21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCum construim un dulap din gips-carton

Cum construim un dulap din gips-carton

Este bine, ca atunci când vă propuneţi să proiectaţi singuri reamenajarea locuinţei, să ştiţi pe ce materiale vă puteţi baza pentru a vă pune în operă ideile.

Cunoscând în detaliu atributele materialelor de construcţie, veţi putea găsi soluţiile cele mai eficiente care să exploateze la maxim aceste atribute. Altfel, există riscul ca potenţialul dumneavoastă creativ să nu poată căpăta o manifestare vizibilă sau, şi mai rău, să ajungeţi în ipostaza în care meşterii să vă spună că planurile dumneavoastră nu pot fi transpuse în elemente concrete.

În cele ce urmează vom exemplifica ce se poate face cu cheltuieli minime, exploatând caracteristicile materialelor care se găsesc pe piaţa de profil. Este vorba de construirea unui dulap pentru depozitare, în bucătărie, realizat cu ajutorul plăcilor din gips-carton Rigips. Au fost folosite plăci verzi, rezistente la umezeală, de tip RBI (H2). Acestea  se utilizează pentru interioarele cu o umiditate a aerului mai ridicată. În cazul plăcilor Rigips, la o temperatură de 20°C în interior, umiditatea poate ajunge până la 75%. De asemenea, ele au rezistenţă îndelungată la temperaturi ridicate, suprafaţa plăcii din gips-carton păstrându-se la 45°C.

Locuinţa în care s-a efectuat lucrarea a cunoscut un proces de reamenajare radical, ce a implicat modificarea destinaţiilor mai multor încăperi. În acest context, bucătăria a fost reamplasată într-un spaţiu de 8,5 mp. Proprietarii au decis ca o suprafaţă de 1,4 mp să fie sacrificată pentru construirea unui dulap care să deservească bucătăria ca spaţiu de depozitare.

Etape de lucru:

Închiderea glasvandului

Locul unde a fost reamplasată bucătăria se găseşte în spaţiul unei foste încăperi cu glasvand. După ce au fost eliminate uşile, golul rezultat a fost închis. S-a folosit clasica tehnică a pereţilor despărţitori cu plci Rigipas.

Construirea tavanului fals

Deoarece tavanul trebuia să servească drept suport pentru construcţie, a trebuit ca, înainte de începerea construcţiei propriu-zise, să se definitiveze construirea tavanului fals. În acelaşi timp a fost placat în întregime şi peretele în care se găsea glasvandul.

Construirea cadrului

În continuare a fost construit cadrul în care se vor monta uşile culisante. Pentru scheletul metalic au fost folosite ghidaje CD60. De o parte şi de cealaltă a acestora au fost montate plăci din gips-carton. Acum a fost realizată şi instalaţia electrică din zonă.

Construirea rafturilor

În volumul rezultat au fost construite suporturi pentru blaturile rafturilor. Acestea au fost realizate din profile metalice CD60 care au fost fixate de jur-împrejurul dulapului. Au fost construite patru astfel de suporturi la intervale de 60 cm.

Construirea grinzii false

La nivelul plafonului, perpendiculară pe dulap, a fost construită o grindă falsă din aceleaşi tipuri de materiale. Ea va folosi la un ancadrament bun pentru corpurile de mobilier şi, în acelaşi timp, va servi drept mască pentru conducta de evacuare a hotei.

Montajul uşilor culisante

Uşile culisante au fost construite pe comandă la o firmă specializată. Înainte de fixarea lor a fost montat sistemul culisant. Ulterior, construcţia din gips-carton a trecut prin etapele cunoscute de finisaj: chituire, şlefuire şi zugrăvire.

 

 

Cele mai citite

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă