13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCum încearcă ministrul Pop să-l scape pe Ponta de consecinţele verdictului de...

Cum încearcă ministrul Pop să-l scape pe Ponta de consecinţele verdictului de plagiat

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, din totatul de 21, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.

Mai mult chiar, ministrul s-a prezentat de dimineaţă la şedinţa comisiei pentru a anunţa că nu este de competenţa CNATDCU să analizeze lucrarea lui Ponta.

Citeşte şi Consiliul Naţional de Atestare a votat în UNANIMITATE că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat! Vezi primele reacţii oficiale

"Eu vă pot spune că pe mine mă face să mă gândesc serios la atribuţiile pe care şi le autoimpun unii membrii ai acestei comisii şi deja tindem către o chestiune politică din punctul meu de vedere pe care nu vreau să o comentez. E cred că regizarea frumoasă făcută din altă parte. Din altă zonă, de un personaj care este şi el acuzat de plagiat şi mă opresc aici. Această comisie nu are această atribuţie. E o aşa-numită comisia Miclea. Dacă un chimist şi un psiholog pot să spună că este plagiat pe Drept…" a declarat vineri Pop.

Ministrul a emis joi un ordin de reorganizare a Consiliului. Motivul – potrivit ministerului, multe zone ale mediului academic din România ar fi fost nemulţumite de faptul că 25% din membrii CNATDCU erau de la Universitatea Bucureşti, iar în restul componenţei Consiliului General se regăseau reprezentate un număr restrâns de unităţi de învăţământ superior.

Citeşte şi ARMA SECRETĂ a lui Ponta împotriva acuzaţiilor de plagiat: a DUBLAT numărul de membri în Consiliul care discută vineri teza suspectă de doctorat

Consiliul Naţional de Etică este singurul abilitat să constate şi să decidă sancţiuni privind faptele de plagiat, care, conform Legii educaţiei, sunt "abateri disciplinare", anunţa mai târziu Ministerul Educaţiei, citat de Mediafax. Părerea ministerului a fost împărtăşită şi de Ecaterina Andronescu, numită de Victor Ponta în fruntea ministerului, după expirarea interimatului lui Pop.

Cei 13 membri prezenţi la şedinţă au decis însă, în unanimitate, că premierul Victor Ponta a copiat nu mai puţin de 85 de pagini din lucrarea de 307 pagini analizată şi au cerut retragerea titlului de doctor în cazul lui Ponta.

Citeşte şi PLAGIAT Ponta. Cine este Marius Andruh, omul care a declansat scandalul

Premierul declarase, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, că va demisiona dacă acuzaţiile de plagiat împotriva sa vor fi dovedite.

Imediat după anunţul CNATDCU, declaraţiile din ambele tabere politice au început să curgă. Prin vocea europarlamentarului Cristian Preda a declarat, PDL a cerut în mod oficial demisia premierului Victor Ponta. Mai mult, Preda a declarat că partidul său va ataca în contencios administrativ ordinele pe care ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop "a încercat să le emită pe ultima sută de metri pentru a salva faţa premierului".

Pe de altă parte, PSD a acuzat PDL că foloseşte comisii academice ca "instrument politic", politizând o dispută care ar fi trebuit să fie clarificată "cu rigoare academică".

Citeşte şi PLAGIAT PONTA. El Pais: “Domnule Ponta, aţi plagiat?” Premierul: “Este vorba de un atac politic”. Vezi în ce condiţii va demisiona şi de ce nu îl dă pe Năstase afară din PSD

"Este regretabil că PDL a dus lupta politică până la acest nivel, în care şi mediul academic are de suferit! Prin instigări, manipulări şi scenarii de culise, s-a ajuns până la folosirea ca instrument politic şi a unor comisii academice. Domnii Funeriu, Miclea şi Baba au politizat foarte mult o dispută care ar fi trebuit să fie clarificată cu rigoare academică, punând în pericol credibilitatea unei întregi instituţii – CNATDCU", se arată într-un comunicat al PSD.

Membrii Consiliului vorbesc şi ei de abuzuri, dar cu referire la ordinul emis de ministurul Pop. "Noi, membrii Consiliului General al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), întrunit astăzi, 29 iunie 2012, luând notă de ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, în timpul desfăşurării şedinţei privind revocarea Consiliului General şi abrogarea regulamentului CNATDCU, în scopul subordonării activităţii acestui consiliu, precum şi a comisiilor de specialitate organului executiv, având în vedere tentativa de blocare a activităţii CNATDCU cu privire la cazuri grave de încălcare a unor norme elementare de etică şi integritate academică, cu referinţă specială la plagiat în teze de doctorat, având în vedere misiunea şi obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, în scopul creşterii performanţelor ştiinţifice şi academice, ne declarăm indignarea şi protestăm vehement faţă de modul arbitrar şi nemotivat cu care am fost revocaţi", se arată într-o declaraţie-apel a Consiliului, dată publicităţii după decizia privind plagiatul din lucrarea de doctorat a premierului şi citată de Mediafax.

Documentul este semnat de: Marius Andruh – Academia Română, Universitatea din Bucureşti; Dorel Banabic – Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Lucian Pintilie – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucureşti; Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti; Viorel Barbu – Academia Română, Universitatea "Al. I. Cuza: din Iaşi; Dragoş Mihael Ciuparu – Universitatea "Petrol-Gaze" din Ploieşti; Liviu Marşavina – Universitatea "POlitehnica" din Timişoara; Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Cristian Oară – Universitatea "Politehnica" din Bucureşti; Octavian Popescu – Academia Română, Institutul de Biologie Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca; Marian Preda – Universitatea din Bucureşti; Carmen Socaciu – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; Florin Stamatian – UMF Cluj – membru al Academiei de studii medicale.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă