20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum “finanţează” Primăria sectorului 2 munca la negru

Cum “finanţează” Primăria sectorului 2 munca la negru

Conflictul dintre muncitori şi firma care i-a angajat se desfăşoară, culmea, chiar lângă Primăria Sectorului 2, cea care plăteşte lucrările de reabilitare. Blocul 60 C, de pe strada Mihai Bravu  nr.4, este situat peste drum de sediul instituţiei conduse de Neculai Onţanu. Reabilitarea termică a acestui imobil, alături de alte 31 de blocuri, a fost câştigată de către firma Rom Service Construct. Lucrarea a început acum trei luni cu 27 de muncitori aduşi din toată ţara. „La început, totul a fost aşa cum ni s-a promis: cazare asigurată la un cămin, plata la două săptămâni, mâncare, câte 60-70 de lei pe zi şi câte un pachet de ţigări. Atunci, ni s-a promis de către patron că o să ne facă şi contracte, legal, cu carte de muncă”, povesteşte un muncitor, Tase N., zidar. Muncitorii spun că de două luni situaţia s-a schimbat radical. „Nu ne-au mai dat bani decât cu ţârâita, câteva milioane. Apoi, ne-au dat numai bani de mâncare. Acum, nu ne-au mai dat nici un ban. Din căminul, de pe strada Mizil, în Ozana, ne-au dat afară pe toţi, pentru că patronul nostru nu le-a mai plătit cazarea. Ne-a zis administratorul că are 70 de milioane de lei datorie”, povesteşte un muncitor care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „În trei luni, am primit doar 9 milioane de lei (vechi – n.r.). Nu mi-a făcut carte de muncă sau contract de muncă şi mai am de primit vreo 20 de milioane de lei. De o lună de zile, dorm în uscătorul unui bloc, exact ca un câine”, spune Tase.

 

Angajaţi la a treia mână

După ce au văzut că nu le-au făcut acte legale de muncă şi nici nu au mai fost plătiţi, 20 de muncitori au plecat acasă. Între timp, au venit alţi muncitori. Constantin Mortfolea, 36 de ani, zidar din Piatra Neamţ, povesteşte: „Eu am venit acum două săptămâni, printr-un prieten. Mi s-au promis 70 de lei pe zi, mâncare, cazare şi un pachet de ţigări. Mie mi-au zis colegii de la început că e ţeapă, dar nu am crezut. Acum m-am convins: dorm de două săptămâni în uscătorul unui bloc, nu am nici un fel de condiţii şi nu mi-am primit banii. Mănânc ce primesc de la locatari”. Constantin Petrescu, şeful de echipă, spune cum a fost angajat pentru această lucrare: „Am ajuns aici printr-un vecin de-al nostru, Constantin Mihalache, din Topliceni, judeţul Buzău. El a luat în antrepriză lucrarea de la SC Drăgan Serv SRL, care la rândul ei a luat lucrarea de la Rom Service Construct. La început, am dat copii după buletine să ne facă la toţi contracte, dar nu am semnat nimic. Acum două luni, s-a stricat treaba. Vreo 14 muncitori au de primit în jur de 160 de milioane de lei. Banii nu o să-i putem recupera decât cu japca”. Cele trei scări de bloc sunt terminate în proporţie de 80%. Luni, muncitorii au făcut grevă, în semn de protest pentru că nu şi-au primit banii.

Patronul: „Nu înţeleg amestecul dumneavoastră”

Acţionar 100% al firmei Rom Service Construct este George Radu Damian. Despre muncitorii angajaţi la negru să reabi­liteze blocurile din sectorul 2, Damian ne-a declarat: „Situaţia nu ştiu cât de adevărată este cu privire la ceea ce vă spun tovarăşii ăştia. Eu n-am cunoştinţă de treaba asta, că sunt plătiţi la negru. Nu înţeleg amestecul dumneavoastră într-o astfel de chestiune”. Întrebat dacă ne poate arăta vreun contract de muncă al unuia dintre cei 27 de muncitori, Damian a răbufnit: „Nu înţeleg în ce măsură sunteţi dumneavoastră abilitat să-mi cereţi mie nişte contracte de muncă şi de ce? În ce calitate să vi le arăt? Că sunteţi de la România Liberă?”. Despre modul în care s-a desfăşurat lucrarea la acest bloc, Damian a precizat: „Nu am dat în antrepriză. Acei oameni sunt angajaţii firmei mele. Mă surprinde că-mi spuneţi că dorm în uscător. O să mă interesez. E o noutate pentru mine”. Damian a mai declarat că „s-a decis sistarea lucrărilor, în cadrul consiliului director al firmei”. Referitor la datoria către cei 27 de muncitori, Damian a afirmat: „Am mulţi bani de dat, în multe locuri. Nu ştiu câţi bani am să le dau. Eu ştiu că s-au făcut plăţi de curând.”

Partenerul îl dă de gol

Declaraţiile lui Damian sunt contrazise însă de patronul SC Drăgan Serv SRL. Dragoş Botoloş a recunoscut că a luat lucrarea în antrepriză de la Rom Service Construct, după ce Damian ar fi apelat la „serviciile” acestuia. Surprinzător însă, Botoloş spune că a dat mai departe lucrarea unui anume Constantin Mihalache, de la firma „Tehnoterm”. Întrebat dacă ne poate arăta măcar un contract de muncă al unuia dintre cei 27 de muncitori, Botoloş ne-a declarat: „Nu am ce să vă arăt. Nu sunt angajaţii mei. Firma care i-a adus are un şef, el i-a adus”. Despre condiţiile în care dorm muncitorii, Botoloş este cinic: „Ei şi-au ales să doarmă acolo. Condiţiile nu sunt oferite de mine, pentru că nu eu i-am angajat. Nu este problema mea. Am încercat să încetez colaborarea cu ei, pentru că se ţin numai de şotii”.

Încercând să aflăm mai multe despre firma Drăgan Serv, am avut parte de noi surprize. Conform site-ului Ministerului de Finanţe, această societate nu are nici un angajat, iar ca activitate are trecut calificativul „restaurant”. Întrebat cum se poate ca un restaurant să se ocupe de reabilitatea termică a unor blocuri. Botoloş ne-a explicat: „Activitatea principală este restaurant. În actul constitutiv, firma are trecută şi această activitate, de construcţii”. Mihalache Constantin, reprezentantul firmei Tehnoterm, nu a putut fi contactat.

Primăria Sectorul 2: „Nu e treaba noastră”

Despre situaţia de la acest bloc, Adrian Ghiţă, şeful Serviciului de Reabilitare al Sectorului 2, a făcut pentru RL următoarele precizări: „Noi am făcut toate plăţile la timp. Noi plătim în funcţie de situaţia lucrărilor, confirmată de firma de consultanţă. Faptul că ei folosesc muncitori la negru, nu e treaba noastră, ci a Inspecţiei Muncii.”  

Primăria Sectorului 2 ţine la secret devizele de lucrări

România Liberă a încercat timp de două luni să obţină de la reprezentanţii Primăriei Sectorului 2, în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, devizul de lucrări al unui bloc reabilitat. Reprezentanţii acestei instituţii au refuzat să ne ofere informaţii. Primăria Sectorului 2 a cheltuit până în prezent 19,1 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor. Banii au fost încasaţi de următoarele firme: SC AF Consulting SRL, SC Marioval Top SRL, SC Total Construcţii SRL, SC Rom Service Construct SRL, SC T &V Instal SRL, SC General Fluid SA, SC Electrica Serv SRL, SC Sicor SRL şi SC Romco System SRL.

Cele mai citite

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă