11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialCum deveniti pompier specialist

Cum deveniti pompier specialist

Personalul serviciilor de urgenta profesioniste care a indeplinit minimum 10 ani atributii privind apararea impotriva incendiilor si caruia i-au incetat raporturile de serviciu, la cerere sau din motive care nu ii sunt imputabile, poate primi brevetul de pompier specialist.

Brevetul mentionat se elibereaza, la cererea solicitantilor, de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pe baza verificarii indeplinirii conditiilor prevazute de lege si a interviului sustinut in fata comisiei de evaluare constituite in acest sens, se specifica in MO nr. 167/9.03.2007 in cadrul Regulamentului de acordare a brevetului de pompier specialist.
In vederea obtinerii brevetului, solicitantul depune la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta – Directia management resurse umane un dosar ce contine o cerere scrisa adresata inspectorului general, precum si un memoriu de activitate, avizat de catre comandantul unitatii unde si-a desfasurat activitatea. Dosarul intocmit se examineaza si se inregistreaza de catre secretarul comisiei de evaluare, comunicandu-i-se solicitantului, in termen de 5 zile, eventualele neconformitati.
Tematica si bibliografia pentru sustinerea interviului se elaboreaza anual, de catre secretarul comisiei, cu consultarea compartimentelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, pe categorii de personal si drepturi conferite, se aproba de catre presedintele comisiei si se transmit inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene/al municipiului Bucuresti, unitatilor si institutiilor subordonate Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, pentru a fi consultate de catre persoanele interesate. In cazul respingerii motivate a cererii de acordare a brevetului de pompier specialist, in urma interviului de evaluare, solicitantul se poate adresa comisiei de solutionare a contestatiilor, in termen de 3 zile lucratoare de la data sustinerii interviului. Solutionarea contestatiei de catre membrii comisiei se consemneaza intr-o nota-raport care, impreuna cu ghidul de interviu si cu tabelul cu rezultatul evaluarii, se prezinta presedintelui comisiei de solutionare a contestatiilor, a carui hotarare se comunica solicitantului in termen de 15 zile de la data depunerii contestatiei.

» Eliberarea brevetului
Brevetul de pompier specialist se elibereaza prin Directia management resurse umane din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.  Evidenta brevetelor eliberate se tine intr-un registru special, intocmit de catre secretarul comisiei de evaluare.
Solicitantii respinsi la interviu se pot adresa inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta cu o noua cerere scrisa, dar nu mai devreme de un an de la data comunicarii solutionarii contestatiei.
De mentionat ca brevetul de pompier specialist se acorda diferentiat, pe categorii de personal.

Cele mai citite

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă