11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum „prind“ hingherii câini deja prinşi

Cum „prind“ hingherii câini deja prinşi

În timp ce zeci de mii de maidanezi se află încă pe străzile Bucureştiului, hingherii primăriei au găsit prioritară capturarea unor câini sterilizaţi, aflaţi sub tratament, care erau închişi în padocurile unui ONG.

La jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii eutanasierii maidanezilor, Bucureştiul este încă suprapopulat de câini fără stăpân care se înmulţesc fără grijă, în lipsa unor programe de sterilizare. Între timp, hingherii au timp şi bani de irosit pentru capturarea unor animale care nu reprezintă un pericol pentru bucureşteni şi, culmea, sunt închişi şi au stăpân. Astfel, vineri, mai multe echipe de hingheri ai Autorităţii de Supraveghere şi Protecţie a Animalelor

(ASPA), instituţie aflată în subordinea Primăriei Bucureşti şi care gestionează câinii fără stăpân din Capitală, au spart lacătele unor padocuri din curtea Administraţiei Domenii Publice Sector 6 şi au capturat, prin tehnici brutale, 90 de câini. Dintre aceştia, 18 erau în grija Fundaţiei Vier Pfoten şi o parte dintre ei suferiseră recent intervenţii medicale, ca urmare a unui protocol între fundaţie şi Primăria Sectorului 6. Mai exact, Primăria a pus la dispoziţie spaţiul pentru o clinică a fundaţiei, unde erau sterilizaţi, pe banii Vier Pfoten, câini vagabonzi.

“Contractul dintre primărie şi Vier Pfoten este încă în vigoare, expiră pe 17 aprilie, acţiunea celor de la ASPA este astfel ilegală. Reprezentanţii ASPA ne-au spus că cei de la primărie ne-ar fi trimis o adresă să eliberăm padocurile. Nu am primit nimic de acest gen. Să dovedească prin publicarea adresei, cu număr de înregistrare, dată, confirmare de primire”, spune ofiţerul de presă al Vier Pfoten, Livia Cimpoeru. În plus, animalele luate din padocurile fundaţiei erau sterilizate, microcipate şi li se găsiseră stăpâni, urmând să ajungă în grija acestora după recuperarea medicală.

Citeşte şi: Primarul Neculai Onţanu acuză „interesele financiare mari“ care împiedică rezolvarea problemei maidanezilor

Ceilalţi câini aparţineau ASPA, fuseseră ridicaţi de pe stradă cu ani în urmă şi se aflau în grija unor voluntari şi a unui medic veterinar angajat de Primărie.

“Au spus că erau un pericol câinii aceia, dar nu este adevărat. Nu erau agresivi, erau închişi, nu umblau liberi pe străzi, erau departe de blocuri, şi aveau totul pregătit pentru adopţie. A fost inutilă chinuirea lor, ei vroiau să-i ia şi apoi eu să merg să-i adopt, să fie totul legal. Dar puteam face actele fără să îi transporte doar ca să îi iau eu înapoi“, spune medicul veterinar Bogdan Braslă, care nu a fost înştiinţat de acţiunea ASPA, cum ar fi fost normal.

9 câini, ucişi în timpul capturării

“Capturarea câinilor fără stăpân se face de către personalul angajat şi instruit, prin aplicarea unui tratament adecvat”, precizează regulamentul stabilit prin ordonanţă de urgenţă şi postat pe site-ul ASPA. Tratamentul aplicat câinilor din padocurile respective este departe de unul “adecvat“, după cum o arată o filmare a acţiunii. Câinii, prinşi cu crose de aluminiu cu laţ ce se strânge în jurul gâtului animalului, sunt aruncaţi unii peste alţii, în aceleaşi cuşti. Acelaşi tratament primesc şi cei evident slăbiţi, care abia pot merge. Pe botul şi blana unor animale sunt urme de sânge, unii nu se mişcă şi par să nu mai respire. Din cei 90 de câini transportaţi la adăpostul ASPA din Bragadiru, au fost recuperaţi de aparţinători doar 81, nouă au murit în timpul capturării brutale şi al transportului.

Lista neagră a adoptatorilor

ASPA a făcut publică ieri o listă cu cei cărora le este interzisă de acum încolo adoptarea de câini din adăposturile instituţiei pentru că ar fi adoptat şi abandonat maidanezi. Fundaţia Vier Pfoten, ai cărei câini au fost capturaţi abuziv vineri, nu se află pe listă. În plus, unii din lista celor 19 ONG-uri şi 39 de persoane fizice neagă acuzaţiile. Printre acestea se află şi Fundaţia Speranţă pentru Animale, ai cărei reprezentanţi spun că este un abuz. “Nici vorbă de aşa ceva. Este imposibil, noi nu am abandonat nici un câine. Avem un adăpost în Popeşti-Leordeni, este autorizat şi de primărie şi de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Noi luăm câini şi îi ducem în adăpost, ăsta e scopul nostru, ar fi absurd să îi luăm doar ca să le dăm drumul“, explică preşedintele Fundaţiei Speranţă pentru Animale, Florina Tomescu.

Oficialii ASPA, PMB şi ai Primăriei Sectorului 6 nu au răspuns ieri solicitărilor României libere, în ciuda insistenţelor. Astfel, rămân fără răspuns întrebări precum de ce a fost o prioritate capturarea unor câini închişi, care nu reprezentau un pericol pentru cetăţeni, în timp ce zeci de mii de câini sunt liberi pe străzi? De ce s-a acţionat în grabă, fără aşteptarea aparţinătorilor câinilor? De ce s-au aplicat metode brutale unor animale slăbite? De ce se află pe lista neagră ONG-uri care au adăposturi şi care neagă acuzaţiile că ar fi abandonat animale?

Cifre. 10.000 capturaţi, fără număr pe străzi

Începând din septembrie 2013, de pe străzile Bucureştiului au fost adunaţi peste 10.000 de câini, potrivit datelor ASPA. Dintre aceştia, 6.000 de câini au fost adoptaţi de persoane fizice şi ONG-uri. Peste 2.000 de câini au fost eutanasiaţi. În prezent, în cele trei adăposturi ale ASPA, Mihăileşti, Theodor Pallady şi cel din Bragadiru -, se află alţi aproximativ 2.000 de câini. Numărul aproximativ al maidanezilor din Bucureşti era undeva între 40.000 şi 50.000 la sfârşitul anului trecut, potrivit estimărilor ONG-urilor şi oficialilor. Cifra exactă nu se cunoaşte.

Citeşte şi: ASPA: „Cuţu, cuţu”, „Caleidoscop” şi alte 17 ONG-uri şi 39 de persoane nu mai au dreptul să adopte câini

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă