15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCum ne amenajăm un interior în tendinţe: obiectele decorative pot transforma locuinţa...

Cum ne amenajăm un interior în tendinţe: obiectele decorative pot transforma locuinţa într-un adevărat cămin

Alături de termenul cozi, obiectele şi accesoriile decorative sunt din nou la modă. Este propus un stil de viaţă care caută căldură estetică şi socială, o versiune mai moale şi mai socială a cocooning-ului, concentrat pe lucruri mici care sunt cu adevărat importante, un model puţin în antiteză cu stilul de viaţă urban.

Mic, natural, nepretenţios, uneori neobişnuit, coexistenţa între stilul modern şi cel traditional, aceste sunt ingredientele propuse. Sunt căutate obiecte şi în special mobilier din materiale naturale, cu autenticitate şi având în spate o poveste. În continuare pernele şi pernuţele de orice fel şi în orice culori şi modele, din materiale plăcute la atingere precum şi lumânările sau sfeşnicele sunt nelipsite din ambientul unui living.

Covoarele revin în modă, în topul preferinţelor situându-se cele de inspiraţie tradiţională, lucrate manual. Toate aceste obiecte reflectă personalitatea proprietarilor, adaugă un caracter cald eleganţei reci care caracterizează interioarele moderne şi fac ca o casă să se tranforme într-un adevărat cămin.

Tendinţa către  decorare a atras rapid după sine apariţia de piese de mobilier care oferă un loc perfect pentru decoraţiile potrivite. Importantele expoziţii de home&deco, cum este Ambiente, târgul de la Frankfurt încheiat chiar săptămâna aceasta, un adevărat barometru al tendinţelor actuale, oferă cele mai bune exemple

Nu mai sunt expuse piese de mobilier singulare cu un look curat. Acestea sunt acum însoţite şi decorate de diverse accesorii: un bol sau o lumânare însoţesc o măsuţă de cafea în timp ce cărţi elegant copertate umplu rafturile bibliotecilor alături de o vază cu flori.

Ideile prezentate se regăsesc şi în magazine iar în prezent se constată că locul celor specializate (de exemplu, cele de mobilier sau cele de obiecte din sticlă şi ceramică) a fost luat de concept store-uri sau  magazine în care se regăsesc numeroase segmente de articole: de la mobilier la porţelan, de la servicii de masă la flori şi până la accesorii lifestyle sau de cafea.

Una dintre provocările momentului se referă la găsirea soluţiilor pentru spaţiile mici. De aceea, alături de mobilierul multifuncţional, piese de mobilier de dimensiuni reduse, cum sunt consolele, mini barurile sau rafturile sunt la mare căutare.

Accesoriile şi decoraţiile de interior sunt în prezent tot mai mult produse pe baze ecologice iar acesta va fi în viitor un criteriu important pentru consumatori.

Mobilierul de exterior devine din ce în ce mai flexibil şi decorativ precum şi rezistent la intemperii, în special pe baza materialelor noi, ceea ce măreşte considerabil sfera aplicaţiilor. În plus, acesta poate fi utilizat cu succes şi la interior pe perioada sezonului rece.

Interiorul se îmbracă în verde

Prin nominalizarea la titlul de „culoarea anului” de către Institutul Pantone, verdele devine o temă majoră pentru interioare. Verdele este culoarea vieţii, a speranţei, un simbol al vitalităţii şi o alternativă perfectă la maro sau negru pentru fundalul de contrast. De la verde iarbă până la verde mentă şi nuanţe de verde pădure şi petrol, toate sunt luate în considerare atât pentru culoarea de fundal, cât şi pentru cea de accent şi, mai cu seamă, pentru combinarea cu alte nuanţe.

Verdele induce în interior confort şi o stare de bine, indiferent că este folosit singur, cu rol de culoare dominantă sau în mai multe nuanţe. Un alt avantaj pe care îl oferă este faptul că poate fi combinat uşor cu alte culori. Astfel, alături de roz şi gri, aduce o notă de modernitate; în combinaţie cu albastru şi maro, produce un sentiment de calm; lângă roşu şi portocaliu, conferă expresivitate.

TIPS&TRICKS: Eleganţă clasic modernă

Stilburo, Bora Herke Pamisano,  Messe Frankfurt

Tendinţele sezoanelor viitoare se îndreaptă către un design caracterizat prin autenticitate, claritate, modele şi texturi inovatoare şi surprinzătoare. De asemenea, utilizarea sustenabilă a materialelor se bucură de un interes din ce în ce mai mare.

Natura este sursa de inspiraţie principală pentru materialele textile şi structurile filigranate. Procedeele inovatoare contribuie la obţinerea unor suprafeţe rafinate şi confortabile, care invită la atingere, creează plăceri senzuale şi transmit emoţii. Texturile şi structurile elaborate translatează fenomenele naturale şi se materializează în diferite formule de design spectaculos, care taie pur şi simplu răsuflarea.

Obiectele hand-made au o calitate artistică autentică. Valoarea este ataşată designului, iar prelucrarea îngrijită a materialelor originale păstrează intacte tradiţiile. Şarmul special al iregularităţilor şi imperfecţiunilor, paleta de culori ce variază de la nuanţe de lemn la tonuri specifice fructelor de pădure, materialele folosite, precum argila, smalţul, fonta şi ţesăturile, caracterizează această tendinţă care preia rolul principal în casele noastre.
În design, elemente diferite sunt îmbinate într-un tot unitar în stil patchwork, care balansează între geometric şi figurativ, excentic şi naiv, vintage şi home-made iar tonurile vesele prevalează,

Un design de interior plin de caracter şi claritate defineşte eleganţa clasic-modernă. Materialele compacte, varietatea de esenţe de lemn în culori închise, pielea, marmura, metalele în combinaţii frapante îmbogăţesc suprafeţele cu încrustaţii, motive de diamant şi modele geometrice.
 

 

Cele mai citite

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Datorie uriașă a Primăriei Capitalei la ELCEN. Nicușor Dan spune că a scos municipalitatea din faliment, dar s-au acumulat restanțe de un miliard

Compania Municipală Termoenergetica, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a ajuns la o datorie uriașă către Electrocentrale București (ELCEN) a transmis furnizorul de agent termic, în...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă