8.5 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum explică elevii rezultatele slabe la Bacalaureat în Constanța

Cum explică elevii rezultatele slabe la Bacalaureat în Constanța

Asociația Elevilor din Constanța se declară îngrijorată de procentul scăzut de promovabilitate al examenului de bacalaureat, sesiune iunie-iulie 2015, în județul Constanța.

Conform datelor oficiale, prezentate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, promovabilitatea la nivelul județului Constanța este de 54,8%, cu mult sub media națională, de 66,4%.

La nivelul întregii țări, cele mai mari procente  de promovabilitate s-au înregistrat în județele Cluj (82,18%), Brașov (78,7%), Bacău (78,3%) și Sibiu (76,8%). Se poate observa faptul că cele mai mari procente de promovabilitate s-au obținut în județe în care investiția în educație este o prioritate.

„Aceste rezultate slabe se datorează lipsei interesului pentru educație al autorităților locale, precum și lipsei măsurilor sociale pentru stimularea elevilor, cum ar fi bursele. Municipiul Constanța este printre singurele mari municipii din România care nu respectă prevederile art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, neacordând burse școlare. La finalul lunii aprilie a.c., Asociația Elevilor din Constanța a transmis Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța o adresă, însoțiță de un proiect de hotărâre și o expunere de motive, prin care le solicitam respectarea legii și acordarea acestor burse pentru elevi“, au precizat reprezentanții AEC.

Aceștia solicită Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Municipal Constanța să acorde burse școlare pentru elevi, așa cum prevede art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și să adopte un proiect de hotărâre, în acest sens, până la începerea anului școlar 2015-2016.

În caz contrar, Asociația Elevilor din Constanța se va adresa aparatului coercitiv al statului, pentru restabilirea ordinii de drept.

Dau vina pe autoritățile locale

„Rezultatele slabe ale județului Constanța la examenul de bacalaureat și la cel de Evaluare Națională se află în relație de cauzalitate cu dezinteresul pentru educație al autorităților locale. Se poate observa, foarte clar, că județele unde educația reprezintă o prioritate au rezultate bune la examenele naționale.

Situarea județului Constanța cu 11% sub media națională, trebuie să dea de gândit autorităților locale, care trebuie, în regim de urgență, să înceapă investiția în educație“, a declarat preșe­dintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.   

PROBLEME

Peste 20 de fraude descoperite

În sesiunea iunie-iulie  2015 a examenului de bacalaureat au fost eliminați din examen 23 de candidați, 7 absolvenți  de liceu au fost eliminați în timpul probelor scrise și 16 candidați de la Liceul Tehnologic „Axiopolis“ Cernavodă au fost eliminați după finalizarea probelor scrise,  în urma vizionării înregistrărilor din centrul de examen de la Liceul Tehnologic „Axiopolis“. Astfel, ca urmare a  verificărilor efectuate de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța în cazul tuturor elevilor eliminați pentru fraudă  din examenul de bacalaureat, au fost constatate și alte fraude săvârșite în formă continuată de un număr mai mare de elevi.

Comisia din Centrul de examen de la L. T. „Axio­polis“ a fost invitată la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, unde împreună cu inspectorul școlar general a  urmărit înregistrările video. Ulterior, comisia a întocmit proces-verbal de eliminare pentru 16 candidați care au fraudat examenul. La analiza înregistrării video au participat membrii comisiei din centrul de examen, decizia de eliminare aparținând președintelui și comisiei de organizare  a examenului din centrul respectiv.  Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

De asemenea, în vederea asigurării desfășurării corecte a examenului  de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen și Comisia  de bacalaureat județeană   verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probelor scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, Comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile care se impun, care pot merge până la eliminarea  candidaților din examen.

Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă