11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum au învins criza cercetătorii din Delta Dunării

Cum au învins criza cercetătorii din Delta Dunării

România Liberă – ediţia de SE continuă prezentarea institutelor de cercetare din zonă. În timp ce multe dintre ele trag să moară, invocând subfinanţarea dictată de Guvern din raţiuni de criză economică, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (ICDDD) din Tulcea prosperă.

Romulus Ştiucă, directorul ICDDD, spune că doar o treime din finanţarea institutului se face din fondurile bugetare alocate de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică pentru programe de cercetare. “Diferenţa o asigurăm prin accesarea unor proiecte din fonduri structurale alocate de Uniunea Europeană şi din activităţi de cercetare prestate mediului de afaceri. Deşi economia este în criză, institutul are toate impozitele şi taxele plătite la zi. Nu avem datorii la bugetul statului şi ca urmare am fost continuu, chiar şi în aceşti ani de criză, eligibili pentru a accesa fonduri europene şi pentru a participa la licitaţii. Astfel, avem un portofoliu suficient de activităţi de cercetare şi asigurăm de lucru pentru cei peste 100 de cercetători”, a declarat acesta.

Sprijin de la Banca Mondială

Specialiştii institutului din Tulcea spun că actuala prosperitate s-ar datora unei oportunităţi care i-a „obligat” să facă economie de piaţă încă din primii ani de după 1989. Este vorba de o colaborare cu Banca Mondială, care a investit 4,5 milioane de dolari pentru constituirea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). O bună parte din aceste fonduri nerambursabile au fost alocate de Banca Mondială pentru acreditarea institutului ca unitate de cercetare pentru Delta Dunării, capabilă să asigure suportul ştiinţific pentru luarea deciziilor de protecţie a biodiversităţii de pe teritoriul rezervaţiei biosferei. Astfel, institutul din Tulcea a beneficiat, începând cu 1992, de parteneriate cu cele mai prestigioase institute de cercetare din Olanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi cu principalele instituţii internaţionale de protecţie a mediului. Directorul Ştiucă mai spune că “parteneriatele respective instituite cu experţii Băncii Mondiale au asigurat specializarea cercetătorilor la institutele partenere, dar şi preluarea managementului de la respectivii parteneri. Temele importante de cercetare realizate de specialiştii noştri în anii ’90, care vizau Delta Dunării, au fost efectuate împreună cu cei mai mari specialişti din lume, de la care am avut ce învăţa”.

Proiecte internaţionale de protecţie a mediului

De ani buni, institutul se implică şi în realizarea unor poiecte de anvergură internaţională. De exemplu, cercetătorii din Tulcea au asigurat suportul ştiinţific pentru constituirea în România a ariilor protejate din reţeaua internaţională de situl Natura 2000, proiect finanţat de UE cu un milion de euro. Anul acesta, ICDDD a câştigat o licitaţie internaţională pentru realizarea hărţilor de risc de inundaţii pentru zonele limitrofe ale Dunării de la izvor până la vărsare în Marea Neagră. Studiile vor fi finanţate de ţările riverane fluviului cu 6,3 milioane de euro. O altă hartă la care lucrează în acest an specialiştii institutului vizează teritoriul Deltei Dunării pe care vor fi delimitate, cu precizie, zonele strict protejate, cele tampon şi cele de interes economic, precum şi biodiversitatea aflată sub protecţie ecologică din rezervaţie. Cercetătorii derulează şi proiecte speciale de salvare a unor specii de vieţuitoare periclitate din Deltă şi din bazinul Dunării. De asemenea, staţiunea de cercetare de la Enisala a ICDDD lucrează de peste un deceniu pentru înmulţirea populaţiei de şalău în Lacul Razelm, iar cea de la Caraorman a fost reprofilată pentru cercetări ornitologice, devenind principalul centru de monitorizare a păsărilor din Delta Dunării.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă