11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCum au păstrat 10 mii de oameni un secret

Cum au păstrat 10 mii de oameni un secret

Dîner en Blanc sau Cina Albă este un eveniment ce are loc anual în Paris. În acest an peste 10 mii de oameni îmbracaţi complet în alb au umplut două dintre cele mai renumite locuri ale Parisului, curtea muzeului Louvre şi piaţa din faţa catedralei Notre Dame, relatează NY Times.

Şi-au adus singuri mâncarea, băutura, mesele şi scaunele chiar şi paharele şi feţele de masă albe. La miezul nopţii, după ce au mâncat şi dansat, au strâns tot ce au adus cu ei, inclusiv sticlele goale de şampanie şi resturile rămase pe care le-au aruncat in saci de gunoi aduşi de acasă. Ba mai mult, şi-au strans până şi mucurile de ţigară dintre pietrele cubice şi au plecat. În urma lor nu a rămas nici urmă de gunoi.

Acest eveniment a avut loc pentru prima oară în 1988 când François Pasquier, acum în vârstă de 67 de ani, proaspăt reîntors dintr-o călătorie lungă a organizat o cină pentru a-şi revedea prietenii. A avut atât de mulţi invitaţi încât i-a rugat să se întâlnească într-un parc din vestul Parisului iar pentru a-i putea recunoaşte mai uşor toţi s-au îmbrăcat în alb.
Evenimentul nu este însă pe atât de popular pe cât am crede pentru că nu a fost anunţat public şi nu a beneficiat de niciun fel de reclamă deşi cei care se învârt în cercuri culturale au auzit de el.

Pe 25 august va fi organizată şi în New York o Cină Albă la care sunt aşteptaţi aproximativ o mie de oameni. Se pare că evenimentul va avea loc undeva în Manhattan, locaţia va fi comunicată cel mai probabil cu câteva ore înainte, indiferent dacă vremea va fi favorabilă sau nu. Câţiva au primit deja invitaţii dar restul vor fi aleşi de pe o listă pe care s-au înscris online. Organizatorii speră ca evenimentul va avea acelaşi succes ca acela din Paris pe de-o parte datorită bunei organizări, pe de altă parte datorită misterului şi spontaneităţii la care sunt supuşi participanţii. Singura grijă a acestora din urmă este respectarea dress-codului şi prepararea mâncării pe care o aduc.

Spre deosebire de Cina Albă din Paris, un eveniment mai privat despre care fiecare participant află de la un altul, Cina Albă din New York este făcută publică pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter şi coordonată de autorităţile municipale. Despre evenimentul exclusivist din Paris, François Pasquier spune că este o piramidă a prietenilor şi deşi nimeni nu ştie exact cine se află în vârful ei, acesta îşi invită prietenii care la rândul lor invită alţi prieteni.

Locaţia Cinei Albe din Paris este dezvăluită în ultimul moment astfel încât seara cu puţin timp înainte de începere cei care nu ştiu despre ce e vorba sunt surprinşi de mulţimea îmbrăcată în alb care se înghesuie pe straduţele pariziene cu coşuri cu mâncare. Ajuns la destinaţie fiecare grup îşi întinde masa lângă alta astfel încât la sfârşit toate sunt ordonate pe rânduri. Femeile se aşază pe o parte iar bărbaţii pe cealaltă, îşi acoperă mesele cu feţe de masă perfect albe, îşi scot paharele de şampanie, de vin şi de apă şi vesela. Apoi, în faţa catedralei Notre Dame, apare un preot care binecuvântează mulţimea şi clopotele catedralei sunt trase. În faţa muzeului Louvre mulţimea este încântată de serenade din partea cântăreţilor de operă. Două ore mai târziu, la ora 23, cina se termină iar participanţii se ridică la dans, iar o oră mai târziu oamenii îşi strâng lucrurile şi pleacă.

În New York însă lucrurile vor sta puţin altfel. La fel ca în Paris, participanţii vor avea diferite locuri de întâlnire în oraş de unde vor fi conduşi către locaţie dar şampania nu va fi permisă în cazul în care evenimentul va avea loc într-o locaţie publică. Deasemenea totul se va termina la ora 23. Iar în cazul în care participanţii încalcă regulile, dacă aduc pe cineva neinvitat, dacă sunt prea gălăgioşi şi nu respectă o ordine a grupului sau dacă nu îşi strâng gunoiul la final le va fi interzisă participarea la viitoare Cine Albe. Organizatorii spun că cei care încalcă regulile vor fi trecuţi pe o listă neagră şi nu vor mai fi invitaţi niciodată.

Deşi iniţial organizatorii s-au temut că regulile sunt prea stricte pentru new-yorkezi, s-a ajuns la concluzia că oamenii vor să participe la eveniment tocmai datorită faptului că trebuie să îşi aducă totul cu ei şi să respecte un dress-code. Şi chiar dacă s-a luat în considerare închirierea meselor pentru Cină pentru ca participanţii să nu fie nevoiţi să şi le aducă de acasă, acest lucru ar fi schimbat evenimentul prea mult pentru că o parte din Cină Albă este chiar călătoria până la locaţia stabilită.

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă