15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum poate fi evitată concurenţa dintre Cluj Innovation City şi Tetapolis

Cum poate fi evitată concurenţa dintre Cluj Innovation City şi Tetapolis

Cele două proiecte ar putea atrage investiţii de peste 500 de milioane de euro şi ar urma să creeze mii de locuri de muncă bine plătite.

Performanţele economice incredibile ale industriei IT din Cluj, care a ajuns să genereze produse cu valoare adăugată mare, creşteri ale cifrei de afaceri care depăşesc 40 la sută în cazul unor companii precum iQuest sau Endava, dublarea numărului de angajaţi, ca în cazul Thomsons Online Benefits, dar şi crearea rapidă a unui mare număr de locuri de muncă bine plătite au determinat autorităţile publice să mizeze pe aceste industrii ale viitorului.

La acest lucru a contribuit şi faptul că Clujul a fost declarat drept pol naţional de creştere în acest domeniu, iar o parte consistentă a fondurilor europene alocate comunităţii pentru perioada 2014 – 2020 vor fi orientate tocmai pentru susţinerea industriilor creativităţii şi a inovării. Un alt factor care a dus la conturarea şi la consolidarea acestei tendinţe este reprezentat de faptul că universităţile clujene au ajuns să producă absolvenţi de o calitate decentă la nivel european, iar programele de studiu sunt mult mai bine adaptate pieţei muncii decât erau în urmă cu un deceniu. În acest context, autorităţile clujene au propus două proiecte majore pentru viitorul comunităţii. Este vorba de Cluj Innovation City, un orăşel al informaticii, care ar trebui să devină un Silicon Valley al Transilvaniei, precum şi de Tetapolis, un orăşel al ştiinţei, care ar urma să fie realizat sub egida Tetarom. Cele două proiecte au pornit în paralel.

Ce reprezintă fiecare proiect

Cluj Innovation City este proiectul propus de clusterul Cluj IT, care reuneşte zeci de companii din domeniul informaticii, universităţi, compania publică Tetarom, Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, precum şi autorităţile locale şi judeţene. Acest proiect ar putea fi realizat pe un teren de 200 de hectare al Primăriei Cluj-Napoca, situat în Dealul Lombului, o zonă care era destinată dezvoltării unui proiect imobiliar înainte de izbucnirea crizei economice.

Cluj Innovation City ar urma să reunească 30.000 de informaticieni sau de tineri care lucrează în domeniul industriilor creativităţii. ”Pentru industria IT din România, realizarea acestui Cluj Innovation City ar reprezenta un element extrem de important. Este vorba de un proiect care va aduce dezvoltare întregii ţări, nu doar Clujului. Va accelera creşterea acestei industrii”, spune analistul economic Sorina Mureşan.

La rândul său, Tetapolis ar urma să fie realizat sub egida societăţii Tetarom, o companie publică deţinută de Consiliul Judeţean, însă va fi susţinut şi de celelalte autorităţi. Tetapolis ar urma să fie un orăşel al ştiinţei, care să reunească universităţi şi companii şi care ar urma să fie creat pe un teren al Consiliului Judeţean. Realizarea acestui parc ar urma să fie finanţată inclusiv cu fonduri europene.

„Pentru parcul ştiinţific putem accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial, axa 2. Suma maximă pe care o putem solicita este 50 de milioane de euro şi nici nu mă gândesc să nu o obţinem pe toată”, a spus directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

Pe lângă banii europeni, acest parc ar putea să atragă investiţii directe de minim 150 de milioane de euro. Mai mult, acest Tetapolis ar putea oferi cadrul perfect pentru dezvoltarea unui cluster de ştiinţele vieţii, propus de consilierul local PNL, Ioana Borza, care ar urma să reunească universităţi care pot oferi cercetare în domenii precum biologia, protecţia mediului, medicina, farmacia ori medicina veterinară, dar şi actori importanţi, cum ar fi compania farmaceutică Terapia Ranbaxy ori cel mai mare producător român de cosmetice, compania Farmec. În acest context, consilierul judeţean PDL Alexandru Coroian crede că ”autorităţile trebuie să stea la aceeaşi masă şi să găsească o modalitate de coordonare între cele două proiecte publice”. El a adăugat că o concurenţă între cele două proiecte nu ar fi de dorit.

La rândul său, liderul PDL Cluj, Daniel Buda, care este şi cadru didactic al Universităţii Babeş-Bolyai, crede că cele două proiecte sunt complementare. Ambele proiecte urmăresc să atragă în Cluj investiţii care vor crea câteva mii de noi locuri de muncă şi care ar putea ajuta la recuperarea economiei după anii de recesiune. În acest context, este posibilă o dezvoltare integrată a celor două proiecte, care să presupună inclusiv apropiere spaţială, dezvoltarea unor linii directe de transport între ele, strategii fiscale şi arhitecturale comune ori iniţiative precum încurajarea clădirilor verzi.

De asemenea, ar putea să apară şi o specializare a celor două două proiecte, în aşa fel încât ele să abordeze nişte diferite, dar complementare. De exemplu, dacă Cluj Innovation City va miza pe producţia de software, în Tetapolis ar putea fi dezvoltate proiecte care să ducă la producţia unor dispozitive electronice care să susţină software-ul, de genul tabletelor PC sau a calculatoarelor ori crearea unor centre de stocare a datelor.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă