 1984 – 1989.
CONศINUT. Probleme globale resuscitate
Articolul „Apa ca sursฤ a dezvoltฤriii economico-sociale mondiale“ trateazฤ problema apei, conลฃine „schema ca principiu a utilizฤrii apei“, „distribuลฃia apei prelevate între principalele folosinลฃe în câteva ลฃฤri“, „stocul apei pe glob“, „balanลฃa apei continentale, modul de distribuire a apei în reลฃelele comunale“. Iliescu lasฤ neschimbat finalul ambelor articole ca ศi cum, între cele douฤ, nu ar fi trecut zece ani: „Problemele globale cu care se confruntฤ omenirea azi -nu-ศi vor putea gฤsi, probabil, soluศionarea cu mฤsuri globale ศi radicale, prin schimbarea fizionomiei relaศiilor dintre state ศi popoare, în pas cu cerinศele dezvoltฤrii civilizaศiei ศi cu posibilitฤศile create de inteligenศa umanฤ“. Între publicarea celor douฤ articole una din cele douฤ mari puteri ale lumii, URSS a dispฤrut din structura de putere a lumii.