17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCum ne-a transformat Facebook în "rebeli de canapea"

Cum ne-a transformat Facebook în “rebeli de canapea”

Pe 13 iunie 2009, imediat după alegerile prezidenţiale din Iran, tinerii din Teheran şi din alte oraşe ieşeau în stradă să răstoarne Republica Islamică. Activiştii iranieni îşi organizau atunci protestele cu ajutorul reţelelor de socializare. Acum însă, după cum spun mulţi dintre ei, libertatea pe care le-a oferit-o mediul online, pe care o preferă, dăunează dizidenţei reale din stradă, se arată într-un articol din The Washington Post.

În loc să protesteze în stradă, aceiaşi doctori, artişti şi studenţi care în vara anului 2009 au condus protestele în mediul real, preferă acum să joace FarmVille în reţea, să socializeze pe Facebook şi chiar să-şi ducă dezbaterile politice în diferite reţele.

„Am devenit rebeli de canapea, evitând pericolele care aduc adevărata schimbarea,”a declarat o artistă iraniană de 39 de ani, care îşi petrece timpul jonglând între cele două laptopuri şi cei 1300 de prieteni pe care-i are în mediul online. „Lumea noastră online este ca o nesfârşită petrecere fără nicio regulă, care ne ţine foarte ocupaţi.”

Artista, pe care o cheamă Jinoos, a spus că a participat la protestele din luna februarie, însă când s-a întors acasă a constatat că toţi prietenii ei rămăseseră online, postând ştiri despre proteste din adăpostul propriului apartament. Desigur, liniştea de pe străzile Teheranului poate fi pusă şi în seama ferocităţii cu care autorităţile au înăbuşit protestele din 2009, când zeci de protestatari au fost ucişi şi mulţi au fost condamnaţi la închisoare. De atunci, criticile aduse guvernului au rămas în mediul privat.

Însă mulţi iranieni recunosc că preferă mediul online şi lumile virtuale, pentru că acolo se pot exprima liberi într-o ţară în care autorităţile sancţionează cupluri de adolescenţi necăsătoriţi care se plimbă prin oraş ţinându-se de mână. Guvernul iranian a încercat să blocheze accesul la Facebook, tocmai din cauza protestelor de după realegera lui Mahmoud Ahmadinejad acum doi ani.

Protestatarii au folosit atunci softuri speciale pentru a accesa Facebook, Twitter, Badoo şi alte siteuri, deoarece autorităţile au încercat să le blocheze. Iranul are una din cele mai mari comunităţi de utilizatori Facebook şi, de asemenea, o foarte bună conexiune la internet, potrivit siteului Internet World Stats.

În mediul online, iranienii îşi dezvăluie aspecte din viaţa lor privată, pe care altfel o ţin secretă faţă de autorităţi. Aici îşi pot arăta unul altuia pozele de la petrecerile undeground, de la plajă în Turcia, iar femeile postează fotografii în care nu poartă batic. Practic, mediul online surprinde viaţa pe care mulţi dintre iranieni, care ştiu ce este dincolo de graniţa ţării lor, şi-ar dori să o trăiască.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă