15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCum i-a luat Voicu banii lui Căşuneanu

Cum i-a luat Voicu banii lui Căşuneanu

Stenogramele discuţiilor senatorului Cătălin Voicu, apărute ieri pe HotNews, se axează pe intervenţia acestuia în justiţie pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Costel Căşuneanu. Una dintre firmele acestuia, PA&CO International SRL, intrase într-un litigiu comercial cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, litigiu care se judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Firmele lui Costel Căşuneanu sunt, de altfel, recunoscute pentru faptul că au încheiat frecvent contracte de asfaltări şi întreţinere de drumuri cu instituţiile publice din România. Potrivit procurorilor anticorupţie, Căşuneanu  i-ar fi cerut ajutor senatorului Voicu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţi ca să obţină o soluţie favorabilă în acest dosar. Anchetatorii mai susţin că ulterior Voicu s-ar fi adresat judecătorului Florin Costiniu – preşedintele Secţiei Civile de la ICCJ – să intervină pe lângă magistraţii care se ocupau de cazul lui Căşuneanu. Stenogramele depuse de DNA la dosarul de urmărire penală a lui Voicu demonstrează faptul că aceste intervenţii nu erau gratuite. Voicu foloseşte un limbaj disimulat în discuţiile cu omul de afaceri Căşuneanu şi cu judecătorul Costiniu.

 

Discuţie telefonică între Voicu şi Căşuneanu (iulie 2009)

Potrivit procurorilor, cei doi vorbesc  despre înregistrarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cererii lui Căşuneanu („hârtiile medicale”) de schimbare a termenului de judecată a dosarului său.

Voicu:Să trăiţi, domnule preşedinte!

Căşuneanu: Să trăiţi!

Voicu: O seară plăcută. Vedeţi că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?

Căşuneanu: Da? Vă mulţumesc din suflet.

Voicu: Vă rog să contaţi pe mine!(…)

Voicu: Voiam să vă informez în legătură cu hârtiile acelea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastră şi transmise sub ştampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe băiatul.(…)

Voicu: O să-l anunţe băiatul că are prima întrevedere aci cu domnii, ca să stabilească tratamentul… chiar în cadru oficial, la spital vor fi chemaţi, da?

Căşuneanu: Am înţeles. E în regulă.

Voicu: Şi restul e totul foarte bine. Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău, deci n-a fost cancer, nici într-un caz.

Voicu îi dă „bip” lui Căşuneanu


Discuţie între Căşuneanu şi Voicu – 3 august:

Senatorul Voicu l-a sunat pe Căşuneanu (de fapt, i-a dat un „bip”, iar omul de afaceri l-a sunat înapoi) şi i-a cerut 2,5 miliarde lei sau 60.000 euro. Procurorii spun că suma reprezenta, de fapt, prima tranşă a foloaselor materiale promise pentru intervenţiile pe lângă magistraţi.

Voicu: Mii de scuze, domnule preşedinte. Credeam că… credeam că vă odihniţi şi de asta mi-am permis să închid.

Căşuneanu: Nu, domnu’ general.

Voicu: A, cred că v-am deranjat din somn. Vă sun mai târziu…

Căşuneanu: Nu, nu. Sunt în Germania.

Voicu: Am o întrebare şi o rugăminte în acelaşi timp… Un fin de-al meu are un necaz. Şi am nevoie, dacă puteţi să mă ajutaţi…

Căşuneanu: Da.

Voicu: Vreau să mă ajutaţi… vreau să mă împrumutaţi pe mine cu nişte bani, că are cec la plată astăzi şi… El a făcut o şcoală, a băgat toţi banii într-o şcoală… Eu sunt garanţia şi vi-i restitui în cel mult 30-40 de zile.

Căşuneanu: Da, domnu’. Ce sumă e?

Voicu: Deci are nevoie de două miliarde şi jumătate sau 60.000 euro. Cum preferaţi. Şi mie mi-i daţi, eu vi-i restitui. Dacă puteţi. Dacă nu, ierta-ţimă că îndrăznesc.

Căşuneanu: Da. Vă sun eu după ora 8.00. Să vină la birou cineva, să vedem cum stăm.

 

„Un fleac” de 200.000 euro

 Într-o altă discuţie telefonică, Voicu i-a mai cerut lui Căşuneanu încă 200.000 euro, sub formă de „împrumut”. Din cuprinsul stenogramelor reiese faptul că senatorul ştia că ar putea fi înregistrat.

 

Voicu: Băieţii ăştia au tehnică veche. Săracii!… Au început să se sperie pentru că toate interceptările se fac fără mandat. Şi eu le transmit pe toate căile că tot ce înseamnă pe lângă lege e loc marcat cu creta la puşcărie. (…)

Voicu: Datorez cuiva o sumă de bani, că am rezolvat o problemă… Vă spun eu când vă văd. Şi vă întreb: puteţi, cu titlu de împrumut, dacă aveţi…

Căşuneanu: Fără problemă!

Voicu: Deci mie îmi trebuie să mă împrumutaţi până la sfârşitul anului cu 200.000 euro. Dar dacă aveţi 100 sau 50, sunt buni şi ăia.

Căşuneanu: Deci cu mare plăcere. Sigur că da…

Voicu: Fiţi sigur că dincolo de sprijinul pe care mi-l daţi sub formă de împrumut… toate datoriile morale pe care le am faţă de prietenul meu, domnul Căşuneanu, mi le voi plăti.

 

Discuţie Voicu-judecătorul Costiniu:

În octombrie 2009, completul de judecată a luat în dezbatere procesul declanşat de PA&CO (recursul) şi în final a hotărât să amâne pronunţarea deciziei. Soluţia instanţei a fost comunicată de judecătorul Costiniu senatorului Voicu. Şi în această situaţie s-a folosit un limbaj cifrat.

 

Voicu: Ce a zis doamna profesoară? Pe studentul ăla îl notează săptămâna viitoare?

Costiniu: Exact, exact.

Voicu: A rămas dânsa să analizeze, nu?

Costiniu: Da, exact, da. E foarte bine.

Voicu: Să vă audă Dumnezeu.

Costiniu: Este foarte bine, credeţi-mă.

Voicu: Am înţeles, dar să vedeţi că întotdeauna diavolii – ştiţi cum e – în intervale şi în răstimpuri fac jocul.

Costiniu: Este adevărat, dar nu este cazul, îngerii vor…

Voicu: Le-o fi fost frică de Sf. Parascheva azi şi am cerut să-şi facă jocul diavolesc…

 

Discuţie Voicu-Căşuneanu:

Voicu l-a sunat pe Căşuneanu pentru a-l asigura că lucrurile merg bine.

 

Voicu: Sfânta Parascheva a îndepărtat răul de dumneavoastră astăzi, care încerca cineva să-l facă, ne-a îndrumat bine şi a rămas în discuţie tratamentul într-o săptămână.

Căşuneanu: Am înţeles.

Voicu: Să ştiţi că am confirmarea că Sfânta Parascheva chiar vă iubeşte.

Căşuneanu: Vă mulţumesc din suflet.

Voicu: Dumneavoastră, cu mâinile goale, vă luptaţi cu duşmanul şi duşmanul, cu mâinile pline de arginţii trădării, n-a învins şi nu va învinge. Sută la sută.

 

Senatorii vor dezbate miercuri cererea DNA privind arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu.

Parlamentarul  este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar DNA a cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să sesizeze Senatul în vederea arestării sale. Potrivit legii, aresta-rea unui senator sau deputat are loc doar cu încuviinţarea Ca-me-rei din care face parte. Potrivit stenogramelor înregistrărilor făcute de procurori în acest caz – publicate de HotNews -, Voicu ar fi intervenit pe lângă magistraţi sau poliţişti pen-tru rezolvarea favorabilă a dosarelor penale în care erau implicaţi oameni de afaceri precum Costel Căşuneanu şi Marius Locic. Alte nume importante vehiculate în aceste convorbiri sunt politicienii Marian Vanghelie, Miron Mitrea, Ludovic Orban şi Gabriel Oprea. Cătălin Voicu ar fi intervenit folosindu-şi influenţa asupra magistraţilor nu doar în cazurile Căşuneanu, Mazăre şi Locic, dar şi pentru Marian Oprişan, vicepreşedintele PSD Dolj, Maria Schutz, judecaţi pentru corupţie, pentru soţia lui Miron Mitrea şi în cazul accidentului lui Ludovic Orban.

 

Cătălin Voicu

Senatorul Cătălin Voicu susţine că nu şi-a codificat discuţiile cu omul de afaceri Costel Căşuneanu pentru a ascunde eventuale intervenţii în justiţie. El a declarat, pentru Antena 3, că nu a folosit cuvântul „spital” în loc de instanţă de judecată, „doctor” în loc de magistrat sau avocat sau „medicamente” în loc de bani sau alte foloase materiale. Explicaţia senatorului pentru stenogramele publicate luni de HotNews.ro: „Costel Căşuneanu are probleme de sănătate şi se poate vedea şi în evidenţele medicale. (…) Trebuia să facă o intervenţie pe cord în România, dar a ales să meargă în străinătate”.

 

Marian Vanghelie

Considerat un apropiat al lui Voicu, liderul PSD Bucureşti spune că l-a ajutat pe acesta să ajungă în Senat. „Nu i-am asigurat locul lui Voicu. Am avut 40 de candidaţi şi a fost un fel de concurs. Ar trebui să fie un curs firesc, să se ducă în justiţie, să vedem dacă e vinovat sau e nevinovat. Pe fond, socie-tatea românească are alte pro-bleme în momentul de faţă.”

 

 

DICŢIONAR

 „Spital” – instanţă de judecată;

„Doctor” – magistrat;

„Medicamente” – bani sau alte foloase materiale;

„Tratament” – soluţie dată într-un dosar;

„Profesoară” – judecătoare;

„Student” – persoană implicată în dosar;

„Notă” – soluţie pronunţată în dosar.

Pe 11 noiembrie 2009, Înalta Curte a respins însă recursul declarat de firma lui Căşuneanu. Deznodământul a fost, aşadar, altul decât acela promis de Cătălin Voicu.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...

Portul Constanța, victima perfectă a managementului defectuos al statului!

Portul Constanța se află în primele 20 de porturi europene ca volum de mărfuri manipulate, dar activitatea sa este ”afectată semnificativ de acțiunea/inacțiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă