11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum s-a înfundat Vîntu singur

Cum s-a înfundat Vîntu singur

Sorin Ovidiu Vîntu avea intenţia să cumpere bunăvoinţa unor înalţi funcţionari din Ministerul Justiţiei din Indonezia, cu scopul de a bloca extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani închisoare. Pentru acest lucru ar fi trimis mai multe persoane la Jakarta şi o sumă mare de bani. Banii ar fi fost destinaţi pentru obţinerea a două scrisori de recomandare de la două instituţii importante, în care să se susţină că Popa nu a comis infracţiuni pe teritoriul acestei ţări, „că e băiat bun”. Cu aceste scrisori, instanţa de judecată indoneziană l-ar fi eliberat fără probleme, după cum rezultă din interceptările unor convorbiri telefonice şi a unor sms-uri. Salvarea lui Popa ar fi costat şase „cisterne de motorină” date în două tranşe : prima tranşă de trei „cisterne” urmau a fi date înainte, iar ultimele trei „după livrarea pachetului”, adică eliberarea lui Popa. Potrivit specialiştilor, o cisternă ar fi, în limbaj codificat, un milion de euro. Potrivit interceptărilor, planul a căzut, deoarece oficialii indonezienii doreau toţi banii odată, iar Vîntu ar fi insistat să-i dea în două tranşe pentru „a nu fi păcălit”.
Interceptările telefoanelor şi a mesajelor de tip sms au fost folosite ca probe de către procurori pentru trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian sub acuzaţia de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani închisoare, în dosarul FNI.

Vîntu a vorbit codificat, după realegerea preşedintelui Băsescu

Rechizitoriul de trimitere în judecată e structurat în două părţi principale, în funcţie de şirul evenimentelor. În prima parte a rechizitoriului de până în decembrie 2009, adică până la realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, Vîntu vorbea fără ocolişuri cu Popa, care locuia în Jakarta. Din convorbirile lor directe, necodificate, au rezultat mecanismele prin care Vîntu îl alimenta
cu bani pe Nicolae Popa, bani necesari atât pentru întreţinerea acestuia, cât şi pentru a plăti salariu unui general, care l-a ferit de capturare, în baza mandatului internaţional de arestare.
De asemenea, rezultă modul în care Vîntu îi ajuta cu bani pe părinţii lui Popa şi pe fratele acestuia, Virgil.

Popa Nicolae: Păi, na, mă… cu ăsta… acum ajungem la partea cu banii. Generalul…, ai mei…
Sorin Ovidiu Vîntu:
Da. Deci ai tăi, când vrei să vină?
Popa Nicolae:
Aş fi vrut să ajungă la mine înainte de 12 decembrie, când e ziua lu’ taică-miu şi face 80 de ani.
Sorin Ovidiu Vîntu: S-a făcut. Mă ocup. Mai departe.
Popa Nicolae: Cu generalul… dă semne, e… ţi-am zis, el nu…
Sorin Ovidiu Vîntu:
Da măi, trebuia să-mi dai… Băi bătrâne, trebuia să-mi dai nişte scoruri. Zi…
Popa Nicolae: Ţi-am zis, la el, ce trebuie acuma… trebuie 43.000.

Sorin Ovidiu Vîntu: Am înţeles. Ţi-ai fixat care e suma lunară, după aia, de care ai nevoie?
Popa Nicolae: O… suma anuală, Sorin… m-am gândit că un 200 000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar… anual.
Sorin Ovidiu Vîntu: Te referi la suma anuală, da?
Popa Nicolae: Da, da, da.
Sorin Ovidiu Vîntu: S-a făcut. Deal.
Popa Nicolae: Preferabil de primit întodeauna cam în perioada asta, ca să fie şi înainte de sărbători, să nu stau de sărbători să aştept.
Sorin Ovidiu Vîntu: Bine, s-a făcut. (…)

Popa Nicolae: Acum ajungem la partea cu banii …
Sorin Ovidiu Vîntu: Băi bătrâne, trebuia să-mi dai nişte scoruri… Ţi-ai fixat care e suma lunară …
Popa Nicolae: M-am gândit că un 200.000 ar acoperi… Preferabil de primit întodeauna cam în perioada asta, ca să fie şi înainte de sărbători …
Sorin Ovidiu Vîntu: Bine, s-a făcut… Bine, golănaş mic. Hai, te sărută Sorin, golane, şi încep să iau măsuri pentru toate alea- (…)
Popa Nicolae: Ţi-am zis…cu generalul…la el acuma…. trebuie 43.000….
Sorin Ovidiu Vîntu: Am înţeles (…)
Sorin Ovidiu Vîntu: …o să chem şi pe frate-tu să-i dau şi pentru părinţii tăi. Gata! …Pa!
SMS trimis de către Popa Nicolae lui Sorin Ovidiu Vîntu: Rugăminte mare: rezolvă şi cu ai mei urgent şi mai trimite-mi măcar o tranşă la fel, curând, ptr. că asta doar îmi acoperă necesităţile de moment … Spune-mi, te rog, când poţi să le dai alor mei ptr. bilete? Mai e numai o lună până când ar trebui să ajungă şi trebuie să rezerve locurile, dacă n-o fi deja cam târziu că e sezon de vârf.

Convorbiri codificate după realegerea lui Băsescu

După ce Nicolae Popa a fost arestat la Jakarta şi Traian Băsescu a fost reales preşedinte, Vîntu nu a mai vorbit la telefon, ci a transmis emisarilor instrucţiuni prin intermediul şoferului său, Alexandru Stoian.

A. Stoian: I se pare suspicios tot comportamentul! Că zicea că înţelegerea fost jumate înainte şi imediat după, cealaltă jumate.
Domn: Ştii, înţelegerea noastră, când noi am plecat de acasă, a fost aşa: „du-te, descurcă-te, vezi cum ajungi şi eu îţi trimit pe cineva blindat cu tot ce ai nevoie acolo”. După aceea am vorbit la telefon prima dată, după ce ţi-am dat prima dată numărul şi mi-a zis aşa: „cât? – Atât, aşa, aşa. – Nici un fel de problemă! Pleacă cineva spre tine!”. După aceea, s-a sucit! Nu mai pleacă, nu se mai poate, l-au oprit, probabil, pe Sorin sau pe cine a oprit pe aeroport…
A. Stoian: Fără nume!
Domn: …nu ştiu exact cine a fost! S-a schimbat totul la 180 de grade! Am tras cu mărunţica, cu mărunţica, de de-abia am ajuns! Noi trăim aici din împrumuturi, noi n-am atins banii ăia, n-am atins nici măcar un leu! E cineva care plăteşte pentru noi şi scrie în fiecare zi ce se plăteşte. Lui îi trebuie bani pentru a sta acolo. Cum să-ţi spun? Am plătit ca să aibă şi el condiţii mai bune, mâncare, să aibă… aia, tot ce trebuie. Deci nu este chiar aşa de uşor! Iar el acum vine şi-mi spune că am avut o înţelegere şi aşa. Bun. Eu ştiu ce şi-a dorit el. Mi-aş fi dorit şi eu! Pentru că ştiu că este suspicios şi că îi e teamă că e păcălit, ştiu chestia asta! Mi-aş fi dorit să pot să fac aşa. Nu pot, nu se poate! Nu că nu pot eu, nu se poate, astea sunt condiţiile! Da?
A. Stoian: O.K. deci îi transmit… (…)

CIFRAT
Popa îl ameninţă pe Vîntu din închisoarea din Jakarta

Potrivit procurorilor, „domnul” din aceste interceptări este Nicolae Popa, care avea telefon în arest, introdus prin mituirea gardienilor. El i-a transmis un mesaj lui Vîntu prin şoferul acestuia, A. Stoian.

Domn: Nu există! Să iasă din discuţie, să-i iasă din minte chestia asta! Ascul-tă-mă! El ce nu a rezolvat în 10 ani nu rezolvă cu mine înăuntru! Iar eu nu accept să ajung înăuntru, de-aia am refuzat contactul cu ambasada, de-aia am refuzat contactul cu presa, de-aia am refuzat orice! Dacă este să se rezolve ceva, se rezolvă aici şi am posibilitatea prin tot ce s-a construit să rezolv, să fiu safe aici! (…) Dacă, Doamne fereşte, vor ajunge să mă aducă acolo, înseamnă că s-a cam f…tut el şi că am pierdut partida!

DOVEZI
Greşelile lui Vîntu

Deşi ştia că este filat-interceptat, Sorin Ovidiu Vîntu a ţinut direct legătura lui Nicolae Popa, fugit în Jakarta. În convorbirile telefonice cu Popa , S.O. Vîntu a descris modul în care îi va trimite banii, a indicat persoanele care se vor ocupa de trimiterea banilor, prin ce conturi (inclusiv cele din Nicosia – Cipru) şi prin ce bănci îi vor ajunge banii . Procurorilor nu le-a fost greu să obţină, în cadrul unor comisii rogatorii internaţionale cu Cipru şi Indonezia, documente oficiale ale circuitului banilor, care reprezintă probe greu de anihilat
Nici în convorbirile cu ceilalţi colaboratori, Vîntu nu a vorbit disimulat, motiv pentru care procurorii au putut uşor ierarhiza şi individualiza contribuţia fiecăruia la favorizarea infractorului Popa. În plus, apar amănunte despre circuitul banilor pentru plata salariilor de la Realitatea TV şi de la alte societăţi, care sunt indicii pentru acuzaţia de spălare de bani, sub care Vîntu este cercetat într-un dosar separat.
L-a chemat la el acasă pe Virgil Popa, fratele fugarului, să ia banii şi biletele de avion, pentru plecarea părinţilor lui Popa în Indonezia. Virgil Popa a fost săltat de pe stradă, i-au găsit plicul cu 20.000 de euro şi biletele de avion, care au constituit probe materiale pentru învinuirea lui Vîntu.

ÎNTREBĂRI
Popa, arestat pentru că nu a plătit la timp „salariul generalului”?

În luna octombrie 2009, au existat sincope majore în plata salariului generalului (după cum rezultă din interceptări). Vîntu nu mai voia să vorbească cu Nicolae Popa, nu-i mai trimitea la timp banii. De ce nu i-a trimis banii lui Popa? Era el atât de sigur că alegerile prezidenţiale nu vor fi câştigate de Traian Băsescu şi că nu mai avea nici un rost să risipească banii pe întreţinerea lui Nicolae Popa?

Popa Nicolae: Când mi-ai trimis banii pe care zici că mi i-ai trimis? … înţelege că mi-e greu şi mie…
Sorin Ovidiu Vîntu: Pe care ţi i-am trimis, bă, băiatule … Sunt trimişi, am verificat … dragul meu…Distinse Popa Nicolae, ştii ceva? Enervează-te! Banii ţi i-am trimis, azi-mâine trebuie să sosească …Acesta e circuitul.Cam 10 zile… Sunt bombardat cu cerinţe de bani din 7000 de direcţii. E o criză uriaşă aici … am şi alte treburi … nu sunt numai la dispoziţia ta … tu îmi dai 5000 de telefoane pe oră … Te-ai tâmpit ? …
Popa Nicolae: …înţelege că mi-e greu şi mie …
Sorin Ovidiu Vîntu: … Bă sunt de acord că ţi-e greu , dar până una alta, eu te întreţin… punct. … Şti ceva? Îţi dau cuvântul meu că aş prefera să mă întreţii pe mine acolo…Deci nu-mi crea o presiune mai mare decât cele pe care le am

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă